Jágr jako jediný miliardář, který nehraje o titul. Liga ambiciózních boháčů znovu startuje

Ledy nachlazené, rozpočty našponované, VIP boxy navoněné. Nejvyšší česká hokejová soutěž se po necelém půl roce opět rozjíždí. Na rozdíl od fotbalu má však byznys na ledě tu výhodu, že se přinejmenším letos odehraje v atmosféře pozitivního sentimentu: i náhodný kolemjdoucí je přece mistr světa. Alespoň prozatím.

„Přepište dějiny!“ komentoval Robert Záruba historický triumf Čechů na olympiádě 1998 a stejná slova by mohl použít takřka jakýkoliv vlastník, který by s hokejovým klubem v Česku pravidelně dosahoval solidnějšího zisku. Například Pardubice, jeden z nejambicióznějších celků ligy, vykazovaly začátkem tohoto roku kumulovanou ztrátu z předešlých sezon ve výši 77 milionů, ztrátu 28 milionů uvádí v poslední zveřejněné výroční zprávě za rok 2023 také pražská Sparta.

Že hokejové kluby rozhodně nejsou stroji na peníze, se ví dlouho. Do nové dimenze nicméně posouvá schopnost a ochotu investovat do hokeje Petr Dědek, 76. nejbohatší Čech dle žebříčku e15, jenž ovládá majetek v hodnotě 8,5 miliardy korun.

Patří do něj i hokejový klub HC Dynamo Pardubice, který Dědek za jásotu fanoušků odkoupil od pardubické radnice v polovině roku 2020 za 12 milionů korun. V porovnání s každoročním rozpočtem v řádu nižších stovek milionů to byly pouze drobné. „Dynamo je jeden z největších fenoménů ve sportu v České republice. Proto jsem do toho tenkrát vstoupil,“ uvádí Dědek.

Zajímavost :  Analýza: Prodej nových bytů v Praze byl v létě větší než v předchozí době

Masivní investice se projevují zejména na výrazném posilování sestavy opřené zpravidla o přední české hokejisty. Hlavním symbolem ukazování svalů je přivedení Romana Červenky, kapitána zlatého národního týmu, z květnového mistrovství světa. Dědek nepřivedl osmatřicetiletého dvojnásobného mistra světa po vypršení smlouvy, jak bývá v těchto případech obvyklé. Ze švýcarského klubu Rapperswil-Jona ho zkrátka vykoupil. Spekuluje se o částce do jednoho milionu švýcarských franků.

Premier League začíná. Obří byznys, který převyšuje nejen fotbalovou konkurenci, ale i Rolls-Royce

Novou dimenzi útrat vnáší Dědek do extraligy i gáží, kterou má Červenka – a dlouhý zástup dalších elitních českých hokejistů – dostávat. V zákulisí se hovoří o částce do dvou milionů korun měsíčně. Tedy o odměně, která by byla z kategorie nejvyšších například i v ruské KHL, jejíž oligarchy ovládané kluby pravidelně dávají sportovnímu světu na odiv obří finanční možnosti. Expanzi v hokejovém byznyse hodlá Dědek završit stavbou nové arény pro více než patnáct tisíc diváků, náklady odhaduje na cca osm miliard. Otevřena má být v srpnu 2027.

Dědek mohl s Pardubicemi oslavit první zlatý úspěch v jeho vlastnické éře v loňské sezoně. V nejdelší – a nejnapínavější – možné podobě finálové série ho ovšem připravil o vytoužený triumf Třinec. Klub vlastněný Jánem Moderem, 43. až 46. nejbohatším Čechem ovládajícím majetek v hodnotě 13,6 miliardy.

Investor v Třineckých železárnách a rodák z Nitry je velkým fanouškem hokeje, více než dvacet let působí jako prezident třineckých ocelářů – těch hokejových. Podíl má i ve skupině Minerfin, jež dováží železnou rudu z Ukrajiny. Vlajkovou lodí skupiny je Záporožský železnorudný kombinát, který ovšem ovládli a drancují Rusové. Je to právě Třinec, nejvýchodněji umístěný extraligový klub v Česku, který pod Moderem absolutně vládne tuzemskému hokeji. Trofej pro mistra získal v posledních pěti sezonách, jakkoliv nevstupoval ani do jednoho play-off z pozice největšího favorita.

Zajímavost :  Miliardář Isaacman jako první amatér vystoupil do volného vesmíru
Proč jít k volbám: Pravomoci krajských zastupitelů

Přerušit dlouhé roky nevídanou dominanci se pokusí kromě Pardubic i Sparta. I pražský klub má relativně nového vlastníka. Od bývalého brankáře Petra Břízy koupila klub za nezveřejněnou částku investiční skupina Kaprain finančníka Karla Pražáka v roce 2019. Sparta sice získala mnohem silnější ekonomické zázemí, což se v uplynulých letech projevovalo mimo jiné na výrazném posílení týmu, na zisk mistrovského titulu však metropole dál čeká – a to už sedmnáct sezon. Méně zaprášený titul pro českého mistra má ve vitríně mimo jiné i pražská Slavia, která se radovala v roce 2008 a od roku 2015 ani nehraje nejvyšší soutěž.

Stejně jako Pardubice i Třinec se Sparta může opřít o silné ekonomické zázemí. Jen sám Pražák, kdysi krizový manažer po boku Petra Kellnera, je 47. nejbohatším Čechem ovládajícím majetek v objemu téměř 13 miliard. Byznysmen v realitách se však alespoň prozatím do okázalých investičních závodů s Dědkem ani Moderem nehrne.

Zajímavost :  Ranní check: Povodně výrazně poškodily Kofolu, vrcholí závod o modulární reaktory

Nečiní tak ani Jaromír Jágr, svého času nejlépe placený hokejista světa, který tímto sportem vydělal více než 3 miliardy korun hrubého. Ústřední ambicí vlastníka tradičního kladenského klubu bylo a je především nesestoupit. Vybudovat udržitelný hokejový byznys se zatím číslu 68 spíše nedaří, sám Jágr přiznává, že příjmy od sponzorů – například od společností ČEZ, Kia či Trinity Bank – stojí především na jeho přítomnosti v klubu, respektive na ledě. Dvaapadesátiletá sportovní legenda tak svým způsobem znovu platí za naprostý unikát: jediný miliardář v českém hokeji, který nehraje o titul, ale o nesestup do bažin finanční pasti druhé nejvyšší ligy.

Zdroj Zde