Fico prekročil ďalšiu čiaru. Šimečku odvolali z postu podpredsedu parlamentu

Tajná voľba trvala hodinu.

BRATISLAVA. Po týždňoch útokov, prekrúcaní predbežných záverov auditu a trinástich hodinách rozpravy v parlamente, vládna koalícia z postu podpredsedu parlamentu odvolala lídra Progresívneho Slovenska Michala Šimečku.

V tajnom hlasovaní ho parlament odvolal 76 hlasmi. Hlasovalo 77 poslancov, jeden hlasovací lístok bol neplatný.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Keďže ide o tajné rozhodovanie, nie je zverejnené, ktorý poslanec ako hlasoval. Strany Smer a SNS ale vopred avizovali, že budú za Šimečkovo odvolanie, návrh na jeho odvolanie aj podávali. Tretia koaličná strana Hlas minulý týždeň tiež ohlásila, že sa k odvolávaniu pridá, ak sa hlasovanie uskutoční.

Poslanci opozičných strán PS, SaS, KDH aj strany Slovensko pritom vopred avizovali, že sa na hlasovaní o Šimečkovi nezúčastnia.

Počas hlasovania ale aj ich poslanci vchádzali za stenu do priestoru určeného na tajnú voľbu. V rovnaký čas sa totiž rozhodovalo v tajnej voľbe aj o tom, kto sa stane predsedom výboru na kontrolu SIS.

Po odvolaní Márie Kolíkovej (SaS) z postu predsedníčky výboru parlamentu na kontrolu SIS v rozpore s povolebnými dohodami a Michala Šipoša (Slovensko) z vedenia výboru pre verejnú správu, ide o ďalší zásah vládnej moci voči opozícii.

Načítavam… Prečo Fico útočí na Šimečku a jeho rodinu (27. 8. 2024)

Ešte nikdy sa pritom nestalo, aby vládna väčšina v parlamente zakročila voči opozícii porušením nepísanej dohody o tom, že jeden post podpredsedu parlamentu patrí opozícii a odvolala z tohto postu jej nominanta.

Koalícia v utorok odvolala Šimečku 76 hlasmi, hoci v parlamente má 79 poslancov. Traja poslanci Hlasu tvrdia, že si k Šimečkovmu odvolávaniu neprebrali lístok – Roman Malatinec, Samuel Migaľ a Radomír Šalitroš.

Zajímavost :  Zaútočil odzadu, na krk jej priložil nôž. Muž sa prokurátorke vyhrážal smrťou, polícia po útočníkovi pátra

“Hlas by mal robiť svoju politiku a nedať sa vtiahnuť do tohto boja,” reagoval pre SME poslanec Malatinec. “Sú dôležitejšie problémy, topiaca sa samospráva, nefunkčný fond na podporu umenia a iné,” povedal.

Na hlasovaní sa nezúčastnil ani ďalší poslanec Hlasu Migaľ. “Sú tu ďalšie témy, ktorými by sme sa mali zaoberať,” povedal novinárom.

Lístok si neprevzal ani poslanec Radomír Šalitroš z Hlasu. Odvolanie Šimečku podľa neho nezastaví polarizáciu.

Všetci traja sú aj v zozname Progresívneho Slovenska, do ktorého zaradili 880 zmlúv koaličných politikov alebo ich rodinných príslušníkov napojených na firmy či občianske združenia, ktoré čerpali dotácie štátu či získali verejné zákazky.

Hlas sa najskôr držal mimo, potom sa pridal

Hlas sa, s výnimkou jeho predsedu Matúša Šutaja Eštoka, najskôr k vykonštruovaným obvineniam Šimečku ako on a jeho rodina osobne profitujú z dotácií poskytovaných štátom, nezapájal.

Ministri zvykli otázky novinárov odbiť vyjadrením, že nejde o agendu, ktorú by otváral Hlas.

Niekoľko týždňov sa aj samotný Šutaj Eštok vyhýbal priamym odpovediam na to, či by poslanci jeho strany odvolávanie Šimečku v parlamente podporili. Namiesto toho vyzýval Šimečku, nech odstúpi sám.

Súvisiaci článok Chceli vytrestať Šimečku, priťažili si sami. Danko a Gašpar budú mať viac práce Čítajte 

Zlom vo verejnom vystupovaní prišiel minulý týždeň.

“Po rokovaní predsedníctva a poslaneckého klubu strany Hlas sme sa dohodli, že ak dôjde k hlasovaniu o odvolaní podpredsedu Národnej rady SR Michala Šimečku, Hlas jeho odvolanie podporí,” vyhlásil Šutaj Eštok pred týždňom po boku ministrov aj poslancov Hlasu.

“Bol som úprimne presvedčený, že Michal Šimečka ako predstaviteľ novej kultúry vie, čo má urobiť,” odpovedal predseda Hlasu na otázku, prečo strana dva týždne nedokázala jasne reagovať na otázky, ako by sa Hlas v prípade Šimečkovho odvolávania zachoval.

Reakcia Šimečku: Budem mať viac času poraziť vás vo voľbách

Keď poverený predseda parlamentu Peter Žiga oznamoval výsledky tajného hlasovania k odvolaniu Šimečku z funkcie, líder PS bol v tom čase s opozičnými lídrami v prezidentskom paláci. Spolu s ostatnými lídrami opozície tam mal plánované stretnutie s prezidentom Petrom Pellegrinim.

Zajímavost :  Ethereum na 40měsíčním minimu, blíží se nové dno?

Na stratu funkcie reaguje sarkasticky: “Tak ma odvolali. Dnes sa všetky problémy Slovenska vyriešia. Zlacnejú potraviny, učiteľky a zdravotné sestry budú mať vyššie platy, naše deti prestanú utekať do zahraničia, do Košíc prídete po diaľnici a aj tá voda z pivníc sa vypumpuje sama,” hovorí líder opozície.

V rovnakom tóne pokračoval aj ďalej. Tvrdí, že gratuluje Robertovi Ficovi, že v jeho odvolaní našiel svätý grál, ako vládnuť pre ľudí na Slovensku.

“Pán Fico, môžete odvolať podpredsedu parlamentu, ale nemôžete odvolať lídra opozície. Teším sa, ako vás porazím vo voľbách. Teraz mám na to o niekoľko hodín denne viac času,” dodal.

Rozpravu ukončili po trinástich hodinách

Po týždňoch, keď premiér Robert Fico venoval Šimečkovi a jeho rodine dve samostatné tlačovky a mnohé ďalšie vyjadrenia, začal parlament uplynulý štvrtok rokovať o Šimečkovom odvolaní – na návrh Smeru a SNS.

Debata trvala v parlamente od deviatej hodiny rána, poslanci ju ukončili na návrh predsedajúceho Petra Žigu (Hlas) pred polnocou.

Progresívne Slovensko chýbajúce argumenty na odvolanie Šimečku demonštrovalo tým, že predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci počas schôdze čítal zoznam koaličných politikov alebo ich príbuzných, ktorí sú prepojení s firmami a občianskymi združeniami, ktoré od štátu dostali v minulosti dotáciu alebo verejnú zákazku.

PS na svojom webe zverejnila viac ako 880 takýchto zmlúv spolu na 49 miliónov eur.

“Merajte, prosím, rovnakým metrom,” prihováral sa Dubéci koaličným poslancom.

Súvisiaci článok Fico prekrútil audit proti Šimečkovi. Zamlčal, že projekty hodnotil aj Pavol Gašpar Čítajte 

Viacerí poslanci Hlasu, ktorí sa predtým do rozpravy takmer nezapájali, tak boli donútení k tomu, aby verejne obhajovali dotácie či verejné zákazky spojené s nimi či ich príbuznými – rovnako, ako viacerí poslanci Smeru či SNS.

Zajímavost :  Jak vyřešit pomalé budování dálnic? Stát může přenést stavební řízení na firmy, říká Kateřina Šveřepová z Portos

PS napríklad v zozname upozornilo aj na dotácie, ktoré získavali firmy rodinných príslušníkov premiéra Fica. Šlo napríklad o 200- či 66-tisícovú dotáciu pre stavebnú firmu Style-Mont, v ktorej vedení sú jeho strýko Ladislav Rybanský a švagor bývalého šéfa Ficovho zboru poradcov Vladimíra Faiča.

Poslanec Smeru Tibor Gašpar sa v zdôvodňovaní, prečo treba Šimečku odvolať, opakovane odvolával na interný audit vykonaný na ministerstve spravodlivosti. Audit, ktorý mal vraj odhaliť machinácie pri rozdeľovaní dotácií v prospech rodiny Šimečkovcov, pritom v predbežnej správe nič také nekonštatoval.

Ostanú traja

Odvolaním Šimečku ostanú vo vedení parlamentu už len traja podpredsedovia – Peter Žiga (Hlas) zároveň poverený riadením Národnej rady, Tibor Gašpar (Smer) a Andrej Danko (SNS).

Pôvodne pritom bolo vedenie parlamentu päťčlenné. Funkcia predsedu parlamentu je však už piaty mesiac neobsadená po tom, čo sa Peter Pellegrini stal prezidentom a SNS si na úkor Hlasu začala tento post nárokovať.

Žiga, Gašpar a Danko si tak budú musieť deliť už od dneška ešte viac rokovacích hodín.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO