Unikátní kartotéka sociální správy se otevře veřejnosti

Strojová kartotéka České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) se zcela mimořádně otevře veřejnosti. Jako světový unikát je od roku 2004 zapsána na seznam kulturních památek ČR společně s budovou sociální správy.  

Masivní archivní systém, který uchovává obrovské množství papírových záznamů o zaměstnancích a důchodcích, je stále používán. Dá se říci, že skoro každý, kdo pracoval a pracuje, tu má složku. Výjimku tvoří lidé, kteří odvádějí sociální pojištění od roku 2004, protože ti už mají své dokumenty v elektronické podobě.  

Spisy obsahují například záznamy o výdělcích, dobách zaměstnání, ale i rozhodnutí soudů a další informace o pojištěncích. Zaměstnanci kartotéky vyhledávají jednotlivé spisy například v případě žádostí o důchod nebo pokud o informace z archivu požádá policie či soudy.  

„Kartotéka je dlouhá 52 metrů, široká sedm metrů a vysoká osm metrů. Skládá se z 18 bloků, každý blok má 500 zásuvek. Jedna je dlouhá tři metry. Obsahuje 135 milionů dokumentů. Každý blok obsluhuje pojízdný jeřáb-zakladač, celkem je jich osmnáct. Kdyby se všech 9000 zásuvek naskládalo vedle sebe, měřily by neuvěřitelných 27 kilometrů,“ upřesňuje ČSSZ. 

Zajímavost :  Energetická firma E.ON vyhlásila kvůli velkému množství poruch kalamitní stav...

Kartotéka, která se nachází v budově ČSSZ v Křížové ulici na Praze 5, se veřejnosti otevře v pátek 27. září od 12 do 16 hodin v rámci Dne architektury. Zájemci se musí předem registrovat prostřednictvím platformy GoOut. 

Prohlídky budou trvat 20 minut, každá skupina bude mít kapacitu maximálně 10 osob. Vzhledem k provozním specifikům je účast možná pouze pro osoby starší 18 let, upozorňuje sociální správa.

Viktor Mácha, VCPD ČVUT

Strojová kartotéka ČSSZ

Den architektury každoročně představuje veřejnosti unikátní stavby i přehlížená místa. V letošním roce má podtitul „Proces proměny“, který je volně inspirován 100. výročím úmrtí Franze Kafky. Návštěvníky mimo jiné zve na místa s kafkovskou atmosférou a pozve tak veřejnost například do administrativních staveb či archivů, které hrály významnou roli v životě a díle tohoto slavného pražského spisovatele.  

Zajímavost :  Doprava v Bratislave je obmedzená. Devínska cesta je neprejazdná, situácia na Devíne je kritická

„Jsme velmi rádi, že můžeme v rámci tohoto festivalu, který otevírá dveře ke skrytým pokladům, nabídnout veřejnosti možnost nahlédnout do tohoto unikátního prostoru. Strojová kartotéka je stále funkčním a živým archivem. Vzhledem k tomu, že jde o pracovní prostor, není možné kartotéku zpřístupňovat kdykoliv, proto je tato příležitost výjimečná,“ uvádí ústřední ředitel ČSSZ František Boháček. 

Strojová kartotéka, vybudovaná v letech 1935 až 1936, je jedním z nejvýznamnějších a nejrozsáhlejších archivních systémů svého druhu v České republice. Budovu navrhl František Albert Libra ve spolupráci s architektem Jiřím Kanem.  

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz…. Další články autora.

Zajímavost :  Ceny benzinu jsou nejnižší za tři roky. Zlevňování má brzy skončit

Sdílejte článek, než ho smažem

Vytisknout

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO