Robert Fico bude ešte rád, ak o tri roky nebude musieť zostavovať vládu (komentár Martina Behula)

Vládnutie má veľa výhod. Môžete urobiť prakticky všetko, čo chcete, ak na to stačí parlamentná väčšina. Napríklad zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry a RTVS, dekriminalizovať krádeže alebo len tak z rozmaru odvolať lídra opozície z postu podpredsedu parlamentu. No vládnutie má aj nevýhody. Musíte robiť aj to, čo nechcete. To, čoho sa bojíte. Napríklad konsolidovať verejné financie.

Fóbia z konsolidácie

Chápeme, že koalícia Smeru, Hlasu a SNS má z konsolidácie fóbiu. Je to totiž eufemizmus. V skutočnosti znamená buď znižovanie výdavkov štátu, teda šetrenie a úsporné opatrenia, alebo zvyšovanie jeho príjmov, teda najmä daňového zaťaženia. Ani jedno nie je populárne a oboje sa ťažko vysvetľujú voličom, preto sa to premiér Fico snaží za každú cenu zahovoriť.

Zajímavost :  První banka nabízí placení náramkem, další se chystají

Zvyšovanie DPH na 22, 23 či dokonca na viac percent? Jasné, ale iba vtedy, ak sa DPH na základné potraviny zníži možno až na nulu. Zvyšovať dane? Samozrejme, bankám, a rovno „brutálne“. Čo na tom, že slovenský bankový sektor zďaleka nepatrí v eurozóne medzi najziskovejšie.

Prečítajte si tiež:

A keď nebudeme vedieť, kde ešte zobrať peniaze, zrušíme ďalší deň pracovného pokoja. Vychádza nám to na 17. november, ku ktorému Robert Fico nemá práve vrelý vzťah. Zatiaľ je istá daň zo sladených nápojov, ktorá prinesie sto miliónov eur. Ostatné sú len reči, úvahy a špekulácie.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO