Pracovní skupina MPO k odvalu Heřmanice

Publikováno:

13.9.2024

Autor:

odbor 11200

Všechna jednání MPS vede za ministerstvo její předseda – vrchní ředitel sekce hospodářství.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejňuje podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), informaci poskytnutou dne 30. srpna 2024 na žádost, týkající se pracovní skupiny MPO k odvalu Heřmanice


Ministerstvo po provedeném testu veřejného zájmu poskytlo žadateli podle § 4 a § 14 odst. 6 písm. c) zákona k informaci požadované pod bodem 1. žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci sdělením, že z důvodu akcelerace sanace a rekultivace úložného místa těžebního odpadu po hlubinném dobývání černého uhlí v lokalitě odvalu Heřmanice a z důvodu minimalizace rizik spojených s šířením termické aktivity a s tím souvisejících negativních dopadů na životní prostředí ustanovil ministr průmyslu a obchodu Ing. Jozef Síkela Mezirezortní pracovní skupinu k problematice řešení sanace a rekultivace ÚMTO – odval Heřmanice (MPS), jejímiž členy jsou odborní zástupci jednotlivých institucí, kteří mají k problematice co říct, tzn. mají odborné znalosti a zkušenosti v oblasti ochrany životního prostředí či v oblasti sanací a rekultivací ekologických zátěží apod. MPS je poradním orgánem ministra průmyslu a obchodu, není to žádná komise, která by byla ministerstvem placená, tudíž není pro MPS stanoven žádný jednací řád ani stanovy apod. Na posledním jednání nedošlo ke hlasování, jak se žadatel dotazuje „veřejně/neveřejně, zvednutím ruky/písemně, jednotlivě/hromadně, samostatně“. Všichni zúčastnění členové MPS měli několikrát možnost se vyjádřit na opakovaný dotaz ministra průmyslu a obchodu i předsedajícího, zda souhlasí či nikoliv s variantou, která vyšla nejlépe dle navržených kritérií:

  • Životní prostředí
  • Ovzduší
  • Klimatický systém
  • Podzemní a povrchové vody
  • Hlukové klima
  • Odpady
  • ZPF
  • PUPFL
  • Biologická rozmanitost
  • Majetkoprávní vztahy impakt na jednotlivé varianty
  • Ekonomické zhodnocení vybraných variant
  • Harmonogram
Zajímavost :  Zaútočil odzadu, na krk jej priložil nôž. Muž sa prokurátorke vyhrážal smrťou, polícia po útočníkovi pátra

Následně ministr průmyslu a obchodu na jednání dne 20. 6. 2024 zdůraznil, že stejně jako členové MPS se staví za preferovanou variantu.

Ministerstvo po provedeném testu veřejného zájmu poskytlo žadateli podle § 4 a § 14 odst. 6 písm. c) zákona k informaci požadované pod bodem 2. žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci sdělením, že všechna jednání MPS vede za ministerstvo její předseda Ing. Eduard Muřický, vrchní ředitel sekce hospodářství.

Zajímavost :  Syn Lukáša Machalu mal napadnúť policajnú hliadku. Do potýčky so zákonom sa dostal aj v minulosti

Ministerstvo po provedeném testu veřejného zájmu poskytlo žadateli podle § 4 a § 14 odst. 6 písm. c) zákona k informaci požadované pod bodem 3. žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci sdělením, že žádná písemná stanoviska či písemná sdělení jednotlivých členů MPS nebyla předána.

Ministerstvo po provedeném testu veřejného zájmu poskytlo žadateli podle § 4 a § 14 odst. 6 písm. c) zákona k informaci požadované pod bodem 4. žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci sdělením, že žádné zmocnění ani souhlas jednotlivých úřadů nebylo požadováno. MPS je poradní orgán ministra průmyslu a obchodu. Nominace za jednotlivé instituce proběhla na základě písemné výzvy ministra průmyslu a obchodu.

Zajímavost :  Šimkovičová riadila divadlo, aj keď nemala. Mohla porušiť zákon

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO