Okay elektro sa na Slovensku stále trápi. Prerobilo milióny a zatvorilo 11 predajní

Sieť predajní Okay elektro čelí vážnym problémom na slovenskom aj českom trhu. Výnosy tejto siete, ktorá patrí medzi najväčšie predajné reťazce s elektronikou u nás, sa prepadli o 25 percent. Okrem toho firma dosiahla aj miliónové straty.

Situácia je natoľko vážna, že Okay elektro bolo nútené pristúpiť k zatvoreniu časti svojich kamenných predajní. Tento krok je dôsledkom dlhodobého poklesu záujmu zákazníkov, ktorý bol umocnený ekonomickou neistotou a zvyšujúcimi sa nákladmi na prevádzku. Okrem zatvárania predajní sieť čelí aj ďalším výzvam – doteraz sa jej nepodarilo nájsť strategického finančného partnera ani kupca, ktorý by jej pomohol stabilizovať situáciu.

Chceli nájsť partnera

Spoločnosť sa dlhodobo nachádza v zložitej finančnej situácii a hľadá možnosti, ako ďalej pokračovať na trhu. Bez úspešného zabezpečenia finančnej injekcie alebo nového majiteľa jej budúcnosť zostáva neistá. Spoločnosť vraj neuhrádzala pohľadávky niektorým dodávateľom a aj poisťovne mali obmedziť sumu, za ktorú si predajca môže objednávať tovar a brať si ho na sklad.

České Hospodářské noviny ešte v júni informovali o tom, že sa firme nepodarilo nájsť nového investora a aj preto Okay urobil vlnu „zoštíhľovania“. Sieť koncom júna zverejnila na webe odkaz, že 4. júla zatvára predajne. Tvrdila, že všetko musí ísť preč a vraj ponúka likvidačné ceny na webe aj v predajniach. Oznámenie o zatvorení predajní bol však spôsob, ako pritiahnuť viac zákazníkov do predajní či na e-shop – s cieľom zvýšiť predaje pred údajne plánovaným zatvorením. Boli však zatvorené iba počas jedného dňa, keď bol štátny sviatok, následne opäť štandardne otvorili.

Zajímavost :  Definitívne končí. Slovenský rockový festival sa po 25 rokoch rozlúčil s fanúšikmi, môžu za to spory o značku

K redukcii pobočiek však postupne naozaj prišlo. Koncom júna prevádzkovala firma 33 predajní. Aktuálne na webe uvádza, že má už len 22 „predajní a výdajní“. V poslednom období tak skončila tretina prevádzok. V Česku tiež obmedzili pôsobenie, sieti tam ostalo 63 pobočiek.

Pokles výnosov a vysoká strata

Spoločnosti Okay sa minulý rok na Slovensku nedarilo a firme klesli výnosy až o štvrtinu na necelých 49 miliónov eur.

3fotky v galérii Výnosy Okay Zdroj: Aktuality.sk

Okrem toho sa sieť elektropredajní dostala do veľkej straty – celkovo išlo o 5,67 milióna eur.

3fotky v galérii Zisk Okay Zdroj: Aktuality.sk

Okrem Okay majú na Slovensku kamenné predajne s elektronikou aj siete Planeo Elektro, Nay či Alza. Pri Datarte a Nay prišlo od 1. septembra k výraznej zmene. Značka Datart sa z trhu stiahla a predajne sú prevádzkované pod značkou Nay. V Českej republike sa predajne Electro World, ktoré boli súčasťou spoločnosti Nay, zas zmenili na predajne Datart. Táto výmena značiek je súčasťou snahy spoločnosti o zjednodušenie a efektívnejšie riadenie svojich maloobchodných operácií v oboch krajinách.

Zajímavost :  Bitcoin roste. Salvador má díky němu vyrovnaný rozpočet. Týden v kryptu

Medzi pôvodnými záujemcami o Okay sa ešte v minulých mesiacoch spomínali firmy ako Mediamarkt, Aldi Süd alebo poľské Allegro. Najbližšie k prevzatiu mala mať nemecká spoločnosť Mutares, ktorá vo firme začala realizovať hĺbkovú kontrolu (due diligence). Práve po tomto kroku sa mali rokovania zaseknúť na mŕtvom bode. Doteraz nebol proces dokončený.

Ak sa situácia v najbližšom období nezlepší, spoločnosť bude musieť zvažovať ďalšie obmedzenia a možné prepúšťanie zamestnancov. Konkurenčný boj medzi reťazcami neustále narastá. Aj kvôli e-shopom, ktoré dokážu ponúkať nižšie ceny, keďže majú nižšie prevádzkové náklady.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO