Ethereum “ETF” je nyní dostupné i v Čechách a na Slovensku

XTB před několika lety zařadilo do své nabídky kryptoměny ve formě CFD derivátů. V tomto případě se však jednalo o deriváty, které se obchodovaly s pákovým efektem, za který se platily poplatky. CFD proto nebyly ideální pro dlouhodobé držení, ale jednalo se spíše o nástroje vhodné pro krátkodobé nebo střednědobé spekulace.

Před několika měsíci však společnost přidala několik ETF a ETN fondů, které kopírují ceny Bitcoinu (VBTC.DE a BTCE.DE), a také fond VT0P.DE, který obsahuje největší kryptoměny. Před několika dny byl do nabídky přidán další fond s tickerem VETH.DE, který kopíruje právě cenu Etherea. Jeho cena je v současnosti zhruba 14 EUR.

Investujte do ethereum ETF na platformě XTB

Detaily ETH fondu VETH.DE

Jedná se o evropský fond obchodovaný v eurech s ročním poplatkem 1 % od společnosti VanEck, který spravuje přibližně 130 milionů eur (více informací naleznete přímo na webových stránkách společnosti VanEck).

Zajímavost :  Už teraz odhadujeme škody v státisícoch, možno v miliónoch, hovorí viceprimátor Bratislavy. Ohrozené sú aj nezaplavené oblasti

Fond je ze 100 % krytý Ethereem, které je uloženo u kryptografického správce s pojištěním. Jak je však uvedeno výše, nejedná se přímo o ETF, ale o ETN. To je zkratka pro Exchange Traded Note. Fond, stejně tak jako ty obsahující pouze BTC, musí být takto veden kvůli evropské legislativě, která na rozdíl od té americké neumožňuje, aby se fond, který drží pouze jedno aktivum, nazýval ETF. 

Fondy ETN se od fondů ETF také mírně liší, například v míře zajištění. Přestože společnost VanEck je jedním z největších emitentů ETF na světě, určitě je třeba zmínit, že ETN je typ dluhového cenného papíru, který se obchoduje na burze. Jeho emitent se zavazuje vyplatit investorům prostředky ve výši hodnoty certifikátů, které si koupí.

Zajímavost :  Doprava v Bratislave je obmedzená. Devínska cesta je neprejazdná, situácia na Devíne je kritická

ETN je však nezajištěný bankovní cenný papír, takže v případě platební neschopnosti emitenta není fond krytý záručním fondem. Riziko takových problémů je sice malé, ale nikdy není zcela nulové a každý, kdo uvažuje o investici prostřednictvím ETN, by se měl podrobněji seznámit jak s aktivem, tak se specifiky ETN. V každém případě však tento nástroj představuje poměrně snadný způsob, jak pohodlně investovat. Dotyčný fond (bílý) od svého vzniku velmi věrně kopíruje cenu samotného Etherea (modrý).

Více informací o ethereovém fondu naleznete v novém videu Tomáše Vranky a na webových stránkách XTB: https://www.xtb.com/cz  

Zajímavost :  Technická analýza dogecoinu naznačuje velký cenový průlom. Zjistěte, jak vysoko může cena vystoupat!

Investování je rizikové, investujte zodpovědně.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO