Kam se obrátit o finanční pomoc po povodni? Pomůže dávka mimořádné okamžité pomoci

Pokud vás zasáhla povodeň, neváhejte a co nejdříve požádejte o finanční pomoc. Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytuje podporu formou dávky mimořádné okamžité pomoci prostřednictvím úřadů práce.

Vzhledem k vysokému rozsahu škod po zářijových povodních a náporu na pojišťovny odkazuje Ministerstvo práce a sociálních věcí na rychlou a základní finanční pomoc od úřadů práce. To formou dávky mimořádné okamžité pomoci (MOP). A stejně jako pojišťovny i úřady práce v posledních dnech navýšily kapacity na úřadech a telefonních linkách. Jejich týmy vyráží postupně i do terénu.

„Do terénu jsou připraveny vyjet také naše mobilní týmy, které finanční pomoc dokážou doručit přímo lidem v nouzi v nejvíce zasažených oblastech,“ potvrdil připravenost generální ředitel ÚP ČR Daniel Krištof.

Zajímavost :  Povodeň a nahlášení škody: Od pojišťovny můžete získat i zálohu pojistného plnění

Jak požádat o dávku mimořádné okamžité pomoci

O dávku požádejte na pracovišti úřadu práce (ÚP), pod který spadáte podle místa trvalého pobytu. Pokud máte zaplavenou nemovitost, která je mimo obvod pracoviště ÚP, pod který dle trvalého pobytu spadáte, hlaste událost u správního obvodu, kde se událost stala.                                                   

Elektronickou žádost si můžete stáhnout na webu ÚP. Najdete zde i vzor vyplněného formuláře. Tištěnou verzi si můžete vyzvednout na ÚP. Jestliže potřebujete s čímkoliv poradit, můžete zavolat na bezplatnou linku +420 800 77 99 00.

Do postižených regionů putují první stovky milionů, potřeba ale budou miliardy. Pomůže i EU

Jakou částku je možné získat

ÚP bude při určování výše částky přihlížet k vašim sociálním a majetkovým poměrům a příjmové situaci domácnosti. Dostat můžete až 72 900 korun na domácnost, což je patnáctinásobek životního minima pro jednotlivce. ÚP jako u spousty jiných dávek posuzuje okruh společně posuzovaných osob, které spolu žijí. Dávka se tedy nepřiznává jednotlivci, ale celé domácnosti.

Zajímavost :  Čínská ekonomika hrubé síly. Je čas na probuzení, varovala americká expertka

Z této částky je možné financovat základní životní potřeby, odstranit důsledky katastrofy do doby, než dostanete například finanční prostředky z pojištění. Mimo jiné by postižený povodní měl z peněz zafinancovat nákup nového oblečení, úhradu dezinfekčních prostředků a mnohdy třeba poplatek při ztrátě dokladů.

Kam je možné se ještě obrátit

Pomoc nenabízí jenom stát, ale i neziskové organizace. Ty shromažďují finanční prostředky, ale také posílají dobrovolníky do zaplavených oblastí.

Zajímavost :  Rekordní fotovoltaika v Česku? Firma P&BQI Energy chce postavit solární park o výkonu 230 MW

Zdroj Zde