Ranní check: Slováci by mohli hlídat české nebe. Nad cínoveckým lithiem se stahují mraky

Dobré ráno! Je 257. den v roce, svátek má Lubor. V tento den v roce 1938 propukl v českém pohraničí ozbrojený pokus o převrat, takzvané Sudetoněmecké povstání.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Kdo ochrání naše nebe? Česko by mohly dočasně hlídat slovenské nadzvukové stíhačky

Situace se obrací. Když před deseti lety začala Bratislava jednat s Prahou o spolupráci při ochraně vzdušného prostoru, důvodem bylo to, že tehdejší stíhačky slovenského letectva – obstarožní a poruchové sovětské stroje MiG-29 – bylo stále náročnější a dražší držet v provozu. Navíc tím Bratislavu dlouhodobě držela v šachu Moskva – servisovat mohl letouny především ruský průmysl nebo jeho subdodavatelé.

Investoři lámou hůl nad cínoveckým lithiem. ČEZ může rozhodnout až napřesrok a akcie těžařů padají

Cínovecké lithium vypadá čím dál nedobytněji. Alespoň se tak zdá z vývoje akcií australské společnosti European Metals Holdings, která spolu se skupinou ČEZ už léta plánuje spuštění jeho těžby v Krušných horách. Investoři na akcie totiž prakticky zanevřeli a jen za poslední čtyři měsíce srazili burzovní hodnotu European Metals Holdings o šedesát procent.

Zajímavost :  V oblastech zasažených povodněmi začnou pomáhat stovky vojáků. Jejich nasazení potvrdila vláda

Udržet si křesla a zkusit comeback. O Senát usilují Drahoš či Hilšer i exšéf komunistů Filip

Letošní senátní volby, v nichž se rozhoduje o třetině křesel horní komory parlamentu z celkových jedenaosmdesáti, nabízí spíše souboj matadorů než neokoukaných tváří. Mezi nejsledovanější hráče patří Jiří Drahoš, Pavel Fischer a Marek Hilšer, které pojí někdejší prezidentská kandidatura. Všichni tři obhajují křesla v Praze, ale minimálně dva z nich nemají výhru jistou. Možná nejvíce pozornosti přitáhne exšéf KSČM Vojtěch Filip, pokud se mu v českobudějovickém volebním obvodu podaří návrat do politiky.

Zajímavost :  Během demolice mostu v Drážďanech se zřítila další jeho část

✅ Do Česka přicházejí silné deště, hrozí povodně. Sledujeme ONLINE

Česko by v nadcházejících dnech mohly zasáhnout povodně. Obavy panují zejména z toho, že by záplavy mohly postihnout východní část Česka. Výstraha před vydatným až extrémním deštěm naopak neplatí pro Karlovarský kraj nebo většinu Ústeckého a Plzeňského kraje. Aktuální novinky sledujte v našem online zpravodajství.

Stane se dnes:

  • Česká národní banka zveřejní platební bilanci za druhé čtvrtletí 2024 a základní měsíční údaje platební bilance za červenec.
  • V Praze začne třídenní zasedání Vojenského výboru Severoatlantické aliance.
Zajímavost :  Francouzský eurokomisař Breton rezignoval. Tvrdí, že jej von der Leyenová odmítla

Zdroj Zde