Politické násilie ako nový normál. Čo môže znamenať druhý atentát na Trumpa?

16. sep 2024 o 11:02  I 

Útočník verboval ľudí na Ukrajinu.

WASHINGTON, BRATISLAVA. Ryan Wesley Routh, 58-ročný muž, ktorého v noci na pondelok stredoeurópskeho času zadržala americká FBI v súvislosti s možným atentátom na Donalda Trumpa, bol dobrodruh.

Sám nemal skúsenosti z vojny, no keď Rusko rozpútalo tú svoju na Ukrajine, bol presvedčený, že treba pomôcť.

„Strávil nejaký čas na Ukrajine a snažil sa pomáhať. Zháňal regrútov spomedzi afganských vojakov, ktorí ušli pred Talibanom,“ napísal o Routhovi reportér denníka New York Times Thomas Gibbons-Neff, ktorý s Routhom telefonoval ešte minulý rok, keď spracúval tému o zahraničných bojovníkoch na Ukrajine.


Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Zajímavost :  Povodně nevyplavují jen baráky, ale i mozky. Jak vypadá sonda do duše chronického českého trolla?

K Routhovi sa dostal cez svoj zdroj v Kábule, ktorý ho napojil na afganských vojakov, ktorí pred Talibanom ušli do Iránu. Predstava boja na Ukrajine však pre nich bola lákavejšia ako podmienky, v ktorých žili v Iráne. Routh však celú vec organizoval bizarným spôsobom, keďže sám nikdy neslúžil v ozbrojených silách a už vôbec nemal skúsenosti s ostrou vojnou.

Súvisiaci článok Donald Trump sa podľa FBI stal terčom pokusu o atentát Čítajte 

Ak sa potvrdí, že Routh chcel v nedeľu poobede na golfovom ihrisku na Floride Trumpa zabiť, bol by to už druhý atentát na republikánskeho prezidentského kandidáta v priebehu dvoch mesiacov. „Amerika si zvyká na nový normál,“ píše v analýze BBC jej americký korešpondent Anthony Zurcher.

Zajímavost :  CEO společnosti Nvidia zrychluje prodej svých akcií uprostřed volatility trhu

„Verejný diskurz zhrubol, rozdelenie po straníckych linkách sa prehĺbilo na úroveň zákopov. Nároky na správanie kandidátov zvetrali. Spolu s celonárodnou epidémiou násilia so strelnými zbraňami sú takéto útoky zrejme nevyhnutným novým normálom,“ zhodnotil Zurcher.

Republikáni obviňujú demokratov aj médiá

Keď Donald Trump 13. júla prežil atentát v Pensylvánii, reakcia republikánskych politikov pripomínala dianie na Slovensku po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica.

Americkí republikáni streľbu na svojho kandidáta použili ako nový motív kampane a začali obviňovať svojich politických oponentov a médiá z vytvárania atmosféry, ktorá k nemu viedla.

Ich reakcia na druhý incident má zatiaľ takmer rovnaký priebeh. Atentátnika stotožňujú so svojimi politickými súpermi.

Zajímavost :  Potvrzeno vládou. Přes 200 kilometrů VRT za 179 miliard se hodí pro financování formou PPP

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO