Ranný brífing: Danko a Gašpar majú asi málo roboty, Fico s príchodom veľkej vody zmizol

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.

Odvolanie predsedu PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu by malo aj praktické dosahy na koaličných funkcionárov. Podpredsedovia parlamentu budú musieť ešte dlhšie vysedávať v rokovacej sále. Bez nich sa rokovať nedá.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

V minulosti vždy navštevoval zasiahnuté oblasti, tentokrát sa Robert Fico v kritických dňoch odmlčal. Situácia, keď úradujúci premiér zasiahnuté miesta nielen nenavštívil, ale sa k situácii ani nevyjadril, sa teraz udiala vôbec prvýkrát.

Načítavam… Danko a Gašpar majú asi málo roboty, Fico s príchodom veľkej vody zmizol

V dnešnom vydaní sa dočítate:


Chcú vytrestať Šimečku, priťažili by si aj sami. Danko a Gašpar by mali viac práce

Z času na čas si podoprel hlavu, občas ťukal do telefónu, v jednom momente si ťažko odfúkol. V jedenásty deň januárovej schôdze parlamentu, počas ktorej sa opozícii darilo početnými vystúpeniami odďaľovať prijatie novej trestnej politiky, pôsobil podpredseda parlamentu Andrej Danko miestami unavene a nesústredene.

Keď sa za rečnícky pult postavil Oskar Dvořák z PS, Danko sa pohodlne usadil v kresle predsedajúceho, zložil si ruky na hrudi a na chvíľku privrel oči. Neskôr nezachytil, keď sa naňho vo vystúpení obrátil poslanec Ján Hargaš. „Čo ste hovorili?“ pýtal sa dodatočne Danko v čase, keď sa ešte vo vedení schôdzí striedal s ďalšími štyrmi členmi vedenia Národnej rady.

Dnes je predseda SNS jedným z hlavných kritikov lídra PS Michala Šimečku a vraví, že ten vo funkcii podpredsedu parlamentu musí skončiť. Taký krok by pritom znamenal nielen za dvadsaťšesť rokov nevídaný mocenský zásah vládnej väčšiny proti opozícii. Praktické dosahy by mal na koaličných funkcionárov aj v tom, ako už len v trojici utiahnuť dva či tri týždne trvajúce schôdze parlamentu.

Už teraz si štyria z pôvodných piatich členov vedenia parlamentu delia medzi sebou desiatky rokovacích hodín, ktoré by inak pripadali Petrovi Pellegrinimu. Peter Žiga má navyše ako podpredseda parlamentu poverený jeho vedením okrem riadení schôdzí aj množstvo protokolárnych povinností a oficiálnych prijatí.

  • Šimečka nakoniec porazí Fica: Jeho nenávistné kampane môžu chvíľu zafungovať. Lenže Fico tieto kampane neustále prepaľuje, lebo dnes už nepozná iný spôsob súperenia. Zároveň nevyhnutne posilňuje objekty svojej nenávisti. A jedného dňa ho spoločne porazia, aj keď dnes sa takéto vyhlásenie javí ako značne naivný optimizmus, píše šéfredaktorka Beata Balogová.
  • Šimečku odvolávajú tí praví: Pozor, nejde o trestnoprávnu vec, na čo je iná optika, keďže stíhaný, respektíve obvinený nositeľ funkcie poškodzuje renomé inštitúcie, nielen svojej strany či koalície. Všakáno – Gašpar, Žiga, Danko? Šimečku odvolávajú tí praví, píše Peter Schutz.

Keď ľudí zatápalo, Fico sa odmlčal. Premiér za šesť kritických dní nepovedal ani slovo

Kde bol premiér Robert Fico, keď uprostred minulého týždňa už bolo zrejmé, že Slovensko s okolitými krajinami zasiahnu rekordné zrážky, silný vietor a najmä povodne? Čo robil najvyšší predstaviteľ vlády a koalície cez víkend, keď médiá ukazovali na zatopené lokality najmä na západe Slovenska a dramatický stav počasia zasiahol priamo alebo nepriamo desiatky tisíc ľudí?

Situácia, keď úradujúci premiér zasiahnuté miesta nielen nenavštívil, ale sa k situácii ani nevyjadril, sa teraz udiala vôbec prvýkrát. „Na vrtuľníku som dnes krátko pred mimoriadnym zasadnutím vlády obletel kritické časti,“ vyjadril sa Fico až v pondelok vôbec prvýkrát k povodniam.

Prečo sa však situácii doteraz verejne nevenoval? Fico mal v nedeľu – keď zatopilo časť Stupavy a Devínskej Novej Vsi a stovky ľudí museli evakuovať – šesťdesiate narodeniny.

Zajímavost :  Štát vybral na mýte 170 miliónov eur od začiatku roka

Nie je zrejmé, či v tento deň oslavoval, či bol na Slovensku alebo v zahraničí, ani to, či jeho niekoľkodňové odmlčanie sa môže súvisieť s jeho zdravotným stavom po atentáte. V júli však premiér oznámil, že je pripravený vrátiť sa do práce.

  • Vnútru zatopilo limuzíny: Cez víkend prekvapila fotografia zaplavených vládnych limuzín, ktoré nikto neuchránil pred povodňami v Devínskej Novej Vsi. Ministerstvo vnútra pritom vydáva výstrahy a odporúčania, ako uchrániť seba aj svoj majetok. Na kritiku reagovalo tým, že ide o hoax. Fotografia je pritom pravdivá.
  • Prečo zatopilo kaštieľ v Stupave: Dva dni pred začiatkom silných dažďov zničil v areáli stupavského parku spadnutý strom časť kovového oplotenia. Na mieste zostala v plote na múriku niekoľkometrová medzera a zvyšky pokrútených kovových tyčiek. Potom prišli víkendové záplavy.
  • Dunaj bude kulminovať: Výška hladiny Dunaja v Bratislave už presiahla 950 centimetrov a ďalej by už podľa predpovede stúpať nemal, bariéry ho podľa expertov udržia. Kulminovať bude dnes doobeda a následne by sa mal začať pokles.

V krátkosti z domova:

  • Obvinili šéfa iClinicu: Šéfa siete očných kliník iClinic Plus Iva Ďurkoviča obvinila polícia tento mesiac z prečinu ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Ide o dve rozličné obvinenia, ktoré sa týkajú Ďurkovičovych pacientiek, ktorým operoval pred pár rokmi oči. Hrozí mu šesť mesiacov až dva roky väzenia.
  • Holečková odchádza z KDH: Poslankyňa Martina Holečková odchádza z KDH. Podľa svojich slov nedokáže ďalej pôsobiť v strane, ktorej krokom prestala rozumieť, a taktiež nedokáže „pravdivo a čestne hájiť záujmy“, s ktorými nie je stotožnená. O svojej politickej budúcnosti bude informovať v najbližších týždňoch.
  • Vorobjov dostal dva roky: V obnovenom konaní odsúdili expolicajta Pavla Vorobjova na dva roky väzenia. Musí tiež zaplatiť 15-tisíc eur. Rozsudok nie je právoplatný. Vorobjov bol obvinený celkovo z deviatich skutkov, jeho meno sa spájalo aj s tzv. lustráciami novinárov.

Politické násilie ako nový normál. Čo môže znamenať druhý atentát na Trumpa?

Ryan Wesley Routh, 58-ročný muž, ktorého zadržala americká FBI v súvislosti s možným atentátom na Donalda Trumpa, bol dobrodruh. Keď Rusko rozpútalo tú svoju na Ukrajine, bol presvedčený, že treba pomôcť. Zháňal regrútov spomedzi afganských vojakov, ktorí ušli pred Talibanom.

Routha zadržala polícia na Floride po tom, čo si Trumpov ochrankár všimol hlaveň pušky trčiacu z kríkov. Muž na Trumpa zrejme nevystrelil, no dal sa na útek a polícia ho zastavila v aute na diaľnici.

Ak sa potvrdí, že Routh chcel na golfovom ihrisku v meste West Palm Beach Trumpa zabiť, bol by to už druhý atentát na republikánskeho prezidentského kandidáta v priebehu dvoch mesiacov. „Amerika si zvyká na nový normál,“ píše v analýze BBC jej americký korešpondent Anthony Zurcher.

„Verejný diskurz zhrubol, rozdelenie po straníckych linkách sa prehĺbilo na úroveň zákopov. Nároky na správanie kandidátov zvetrali. Spolu s celonárodnou epidémiou násilia so strelnými zbraňami sú takéto útoky zrejme nevyhnutným novým normálom,“ zhodnotil Zurcher.

V krátkosti z Ukrajiny:

  • Nedostatočné sovietske zásoby: Rusko bude čeliť nedostatku zbraní a materiálnych zdrojov, pričom prehĺbi svoju závislosť od zahraničných partnerov, konštatujú analytici z Inštitútu pre štúdium vojny. Poznamenávajú, že ruská armáda sa vo veľkej miere spoliehala na renováciu zbraní a vojenského vybavenia zo sovietskej éry, aby udržala tempo svojich útočných operácií na Ukrajine.
  • Zelenského plán víťazstva: Plán víťazstva obsahuje štyri hlavné body a jeden dodatočný, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre CNN. V pláne ide o slobodné zriadenie Ukrajiny opreté o bezpečnosť, geopolitické zaradenie štátu, ekonomické riešenia aj silnú a dostupnú vojenskú podporu. Plán priblíži americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi.
  • Miliarda z ukradnutého obilia: Od roku 2022 Rusko a jeho partneri predali obilie ukradnuté z okupovaných území Ukrajiny za takmer miliardu dolárov. Tento „biznis“ má širokú sieť klientov, medzi ktoré patria firmy podporujúce ruskú inváziu na Ukrajinu aj spoločnosti napojené na iránske revolučné gardy.
Zajímavost :  Investoři očekávají, že Bitcoin brzy překoná 100 000 dolarů, bez ohledu na výsledek voleb v USA

Zo zahraničných webov:



Prestarnutá a neproduktívna Európa na Čínu a USA nemá. Zachráni nás plán za stovky miliárd?

Taliansky ekonóm Mario Draghi sa v roku 2011 stal šéfom Európskej centrálnej banky, keď sa eurozóna zmietala v dlhovej kríze. Preslávil sa výrokom, že je pripravený urobiť pre záchranu eura „všetko, čo bude treba“. Znížením úrokových sadzieb a skupovaním dlhopisov chorých členov eurozóny ECB stabilizoval eurozónu.

Pred rokom ho šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová poverila úlohou, aby vypracoval analýzu a navrhol účinné kroky, ako obnoviť konkurencieschopnosť Európskej únie na globálnom trhu. Výsledkom je hutný 400-stranový dokument, ktorý spája nápady do ucelenej stratégie.

Nejde pritom o akademické čítanie, ale o prínosný report o stave EÚ s dátami, ktorý by si mal prečítať každý európsky politik. Laitmotívom dokumentu je, že Európa zaspala v oblasti nových technológií, produktivity práce, ale aj bezpečnosti na vavrínoch. Prežíva v naivnej predstave, že so svetom navôkol sa dá naďalej žiť v mieri a spoločnej materiálnej prosperite.

V skutočnosti sa svet navôkol zmenil a Európa čelí dravcom. Ak chce prežiť aspoň v súčasnom blahobyte, potrebuje prijať reformy, správať sa ako jednotný ekonomicko-politický subjekt a odstrániť regulácie, ktoré podkopávajú nohy šikovným podnikateľom.

V krátkosti z ekonomiky:

  • Kuchár z Telerána utopil svoje firmy: Šéfkuchára Daniela Hrivňáka verejnosť pozná vďaka relácii Teleráno. Kým o jeho kulinárskych schopnostiach nemôžeme pochybovať, horšie vyzerá jeho biznisová dráha. Obe firmy, v ktorých figuruje, skončili v uplynulých mesiacoch v konkurze. Zostali po nich dlhy, ktoré sa počítajú v státisícoch eur.
  • Jedna z najväčších dražieb: Výrobca hutníckeho a stavebného materiálu BP Steel má za sebou úspešné roky podnikania. Teraz však rieši vážne problémy. Jeho financujúcej banke došla trpezlivosť, a tak siahla po krajnom riešení situácie. Výrobnú halu firmy v priemyselnom parku v Ľuboticiach neďaleko Prešova poslala do dražby.
  • Rizikové výdavky na dôchodky: Štátne výdavky na dôchodky zhoršujú rozpočet Slovenska, Najvyšší kontrolný úrad upozorňuje na vysoké riziko. Štátny rozpočet Slovenska dosiahol ku koncu prvého polroka 2024 schodok 4 miliardy eur, čo predstavuje medziročné zhoršenie hospodárenia o viac ako miliardu eur.

Tréner chce z Pospíšila centra. Vzkriesi desaťmiliónového hráča Calgary?

Je možné si za necelý rok vybojovať stále miesto v NHL, stať sa ťahúňom národného tímu, druhým najlepším hokejistom rodnej krajiny a získať si povesť nenávideného aj milovaného hokejistu v najlepšej súťaži sveta? Kto doposiaľ nepoznal odpoveď, dal mu ju Martin Pospíšil.

Slovenský hokejista, hoci stále mladý a v rozlete, je v mnohých ohľadoch inšpiráciou – a to sa jeho kariéra v NHL sotva začala. Ešte pred rokom sa o ňom hovorilo ako o “farmárovi”. Na začiatku októbra 2023 bol na waiver listine ako nechránený voľný hráč a mohol ho mať ktorýkoľvek klub zadarmo.

Príležitosť získať ho zostala zo strany ostatných 31 manažérov nevyužitá. A vedenie Calgary z tejto skutočnosti neskôr ťažilo azda viac, než by si bolo predstavovalo. Bolo to na začiatku sezóny 2023/24. Sezóny plnej zmien a premiér. Najkrajšej, akú doteraz Pospíšil vo svojej kariére zažil.

Odohral v nej prvých 63 zápasov v NHL, pozbieral prvých 8 gólov a 24 bodov, len tesne nedosiahol na slovenský rekord v počte bodyčekov, debutoval na majstrovstvách sveta, pomohol k postupu na olympiádu. A pred nasledujúcou sezónou sa stretáva s novými výzvami a doposiaľ neslýchanými príležitosťami.


Zvažujú žaloby na ministerstvo kultúry. Zamestnanci údajne čelili pri výpovediach nátlaku

Pred skončením pracovného času zazvoní zamestnancovi na ministerstve kultúry telefón: má sa dostaviť do zasadačky sekretariátu generálneho tajomníka služobného úradu. Ľudia na ministerstve už vedia, že to znamená len jedno. Končí.

„Neberte to osobne, no zrušili sme vaše miesto,“ opisujú pre SME zdroje spomedzi zamestnancov ministerstva kultúry spôsob, ako bolo niektorým zamestnancom oznámené, že dostávajú výpoveď. Argumenty pri výpovediach boli takmer rovnaké: treba šetriť verejné financie.

Zamestnanci tvrdia, že boli vystavení nátlaku, zastrašovaniu a nedôvodnému prepúšťaniu. Keď sa už ocitli v zasadačke, údajne bol na nich vyvinutý nátlak, aby sa na mieste rozhodli, či prijmú dohodu, alebo im bude daná formálna výpoveď. Ak si aj chceli zobrať čas na rozhodnutie, predstavitelia vedenia ministerstva na nich tlačili, aby sa rozhodli ihneď.

Postupy pri prepúšťaní kritizovala aj odborová organizácia rezortu, ktorá ich považovala za neprípustné a v priamom rozpore so zákonom o štátnej službe. Viacerí zamestnanci podľa informácií SME zvažujú žaloby na ministerstvo kultúry.

V krátkosti z kultúry:

  • Granty v nedohľadne: Už druhýkrát po sebe nebola Rada Fondu na podporu umenia uznášaniaschopná, nebola prítomná nadpolovičná väčšina. Na zasadnutí sa malo okrem iného prerokovať spustenie prvých grantových výziev na rok 2025. Spustenie výziev na budúci rok sa odkladá na neurčito.
  • Bebjak finišuje s Duchoňom: Režisér Peter Bebjak v týchto dňoch finišuje s nakrúcaním životopisnej snímky Duchoň. Spolu s predstaviteľom hlavnej úlohy Vladislavom Plevčíkom a hlavným kameramanom Martinom Žiaranom hovoria o najväčších výzvach tohto filmu.
  • Emmy ovládol Šógun: Historický seriál Šógun a komediálny seriál Hacks sa stali v Los Angeles víťazmi 76. ročníka odovzdávania amerických televíznych cien Emmy. Seriál Šógun produkovaný televíznou stanicou FX zvíťazil v 18 z celkovo 25 nominovaných kategórií.

Podcasty SME

Karikatúra

Recept dňa

Vyskúšajte klasiku v netradičnom trojobale a pripravte si chrumkavé kuracie rezne so šalviou a prosciuttom.

Dnes očakávame

  • Mimoriadna schôdza parlamentu k bezpečnostnej situácii na Slovensku
  • Poslanci budú zrejme hlasovať o odvolaní podpredsedu parlamentu Michala Šimečku
  • Prezident Peter Pellegrini vymenuje sudcov všeobecných súdov a na spoločnom pracovnom obede sa stretne s lídrami opozície
  • Hlavné pojednávanie s expolicajtom Norbertom Paksim

Dnes v histórii

17. septembra 1939 spustil Sovietsky zväz bez formálneho vyhlásenia vojny inváziu do Poľska. Šestnásť dní po útoku nacistického Nemecka na Poľsko zo západu zaútočil Sovietsky zväz z východu. Invázia sa skončila 6. októbra rozdelením poľského územia medzi Nemecko a Sovietsky zväz a zánikom druhej Poľskej republiky.


Ďakujeme, že ste časť svojho rána strávili so SME. Uvidíme sa opäť zajtra.

Chcete pravidelne dostávať Ranný brífing SME e-mailom? Prihláste sa na odber jedným klikom.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO