23.9.2024 Přehled trhu: Udrží Bitcoin hladinu 62 000 USD? Zlato nad 2 620 USD za unci a extrémní očekávání dluhopisových investorů.

Ve středu zasedal Fed a téměř jednohlasně rozhodl o snížení sazeb o 50 bazických bodů. Znamená takto prudké snížení problém v ekonomice nebo je tam jiný důvod? Akciový index S&P 500 reaguje růstem nad 5700 bodů. Bitcoin se vrací nad 63 000 USD. Zlato poprvé překonává 2 620 USD za unci na spotovém trhu.

Nejvolatilnější kryptoměny

Bitcoin se začal výrazněji hýbat během středečního projevu Jerome Powella, společně s dalšími aktivy jako index S&P 500 nebo zlato. Očekávala se zvýšená volatilita. I díky tomu se Bitcoinu povedlo konečně dostat nad horní linii rezistenční pásma na úrovni 62 000 USD. Následně pokračuje v růstu a dostává se až po 64 100 USD.

Teď bych na grafu rád viděl ustálení nad hladinou 62 000 USD a potvrzení této zóny jako supportní hladiny. Altcoiny si za poslední dny připisují hezké zisky v nižších desítkách procent. Sentiment na trhu pro spekulativní aktiva se zlepšuje.

Video: Fed panikaří?

Fed snížil úrokové sazby o 50 bazických bodů. Co můžeme očekávat dál?

Hlavní události minulého týdne bylo středeční zasedání americké centrální banky Fed. Rozhodovalo se o snížení úrokových sazeb. Nakonec se potvrdilo očekávání pro snížení o 50 bazických bodů. Konkrétní důvody však šéf Jerome Powell neprozradil, držel se všeobecných “omáček”, které už známe z projevů dalších zástupců Fedu.

Snížení o 50 bazických bodů nám signalizoval poslední týden nástroj Fed Watch Tool. (První tabulka výše ze začátku týdne). Jerome Powell zmínil, že k tomuto snížení došlo téměř jednohlasně na základě aktuálních makro ekonomických dat. Zároveň jim to přišlo jako správné rozhodnutí.

Můžu jenom spekulovat, avšak nepřišel jsem na lepší důvod než to, že nechtějí výrazně snižovat sazby na dalším zasedání hned před volbami amerického prezidenta. Zatím tomu však neodpovídá aktuální tabulka Watch Tool-u (druhá tabulka výše). V ní můžeme vidět 67,9 procentní pravděpodobnost pro snížení o dalších 25 bazických bodů na zasedání začátkem listopadu.

Dluhopisové trhy předpokládají celkem agresivní snižování sazeb. Celkem by mělo do konce roku dojít ke snížení o 100 až 125 bazických bodů. To se může velmi lehce změnit během pár dní. Fed teď bude vyčkávat nové aktuálnější data.

Můžeme pozorovat pokles inflace ve všech velkých ekonomikách jako eurozóna, Kanada a Británie. U všech se dostává celková meziroční inflace poblíž cílovým dvou procentům. Problémem je nadále jádrová inflace, která (až na Kanadu) setrvává vysoko nad 3-3,6 procentními body.

Domnívám se, že nejvíce k poklesu inflace teď napomáhá pokles ropy a některých zemědělských komodit jako sója, kukuřice, pšenice a podobně. Na jejích grafech můžeme pozorovat formování dna, falling wedge a konvergence indikátorů na týdenním grafu.

U vícero z nich spekuluji na blízké otáčení trendu a rotaci nahoru. Pokud někdo ví o společnosti, která je vyloženě producent kukuřice, budu rád za tip (ticker + název) pro hlubší analýzu dle Technické analýzy a fundamentů. Níže týdenní graf kukuřice s ukázkovým patternem “Falling wedge”.

Něco jiné je to u ropy, která se po propadu pod klíčový support 72 USD za barel lehce vrací zpátky pro otestování rezistence. Další propad ceny ropy může signalizovat dále upadající poptávku po ropě a slabší transportní sektor (velmi negativní signál pro zdraví ekonomiky). Detailnější graf pro ropu jsem rozebral v posledním přehledu trhu.

S vývojem inflace to vůbec není jednoduché. Navíc celková americká inflace poslední 4 měsíce stagnuje kolem 3,2 procenta. Prudké snížení úrokových sazeb ji může velmi lehce přehoupnout zpátky do růstového trendu. V tom případě by byl Fed nucený pozastavit snižování sazeb nebo je zpátky lehce zvýšit. To může způsobit zmatek a slušnou paniku na trzích.

Zajímavost :  ⚠️ Výnosová křivka spustila medvědí signál | 📈Zlato posílilo nad 2 600 dolarů za unci

Očekávání dluhopisového trhu pro snížení úrokových sazeb o 100 až 125 bazických bodů mi proto přijde přehnané. Na grafech výše můžete vidět historické srovnání několika momentů, kdy bylo očekávání trhů pro snížení sazeb “jenom” o 50 až 75 bazických bodů za rok ze strany Fedu. Teď trhy doufají v ještě výraznější snížení za 3 měsíce.

Musím připomenout, že ve všech případech došlo k prudkému snížení sazeb z důvodů problému v americké ekonomice. Zároveň ve všech případech následovala ekonomická krize. Tu doprovázel pokles akciových indexů. Konkrétně index S&P 500 klesal přibližně o 20 až 40 procent. Zvládne Fed poprvé zkonstruovat ideální “soft-landing” ekonomiky, nebo se historie zopakuje?

Sleduj Adamovo investiční portfolio s pravidelným komentářem, jak postupuje.

A mnoho dalšího bonusového obsahu.

Americké akciové indexy posilují, spekulativní nálada na akciových trzích graduje

V minulém přehledu jsme si ukázali na grafu kam až může růst akciový index S&P 500, pokud Fed naznačí, že jim jde vše podle plánu. Teď index proráží nad 5 720 bodů jakoby bylo v ekonomikách vše růžové a bez jediného problému. Spekulativní nálada investorů na “soft-landing” naceňuje nejen velké akciové indexy k dokonalosti. Přitom Bank of America vidí akciový index S&P 500 překoupený téměř na základě všech valuačních ukazatelů (19 ze 20).

Na tří denním grafu akciového indexu S&P 500 můžeme pozorovat proražení nad předchozí vrcholek kolem 5 668 bodů po opakovaných pokusech. To je signál, že sentiment na trhu je zatím positivní až spekulativní. Proto sleduji dlouhodobý růstový kanál (bílé linie) jako potenciální vrchol koncem roku 2024. Už to vypadá, že skutečný zlom bude až kolem amerických prezidentských voleb, respektive dalšího zasedání Fedu v listopadu.

Ani jeden z kandidátů se netají politikou rozhazování peněz nad možnosti státního rozpočtu a hlubokého deficitu. Pro nejbližší roky se odhaduje deficit amerického státního rozpočtu na 3 až 3,5 biliónů USD ročně. Tím pádem za následující čtyřleté období může americký státní dluh vyrůst ze 35 až na 50 biliónů USD. Osobně odhaduji ještě lehce víc.

Uvažujme tedy s 50 procentním zvýšením amerického státního dluhu za 4 roky. To jsou šílené astronomické sumy. Tento růst dluhu bude zcela určitě působit inflačně na všechny aktiva. Nemůžeme se divit, že zahraniční centrální banky prodávají americké státní dluhopisy a nakupuji zlato.

Prozkoumejte technologické akcie na platformě XTB

Bitcoin se dostává nad rezistenci 62 000 USD, kam může dlouhodobě vyrůst?

Bitcoinu se povedlo překonání rezistenční zóny nad 62 000 USD. Dnes ráno se pohybuje kolem 63 400 USD. Sentiment krypto investorů je znovu zachráněn a jde se spekulovat na vyšší cenové hladiny. Nejzřetelnější rezistence je teď cenová hladina 67 000 až 70 000 USD. Následně 73 700 USD, co se stane pokud je překonáme?

Zaspekuloval jsem si kam až se může dostat cena Bitcoinu s předpokladem výše pro bobtnající americký státní dluh a další růst inflace. Na grafu dostávám cenovou hladinu 107 000 – 108 000 USD nebo lehce vyšší za 1 Bitcoin.

Tato zóna vychází pokud dosavadní růst od 15 700 USD po 73 735 USD (burza Bitstamp) prodloužíme ode dna nedávného poklesu (49 700 USD). Fibonacciho prodloužení (1:1) pro další impulsní vlnu 3 začíná na této cenové hladině. Samozřejmě třetí impulsní vlna bývá častokrát nejdelší. Velmi často dosahuje 1,618 násobné prodloužení první impulsní vlny. Tím pádem se nabízí cenová hladina 144 000 USD.

Zajímavost :  Robert Kiyosaki předpovídá explozi ceny bitcoinu. Vyžene rostoucí inflace BTC na nové rekordní maximum?

Pro ty z Vás, kdo chytil nedávný cenový propad Bitcoinu kolem 50 000 USD se nabízí přibližně 100 až 200 procentní zhodnocení. Většina altcoinů by v takovém případě měla mít výraznou nad výkonnost. Avšak neberte to jako pravidlo.

Poznámka

Pro technickou analýzu a trading jsou velmi důležité podmínky za kterých se s nějakou variantou uvažuje. Nerad bych, aby tyto čísla někdo vytrhnul z kontextu v přehledu. Obdobně jako existuje tato býčí varianta, existuje i negativní medvědí varianta. Vždy musíme mít nejdříve nastavený manažment rizik pokud se trend otočí proti nám.

Tří denní graf vybírám záměrně. Dlouhodobě nejlépe (a dostatečně rychle) popisuje otáčení trendu Bitcoinu. Všimněte si divergence (červené) a konvergence (zelené šípky) u indikátoru RSI a MACD během posledních let. Ty nám signalizují zlepšení nebo propad sentimentu investorů pro nákup nebo prodej Bitcoinu.

Týdenní graf slouží pro potvrzení trendu, avšak reaguje dost opožděně. Tím pádem Vám může ujít velká část pohybu. Část traderů nebo analytiků tam uvidí pattern “Cup and Handle”, který statisticky vede k pokračování původního trendu. V tomto případě nahoru.

Pro dosažení takto značných hodnot však musí dojít k překonání rezistenčních hladin až po 73 700 USD. Na těchto hladinách bude mnoho investorů, kteří jsou ve ztrátě a budou prodávat. Rádi z toho vytáhnou alespoň částku, kterou zainvestovali. Na druhé straně je mnoho traderů a institucí, kteří nechtějí přímočarý růst Bitcoinu nahoru jedním pohybem. Tím pádem můžeme očekávat značnou volatilitu a korekce o nižší desítky procent.

Další aspekt pro zvážení je, jak se bude Bitcoin chovat pokud se v Americe projeví krize a propad akciových trhů. Osobně bych si vsadil spíše na propad Bitcoinu jako rizikového aktiva. To je důvod, proč by každý z Vás měl mít zvládnutý manažment rizika a strategii jak reagovat, pokud se trh otočí proti Vám.

Negativní medvědí varianta (červené varianty na grafu) můžou nastat v jakékoliv fázi pod aktuálně známými rezistencemi nebo i nad nimi. Proto jsem dlouhodobě zastánce tradingu a využití stoplossu. Ten se dá velmi elegantně utahovat s rostoucí cenou nahoru, čím si můžu fixovat alespoň část zisku. V případě otočení trhu pod klíčovou hladinu jsem pryč a vyčkám na signál otáčení dle mé úvahy.

Zaregistrujte se na Binance skrze tento odkaz a získejte 10% slevu na obchodní poplatky

Zlato roste na nové maximum 2 622 USD za unci

Zlato se konečně dostává na spotovém trhu nad důležitou psychologickou hladinu 2600 USD. Na futures kontraktech už byla tato hladina minulý týden překonána. Letos je zlato jedním z nejlépe zhodnocujících se aktiv.

Pro úplnost dnešního přehledu trhu si načrtneme i dva varianty dlouhodobého vývoje pro zlato jako bezpečného přístavu před inflací a bezhlavým utrácením nejenom americké vlády. V minulém přehledu máme přehled očekávaní zkušených investorů a traderů pro sektor drahých kovů. Průměrné očekávání ceny zlata pro začátek roku 2025 se pohybuje kolem 2 900 USD za unci. To by znamenalo růst o dalších přibližně 10 procent.

Rozdíl v zobrazených variantách vývoje ceny zlata bude v různé interpretaci grafu dle technické analýzy a teorie Eliotových vln. Nepůjdu zbytečně do velkých detailů. První potenciální varianta vývoje výše uvažuje s dokončováním páté impulsní vlny nahoru do zóny kolem 2 900-3 000 USD za unci. Vychází z anotace vývoje grafu v roku 2017-2019 jako první impulsní a druhé korekční vlny. Teď se nacházíme v třetí sub-vlně páté impulsní vlny. Důležitá je však cílová hladina kolem 2 900-3 000 USD. Po ní by měla přijít korekce růstu. jak velká, je zatím neznáme.

Zajímavost :  Fed pravděpodobně sníží sazby o 225 bazických bodů během příštích devíti měsíců

Druhá varianta interpretace pro dlouhodobý vývoj uvažuje s jinou a positivnější anotací grafu. Celkový pohyb od dna v roce 2016 po vrcholek v létě 2020 beru jako první impulsní vlnu. Teď jsme v druhé polovině třetí impulsní vlny (bílá značka 3). Každá impulsní vlna na týdenním grafu pozůstává z impulsních vln nižšího řádu (na nižším time frame-u, třeba denní nebo dvanáct hodinový graf). Podobně se dá graf rozsekat až po vteřinový graf.

Hlavní informace je dokončování tyto třetí impulsní vlny v pásmu 2 900 až 3 300 USD za unci dle dosaženého Fibonacciho prodloužení. Následně po korekční vlně (vlna číslo 4) bude pátá impulsní vlna směrovat ke hladině 4 000 USD za unci. Výhledově je tento graf a odhad ceny do konce roku 2028.

To je právě čtyřleté období, kdy bude končit službu nově zvolený americký prezident. Zároveň pro tyto roky očekávám dle úvahy výše, růst amerického státního dluhu přibližně o 50 procent nebo více. Z aktuální ceny zlata 2600 USD by navýšení o 50+ procent znamenalo růst po 4 000 USD za unci. Už možná chápete kam tím mířím. Na základě technické analýzy a výpočtu z 2 600 na 4 000 USD za čtyři roky to vychází v průměru na 11,5 procentní zhodnocení ceny zlata.

To je o něco lepší než můžeme očekávat od indexu S&P 500 z aktuálních překoupených hodnot. Ještě lepší zhodnocení by mohli mít těžaři zlata a stříbra. Avšak za předpokladu, že jim porostou náklady (inflace) pomaleji než samotná cena komodity, kterou produkují. S klesající cenou ropy a energií je k tomu velmi positivní výhled.

Jak můžete vidět na grafu vpravo výše, “Cash Flow marže” těžařů v sektoru drahých kovů rostou na nejvyšší pozici v řebříčku. Napomáhá tomu hlavně rostoucí cena zlata a částečně i stříbra. Ceny platiny a paládia se stabilizují po několika letém propadu. Jedná se o statistiku pro těžební společnosti zalistované na americké a kanadské burze s tržní valuací nad jednu miliardu USD. Výrazně níže pod tím se nachází sektor energetika, finance a až pak informační technologie.

S rostoucí cenou zlata se zvedají i čisté marže a zisk pro těžaře. Nalevo výše můžeme pozorovat dlouhodobý trend vývoje sektoru těžařů zlata. Aktuálně dochází k náznakům pro prolomení bílé poklesové linie. I z tohoto důvodu se domnívám, že býčí trh na zlatu, stříbru a akciích v sektoru může trvat dlouhé roky. Bude to velmi zajímavé období a je důležité se diverzifikovat mezi správné aktiva.

Prozkoumejte zlaté ETF na platformě XTB

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO