Ranný brífing: Dunaj ešte bude stúpať, z Česka hlásia storočnú vodu

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Slovensko, rovnako ako zvyšok strednej Európy, čelilo cez víkend intenzívnym dažďom a záplavám. U nás bola situácia najkritickejšia na Záhorí, kde sa obce pripravovali na vyliatie rieky Morava. Kým pri menších tokoch sa situácia po ustatí zrážok v nedeľu poobede upokojovala, Dunaj bude kulminovať až v utorok.

V Rakúsku hovoria o tisícročnej vode, pod vodou boli aj poľské mestá. Storočnú vodu hlásili desiatky českých miest a státisíce ľudí boli bez elektriny. Výška hladiny rieky Morava v nedeľu večer prekročila sedem metrov, 709 centimetrov je pritom už limit pre extrémnu povodeň.

Načítavam… Dunaj ešte bude stúpať, z Česka hlásia storočnú vodu

V dnešnom vydaní sa dočítate:


Dunaj ešte len bude stúpať, na Záhorí zalievali ulice vyliate potoky

Na križovatke pri vodnej nádrži Rybník v Devínskej Novej Vsi sa v nedeľu popoludní zhromažďujú hasiči, policajti aj dobrovoľná civilná ochrana. Zo zaplavených ulíc Mlynská a Istrijská evakuujú obyvateľov pomocou štábového vozidla polície a hasičského tanku.

Starosta mestskej časti Dáris Krajčír hovorí, že evakuovali stovku obyvateľov. Niekoľko starších ubytovali v hoteli pri železničnej stanici, ostatní dostali možnosť ísť do kultúrneho centra. Väčšina ju odmietla, núdzové ubytovanie si našli po vlastnej linke.

Slovensko, rovnako ako zvyšok strednej Európy, cez víkend čelilo intenzívnym dažďom a záplavám. Situácia bola najkritickejšia na Záhorí, kde sa obce pripravovali na vyliatie rieky Morava. Problémy spôsobili aj vylievajúce sa potoky a voda stekajúca z Malých Karpát.

Dažde prekonali pôvodné odhady meteorológov, v oblasti Malých Karpát, Záhoria a Bratislavy sa celkový úhrn zrážok v nedeľu blížil k 400 milimetrom.

Kým pri menších tokoch sa situácia po ustatí zrážok v nedeľu poobede upokojovala, Dunaj bude kulminovať až v utorok. V centre hlavného mesta môže Dunaj dosiahnuť výšku až 930 cm, v nedeľu preto popri jeho toku pripravovali hrádze.

Útočil na nich, teraz ich má chrániť. Kto je nový člen platformy na ochranu novinárov?

Splnomocnenkyňa vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Simona Zacharová v júni odvolala riaditeľku Nadácie Zastavme korupciu Zuzanu Petkovú z pozície člena Platformy na podporu slobody tlače a ochranu novinárov. Spravila tak bez udania konkrétneho dôvodu.

Ako nového člena zároveň nominovala redaktora kontroverzného webu eReport a rádia Frontinus Dominika Papalu, ktorý nemá skúsenosti z občianskeho sektora.

Správa rezonovala až tento týždeň, keď dvojica členov platformy – zástupcovia Reportérov bez hraníc a Investigatívneho centra Jána Kuciaka – dočasne pozastavila svoju účasť na jej rokovaniach.

Dôvodom bola práve sporná nominácia, pre ktorú zároveň adresovali otvorený list ministerke kultúry Martine Šimkovičovej. Platformu zriadila v októbri minulého roka jej predchodkyňa Silvia Hroncová.

Prečo je Papalova nominácia natoľko kontroverzná, že sa novinárske organizácie od platformy dištancujú? Sporné sú jeho pracovné štandardy, vzťah s mediálnym regulátorom, obsah, ktorý zdieľa na sociálnych sieťach, ale aj útoky na novinárov, ktorých by mal po novom chrániť.

V krátkosti z domova:

  • Vyhrážky prokurátorke: Polícia pátra po neznámom mužovi, ktorý v nedeľu pri raňajšom behu chytil prokurátorku Krajskej prokuratúry Banská Bystrica odzadu za ústa a nožom sa jej vyhrážal, že ju zabije.
  • Progresívne Slovensko: Generálna prokuratúra nezistila dôvody na podanie žaloby na rozpustenie opozičného hnutia Progresívne Slovensko. Ako uviedla hovorkyňa prokuratúry, v tejto súvislosti zaevidovali celkovo desať podnetov, avšak tie boli nakoniec odložené.
  • Podozrivá súťaž: Hnutie Slovensko podalo podnet na Úrad pre verejné obstarávanie pre podozrivú súťaž na ministerstve vnútra. Pripomenulo, že rezort vnútra počas úradníckej vlády vyhlásil verejné obstarávanie na 80 kusov hasičskej techniky. Išlo o vozidlá kategórie 1B v predpokladanej cene 53 miliónov eur. Hnutie upozornilo, že po nástupe ministra Matúša Šutaja Eštoka nastali v tomto obstarávaní zmeny.
Zajímavost :  Nižšia DPH bude platiť aj na bryndzu, na múku a vajcia nie. Halušky zo základných potravín neurobíte, tvrdí Páleník

Padajú prvé domy, Viedeň zatvára metro a Morava bude problém. Ako bojujú s počasím susedné štáty

V českej obci Troubky pri Přerove posledné dni miestni neustále chodili po vrecia s pieskom a sťahovali svoje majetky na vyššie poschodia. Obec, ktorá sa nachádza na sútoku Moravy a Bečvy, si totiž veľmi dobre pamätá júl 1997.

Povodňová vlna tam vtedy v priebehu pár hodín strhla takmer dvesto domov a vyžiadala si deväť obetí. Aj keď predpoveď počasia bola uplynulé dni podobná, obec stále nemá dostatočnú protipovodňovú ochranu. Dôvodom je priveľa byrokracie.

V nedeľu večer už bolo jasné, že situácia sa môže zopakovať a všetkých obyvateľov obce Troubky preto evakuovali.

Po 27 rokoch s masívnymi povodňami bojuje veľká časť strednej Európy. Zdvihnuté hladiny riek zaplavujú mestá od nemeckého Passau cez poľsko-české pohraničie až po deltu Dunaja medzi Rumunskom, Moldavskom a Ukrajinou.

V nedeľu večer si záplavy v regióne vyžiadali najmenej sedem obetí, štyri z nich zahynuli pri vybreženom Dunaji v rumunskom meste Galati. Traja ľudia boli na severe Moravy stále nezvestní.

Napriek evakuácii častí Opavy, stavaní hrádzí na Dunaji či odrezaných českých Jeseníkoch sa úrady z tragických záplav v roku 1997 aspoň čiastočne poučili. Situácia však zostáva kritická, tisícročnú vodu hlásia z Dolného Rakúska, pod vodou sú aj poľské mestá. Horšiu situáciu pocíti aj Slovensko.

V krátkosti zo sveta:

  • Čečenský veliteľ: Apti Alaudinov velí čečenskej jednotke Achmat. Na internete si ľudia z jeho vojakov robia žarty a označujú ich za „tiktokovú armádu“. Vojaci sa podľa nich viac venujú sociálnym sieťam ako obrane Kurskej oblasti. Sociálne siete sú však významným nástrojom prokremeľskej propagandy. Zdá sa, že Moskva si to pri Alaudinovi, ktorý sa počas bojov v Kursku stal jedným z najviditeľnejších ruských vojnových komentátorov, dobre uvedomuje.
  • Povinná služba: Srbský prezident Aleksandar Vučič oznámil, že ako hlavný veliteľ ozbrojených síl a hlava štátu dal súhlas na výkon povinnej vojenskej služby v trvaní 75 dní.
  • Fáma o jedení mačiek: Objavilo sa v anonymnom facebookovom príspevku, potom sa ho chopili vplyvní komentátori a čoskoro ich v televíznej debate použil bývalý americký prezident Donald Trump. Takto sa o pár dní rozšírilo nepodložené tvrdenie, že prisťahovalci v jednom americkom meste jedia ľuďom domáce zvieratá. Príbeh “rasistickej ohováračky” analyzoval v článku denník The Washington Post.

Zo zahraničných webov:



Uťahovanie opaskov podľa Fica? Ľudia prídu o stovky eur, jemu plat narástol o tisíce

Kde chce vláda ušetriť potrebné stovky miliónov eur, stále nie je jasné. Fico a jeho ministri o tom hovoria len v náznakoch a detaily naznačujú len neoficiálne informácie, ktoré majú pochádzať z prostredia ministerstva financií. Komentuje ich opozícia, ale aj združenia zamestnávateľov či výrobcov.

Zajímavost :  Domácnosti rátajú vážne škody po povodniach. Neziskovky už pomáhajú, vláda sľúbila pomôcť tiež

Rezort financií odmietol komentovať konsolidačné návrhy, kým sa na ich podobe nedohodne trojkoalícia Smeru, Hlasu a SNS: „Dovtedy považujeme akékoľvek zverejňovanie prepočtov a teoretických úvah iba za šírenie špekulácií.“

Podľa Ficových vyjadrení príde konsolidácia na rad „v októbri, keď sú termíny na predloženie návrhu štátneho rozpočtu“. Podľa pravidiel ho musí vláda poslať do parlamentu najneskôr do 15. októbra.

Z doterajšieho konsolidačného úsilia Ficovej vlády je zrejmé, že pripravované opatrenia zaplatia firmy, banky, ale aj bežní ľudia. Šetriť na strane vlády či jej úradníkov by sa malo menej.

„Zatiaľ vidíme, že konsolidácia sa deje najmä na príjmovej strane rozpočtu, čo má potenciál utlmiť hospodársky rast, ktorý je kľúčom k udržaniu štedrej sociálnej politiky v budúcnosti,“ hodnotí analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

INDEX zhrnul, aké dosahy na peňaženky obyvateľov Slovenska budú mať už prijaté, ale aj zamýšľané úsporné opatrenia vlády.

V krátkosti z ekonomiky:

  • Ako sa Horalky stali kultom: Výrobca tradičných oblátok po 30 rokoch mení majiteľa. Seredský I.D.C. Holding, ktorý vyrába Horalky, Tatranky či Kávenky, kupuje írska potravinárska skupina Valeo Foods.
  • Jesenné akcie: Obchodné reťazce ohlásili na jeseň pred príchodom nového hráča, poľského reťazca Biedronka, rôzne akcie. V Coop Jednote majú aktuálne akciu spojenú s ich mobilnou aplikáciou, Lidl bude predávať potraviny a oblečenie inšpirované seriálom Emily v Paríži a v supermarketoch Terno a Kraj sa rozhodli znížiť cenu pre stovky produktov drogérie a kozmetiky.
  • Daň z cukru: Kto pije každý deň pohár vody so sirupom, od nového roka si zaň poriadne priplatí. Fľaša sirupu môže zdražieť až o tretinu. Dôvodom je daň z cukru, ktorú schválil parlament. Štát chce na nej vybrať do kasy budúci rok 80 miliónov eur, v ďalších rokoch približne 110 miliónov eur.

Škriniar potešil trénera, dostal najlepšiu známku

Milan Škriniar sa opäť raz ukázal ako profesionál. Má za sebou neľahké, vyčerpávajúce leto. Zdalo sa, že jeho dni v drese Paríža St. Germain sú spočítané. Francúzsky veľkoklub sa ho rozhodol v auguste predať.

To sa mu nakoniec nepodarilo. Kapitán slovenskej reprezentácie tak zostal v tíme, ktorý sa ho chcel zbaviť. Tréner PSG Luis Enrique, ktorý mal byť strojcom Škriniarovho odchodu, po konci prestupového obdobia priznal, že s ním nateraz počíta.

„Každý, kto má platný kontrakt, je v mojich plánoch,” vyhlásil. Slováka za minulosezónne výkony pochválil: „Milan (Škriniar) nám v predošlom ročníku veľmi pomohol.

Svoje pôvodné rozhodnutie však vraj nezmenil. Predaj slovenského obrancu je stále v platnosti.


Účastníci expedície Tatra okolo sveta 2 mali nehodu. V Pamíre sa zrútili do rokliny

Expedičná Tatra, ktorá sa vydala na cestu okolo sveta, mala vážnu nehodu. Nákladiak sa aj s posádkou zrútil do rokliny v autonómnej oblasti Pamír v Tadžikistane pri hranici s Afganistanom.

Deväťčlenná posádka expedičného špeciálu, ktorý je na cestách od februára 2020, smerovala k horúcim prameňom Bibi Fatima, keď sa v nadmorskej výške 3000 metrov pod autom zosunula cesta. Tatra sa dvakrát pretočila cez strechu a v prudkom svahu ju zastavili až stromy, približne 15 metrov pod cestou.

Zajímavost :  Rast DPH na Slovensku: Premiér Fico avizoval zvýšenie na 23 percent

Všetci členovia expedície vyviazli bez vážnych zranení, majú však narazené končatiny, pomliaždeniny a tržné rany.

O incidente, ktorý sa stal ešte vo štvrtok 5. septembra, informoval prostredníctvom statusu na facebooku zakladateľ projektu Tatra kolem světa 2 Marek Havlíček. Aj on sa v čase nehody nachádzal vo vozidle.

Ďalší z posádky, ambasádor projektu a architekt Petr Kolář, pomáhal koordinovať záchrannú akciu a zorganizoval aj presun zranených do mesta Dušanbe, kde posádku ošetrili zdravotníci. Následne sa všetci vrátili do Prahy.

Auto novinky v skratke:

  • Konštruktér Favorita: Petr Hrdlička pozná príbeh každej súčiastky, ktorá sa dostala do sériovej verzie, a pamätá si aj dôvody, prečo nemohol Favorit obsahovať všetko, čo tvorcovia vozidla plánovali do auta zabudovať. Hrdlička v týchto dňoch oslavuje významné jubileum.
  • Cupra Terramar: Španieli po šiestich rokoch prichádzajú s novým rodinným SUV. Konzervatívny Seat Tarraco strieda športová Cupra Terramar s rôznymi možnosťami pohonu. Značka sa teraz púšťa do najrýchlejšie rastúceho segmentu.
  • Nový Peugeot: Tiež sa občas pýtate, s čím novým by ešte automobilky mohli prísť? Veď všetko tu už bolo a už sa len zbytočne vymýšľa. Občas to tak naozaj vyzerá, no niekedy práve to vymýšľanie prinesie nové riešenia. A tie si napriek výraznej zmene okamžite osvojíte. Takýmto príkladom je nový Peugeot 3008, ktorý sme podrobili redakčnému testu.

Karikatúra

Podcasty SME

  • Dejiny: Kto sa ukrýva za národnou ikonou? Mladé roky M. R. Štefánika
  • Dobré ráno sobota: Zaplatíme 13 miliárd z eurofondov za beztrestnosť Smeru?
  • Klik: iPhone 16 skĺzol do nudy a Apple mešká s AI
  • Knižná Revue: Dobrá správa pre fanúšikov legendárneho Petra Pišťanka. Našli sa jeho stratené poviedky
  • TECH_FM: Mýlili sme sa, Veľkonočný ostrov neskolaboval
  • Vertigo: Film o našej prezidentke, ale aj nový Joker, či Gladiátor. Čaká nás zaujímavá ponuka kín

Recept dňa

Tekvica je symbolom jesene. Pripravte si tekvicovú polievku, lievance aj rizoto.

Dnes očakávame

  • Tlačová konferencia výboru Kultúrneho štrajku
  • Začiatok plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu
  • Začiatok 68. generálnej konferencie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu
  • Začiatok procesu s Petrom Cherifom, známym aj ako abú Hamza, obvineným z teroristických aktivít al-Káidy v Jemene. Cherif bol členom al-Káidy v Iraku a na Arabskom polostrove

Dnes v histórii

Národná lotériová spoločnosť Tipos 16. septembra 2013 oficiálne odštartovala Národnú bločkovú lotériu.


Ďakujeme, že ste časť svojho rána strávili so SME. Uvidíme sa opäť zajtra.

Chcete pravidelne dostávať Ranný brífing SME e-mailom? Prihláste sa na odber jedným klikom.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO