Európska centrálna banka by mala znižovať sadzby postupne, vyhlásil hlavný ekonóm Philip Lane

Európska centrálna banka (ECB) by mala pokračovať v postupnom znižovaní úrokových sadzieb. Nemusí si však určovať harmonogram, keďže podmienky v eurozóne sa môžu medzi jednotlivými krokmi meniť, vyhlásil hlavný ekonóm ECB Philip Lane v pondelkovom prejave na podujatí v Luxemburgu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa neho je vhodné, aby banka postupne uvoľňovala menovú politiku, ak budú prichádzajúce údaje z eurozóny v súlade s jej základnou projekciou. Poznamenal však, že ECB by mala zostať flexibilná, ak údaje ukážu, že inflácia opäť naberá tempo, alebo klesá rýchlejšie, ako sa predpokladalo.

V prípade, ak by ekonomika zaostávala viac, alebo sa zrýchlila dezinflácia, ECB možno bude musieť zrýchliť redukciu úrokových sadzieb. A ak by inflácia naopak začala naberať tempo, banka by mala spomaliť uvoľňovanie menovej politiky.

Úroveň inflácie v auguste klesla

Lane uviedol, že minulotýždňové rozhodnutie o znížení úrokových sadzieb ECB bolo prijaté čiastočne v reakcii na údaje o mzdách a ziskoch, ktoré boli v súlade s očakávaniami. „Základný scenár v rámci najnovších projekcií odborníkov ECB predpokladá oživenie ekonomiky, založené na dopyte, ktoré zvýši produktivitu práce a umožní firmám absorbovať očakávaný rast nákladov na prácu bez toho, aby príliš oslabili ich ziskovosť,” povedal.

Zajímavost :  Predaj nových áut v EÚ dramaticky klesol, ľudia kupujú najmenej za tri roky

„Zatiaľ čo infláciu stále udržiava na vysokej úrovni zvyšovanie miezd, očakáva sa, že predpokladané spomalenie ich rastu v budúcom roku výrazne prispeje k záverečnej fáze klesania inflácie smerom k nášmu cieľu (na úrovni 2 %),” poznamenal.

Medziročná miera inflácie v eurozóne sa v auguste znížila na 2,2 % z 2,6 % v júli. Viaceré zdroje z banky však naznačili, že ďalšie rozhodnutia o menovej politike budú pravdepodobne komplikovanejšie, keďže vývoj hospodárstva eurozóny je čoraz neistejší. Jadrom diskusie je to, ako slabý hospodársky rast a potenciálna recesia ovplyvnia infláciu. Cieľom ECB je dostať ju na 2 % do konca roka 2025.

Prečítajte si tiež:

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO