Ranní check: Povodně výrazně poškodily Kofolu, vrcholí závod o modulární reaktory

Dobré ráno! Je 261. den roku, svátek má Naděžda. V tento den v roce 1787 byla ve Filadelfii podepsána Ústava Spojených států amerických.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Povodně zasáhly výrobní závod Kofoly i její pivovary. Nápojář vyhodnocuje škody

Jednoho z největších nápojářských podniků v regionu významně zasáhly povodně. V Krnově, který je téměř celý zatopený, má totiž hlavní výrobní závod Kofola Československo. Povodně zasáhly také Kofolou vlastněné pivovary v Litovli a Hanušovicích. Mluvčí společnosti Jana Ptačinská pro e15 potvrdila, že zaměstnanci společnosti aktuálně pracují na vyhodnocování škod.

Online zpravodajství deníku e15 z povodní sledujte zde.

✅ Závod o české modulární reaktory vrcholí. Nejpřipravenější je americká GE Hitachi

Společnost ČEZ minulý týden potvrdila, že plánuje vybrat dodavatele prvního modulárního reaktoru ještě letos. Ať už je tato ambice reálná či nikoliv, jedno je jisté – rozhodnutí se blíží a uchazeči začínají bojovat o pozornost. Uplynulé úterý třeba americký Westinghouse představil studii, jak prospěšná může být výstavba modulárních reaktorů pro českou ekonomiku. A k tomu přidal i řadu argumentů, proč by ČEZ měl vybrat právě jeho reaktor. Westinghouse svým marketingem ale konkurenční technologie zatím spíše jen dohání. Další dva zvažované reaktory jsou totiž nasazení zatím blíže. 

Zajímavost :  Do krize Volkswagenu se vloží ministerstvo, chce zabránit zavírání továren

VIDEO:Obliba private equity roste, nízká likvidita už není problém, říká Savi ze společnosti EMUN v pořadu FLOW

Video placeholder

FLOW: Obliba private equity v Česku roste, nízká likvidita už není problém, tvrdí Savi z fondu EMUN • e15

✅ Zakladatel Rohlíku Čupr může koupit lékárny Pilulka, úřad obchod posvětil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil zakladateli rozvážkové služby potravin Rohlík.cz Tomáši Čuprovi nákup české skupiny lékáren Pilulka. Informovala o tom Čuprova skupina TCF Capital, která kontrolní podíl v Pilulce kupuje prostřednictvím firmy Growth Expert. Mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda povolení fúze transakce potvrdil.

Zajímavost :  SME Minúta: V Bratislave je naďalej obmedzená premávka MHD, mosty v Čadci už sprejazdnili

✅ Francouzský eurokomisař Breton rezignoval. Kritizuje von der Leyenovou

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton zveřejnil svůj rezignační dopis. Tvrdí v něm, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová požádala Francii o nominaci jiného kandidáta, podle Bretonových slov výměnou za „vlivnější“ portfolio. Podle dosavadních informací médií se s Bretonem počítalo i v nově vznikající komisi. Elysejský palác vzápětí sdělil, že novým francouzským kandidátem na eurokomisaře bude Stéphane Séjourné, který v dosluhující vládě vede diplomacii.

Zajímavost :  Za pět hodin velké vody tisíc hodin práce. Na cestě ze zatopených Hanušovic do nedostupného Jeseníku

Stane se dnes:

Zdroj Zde