Jak pomoci lidem ze zaplavených oblastí? Do jakých sbírek přispět a kam se hlásit jako dobrovolník

Neziskové organizace již pomáhají v oblastech zasažených záplavami, síly směřují především na Jesenicko a Olomoucko. Člověk v tísni uvolnil jeden milion korun, zaměstnanci už v sobotu připravili potravinové balíčky pro lidi, kteří skončili v náhradním ubytování v Jeseníkách. Odborníci poskytují konzultace a krizovou intervenci. V článku najdete seznam organizací, které můžete podpořit při pomoci, a linky, na kterých se informovat, jak se do pomoci zapojit.

Vybírá i Diakonie, na jejíž účet lidé poslali již stovky tisíc korun. „Hlásí se jak stálí dobrovolníci, tak i dobrovolníci z řad veřejnosti,“ řekla za Diakonii Veronika Popelková. Na pomoc v Olomouckém či Moravskoslezském kraji je připraveno 20 až 30 dobrovolníků. Diakonie nyní pro své lidi zajišťuje dopravu a ubytování a ve spolupráci s hasiči a místními samosprávami řeší, kam přesně směřovat jejich pomoc.

„Naše dobrovolnická centra jsou připravena nasazovat pomoc podle aktuální situace v jednotlivých regionech. Adra se bude v následujících hodinách a dnech zaměřovat na dobrovolnickou, psychosociální, finanční a dlouhodobou pomoc,“ uvedl ředitel Adry ČR Radomír Špinka. „Tým je nejen vyškolený, ale i plně připravený se zapojit do pomoci s likvidací škod po povodních a do koordinace dobrovolníků na místě,“ doplnil. Peníze vybrané od lidí použije Adra pro přímou podporu lidem z vyplavených obcí, na stravu pro dobrovolníky, i na dlouhodobou pomoc třeba při sanaci studní.

Českému červenému kříži (ČČK) se podle mluvčí Lenky Hlavaté hlásí dobrovolníci v krajích. „V současné době naše oblastní spolky zejména staví nebo již obsluhují evakuační centra anebo provozují nouzové ubytování, a to převážně v Moravskoslezském, Olomouckém a Libereckém kraji,“ řekla. Třeba lidé zasažení záplavami ve Zlíně už využili psychosociální podporu.

ONLINE: Povodně si vyžádaly první oběť. Pohřešuje se sedm lidí

Pracovníci organizace Člověk v tísni o víkendu pomáhají mimo jiné na Olomoucku a Jesenicku, kde je situace kritická. „Stejně jako při minulých povodních budeme po opadnutí vody finančními dary pomáhat především s obnovou domů a bytů těch nejzranitelnějších, kteří si sami pomoci nedokáží,“ řekl vedoucí povodňového týmu Marek Štys. Míra poskytované pomoci bude podle něj záležet hlavně na tom, kolik se podaří vybrat ve veřejné sbírce.

Zajímavost :  Asociace: Pojištěné škody ze záplav dosáhnou podle prvních odhadů 17 mld. Kč

Sbírku vyhlásil i Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. „Nabízíme pomoc s úhradou nákladů na dopravu, koordinaci dobrovolníků či na nákup nezbytné materiální pomoci,“ uvedla ředitelka Monika Granja.

Informace o sbírkových kontech získají zájemci na webových stránkách konkrétních neziskových organizací nebo portálu darujme.cz.

Kam můžete posílat peníze?

Nadace Adra

pomáhá se zajištěním základních potřeb obyvatelům zasaženým touto mimořádnou událostí. Finanční pomoc je podle nadace v tuto chvíli nejefektivnější způsob pomoci.

  • Podrobné informace: webové stránky nadace Adra zde
  • Přispět můžete skrze portál Darujme.cz

Člověk v tísni: SOS Povodně ČR

V prvních týdnech se Člověk v tísni zaměřuje na okamžitou materiální pomoc obcím, svoji hlavní úlohu ale organizace vnímá v adresné pomoci a obnově zasažených domácností. Mapuje potřeby v postižených oblastech spolu se starosty a krizovými štáby, obchází jednotlivé domácnosti a zaměřujeme se na pomoc těm nejzranitelnějším, jednotlivcům nebo rodinám bez příbuzných a větších úspor. Poskytuje psychologickou pomoc, radí s vyřízením pomoci od státu, ale i s opravami domů či jejich vysoušením.

Na místě často působí i roky po katastrofě, kdy se pozornost přesouvá jinam, ale lidé se stále nějak vypořádávají s následky.

  • Podrobné informace najdete na stránkách organizace Člověk v tísni zde
  • Přispět můžete zde

Diakonie ČCE Středisko humanitární a rozvojové spolupráce

Po dohodě s Generálním ředitelstvím hasičské záchranné služby a krajskými i místními krizovými štáby je připraveno vyslat humanitární tým do zasažených oblastí. Společně s dobrovolníky zajistí monitoring rozsahu škod a potřeb v zasažených domácnostech poskytne psychosociální pomoc a krizovou intervenci.  Nabízí zapůjčení techniky jako například vysoušeče, elektrocentrály, čerpadla a drobnou techniku pomůžeme odklízet škody po povodních.

  • Podrobné informace najdete na webových stránkách zde
  • Přispět můžete zde

Charita Česká republika

Charita v rámci svého systému včasné reakce na mimořádné události aktivovala své krizové týmy a to jak na centrální, tak na regionální úrovni. Je v kontaktu s Generálním ředitelstvím hasičské záchranné služby i s krajskými a místními krizovými štáby, či povodňovými komisemi. 

„Aktivně monitorujeme situaci a ve spolupráci se složkami Integrovaného záchranného systému jsme připraveni na poskytnutí cílené pomoci. A to jak v oblasti okamžité dobrovolnické i materiální pomoci, poskytnutím psychosociální pomoci či krizové intervence, tak i v oblasti následné finanční pomoci z  veřejné sbírky,“ říká Vít Kraus, manažer pro krizové události Charity Česká republika.

  • Podrobné informace najdete na webových stránkách zde
  • Přispět můžete zde
Zajímavost :  Cena řidičského průkazu v Česku prudce vzrostla. Podle autoškol by měla být dvojnásobná

Armáda spásy

Organizace musela evakuovat svá centra, další evakuace hrozí.

Aktuální stav: Zatopení budov Centra sociálních služeb v Opavě. Evakuace Centra sociálních služeb v Krnově. Vyklízení přízemních prostor Domova Přístav Frýdek-Místek. Evakuace imobilních klientů Domova Přístav v Šumperku 

  • Podrobné informace najdete na webových stránkách zde
  • Přispět můžete zde

Agentura pro rozvoj Broumovska

V rámci aktuálních povodní je Broumovsko jednou z nejpostiženějších oblastí v Královéhradeckém kraji. Agentura chce pomáhat z místa v místě, rychle a přímo těm nejpostiženějším.

  • Podrobné informace najdete na webových stránkách zde
  • Přispět můžete zde

Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové

Dar bude použit na podporu organizací, které pomáhají obětem povodní při odstraňování způsobených škod (např. nákup potřebného materiálu, doprava, zajištění humanitární pomoci).

  • Podrobné informace najdete na webových stránkách zde
  • Přispět můžete zde

Nadace Partnerství

Nadace chce za vybrané peníze obnovit a znovuozelenit prostranství, která voda se vší pravděpodobností poničí – jako jsou zahrady, parky, okolí toků nebo veřejné prostory. Pomoci se zlepšením hospodaření na českých polích, aby voda neodnášela cennou půdu. Pomocí přírodě blízkých opatření zadržet vodu v krajině a pomoci našim městům a vesnicím, aby přívalové deště zvládaly lépe. 

  • Podrobné informace najdete na webových stránkách zde
  • Přispět můžete zde

Zdravotnizajisteni.cz: Pomoc proti velké vodě

Pomoc připravuje  a poskytuje dle jednotlivých fází. První fáze je čistě o záchraně životů, pokud to lze tak majetku a je třeba zajistit základní péči o lidi, kteří jsou promrzlí, vysílení a často v šoku z toho že přišli o všechno Pořizují se dle priorit:

základní potraviny pro přípravu v provizorních podmínkách, pitná voda, spacáky a suché oblečení na nejbližší dva dny, pracovní pomůcky pro dobrovolníky a pracovní oděvy, Vybavení pro zajištění tepelného komfortu lidí zasažených povodní. Nářadí a materiál pro stavbu protipovodňových zábran, nejsou-li na místě. Čerpadla a generátory pro odčerpávání vody.  Palivo pro dopravu a evakuaci.

  • Podrobné informace najdete na webových stránkách zde
  • Přispět můžete zde
Zajímavost :  Microsoft se sklonil před Crowdstrikem a spol. Antiviry z jádra Windows nevyžene

MAS Sdružení Západní Krušnohoří

V roce 2021 sdružení touto cestou vybralo finanční prostředky, které následně předalo dvěma konkrétním rodinám z „tornádem“ postiženého Stebna na Lounsku. I letos, po vichřici a záplavách, chce prostředky poskytnout konkrétním lidem.

  • Pro další informace a možnost příspěvku klikněte zde

Úřad práce – Mimořádná okamžitá pomoc 

Smyslem této dávky je zabezpečit osobu nebo rodinu na přechodnou dobu, zabezpečit základní životní potřeby a zabezpečit první pomoc k odstranění důsledků katastrofy do doby, než bude možné poskytnout pomoc z jiných zdrojů.

  • Podrobné informace najdete na webových stránkách zde

Poradenská linka Ministerstva vnitra

Mohou ji využít nejen obyvatelé zasaženi povodněmi, ale také profesionálové či dobrovolníci, aby se informovali o vhodných postupech při poskytování pomoci

  • Nonstop linka je dostupná na telefonním čísle: 974 834 688

Donio: Sbírky pro potřebné a konkrétní účely

  • Pomoc lidem postiženým povodněmi 2024: přispět můžete zde
  • Povodňová sbírka pro útulky: přispět můžete zde
  • POVODNĚ 2024 – mimořádná pomoc pro rodiny s dětmi: přispět můžete zde
  • Více informací najdete na webových stránkách Donio.cz

Zdroj Zde