Čo robiť, ak vám zatopilo dom: Okrem statika a sanačnej firmy pomôže aj trpezlivosť

17. sep 2024 o 13:02  I 

Ako sa postarať o dom po povodni.

​Prvá pomoc pri sanačných prácach zatopených suterénov a pivníc závisí od toho, ako veľmi a akou silou prenikla voda do rodinného domu.

“Je veľký rozdiel v tom, či vám zaplaví dom tak, že máte v suteréne desať centimetrov vody, alebo voda natečie do pivnice a zostane tam až do výšky prvého podlažia stáť dlhší čas,” hovorí Stanislav Pešek, profesionálny hasič a zakladateľ združenia Dobrovoľná civilná ochrana.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Poškodenia priestorov sú preto rôzne, od menej vážnych až po narušenia statiky stavby, dokonca po nutné zbúranie stavby.

Zajímavost :  Konec čínské éry. PPF má kupce pro Home Credit

“Tých, ktorým sa voda dostala do suterénov, čaká okrem upratovania priestorov aj ich sanácia – sušenie aj konzultácia so statikom, v prípade narušenia statiky múrov,” vysvetľuje Pešek.

Okrem odborníkov potrebujú poškodení povodňami predovšetkým trpezlivosť.

Voda a elektrina sú rizikom vždy

Expert v prvom rade odporúča v miestnosti, do ktorej začína prenikať voda, vypnúť prívody elektrickej energie, vypojiť spotrebiče so zásuviek, prípadne ich premiestniť na vyššie police alebo na poschodie.

Súvisiaci článok SME Minúta: Dunaj kulminuje, najhoršia situácia zostáva v Devínskej Novej Vsi Čítajte 

Mnohí ľudia sa snažia v ťažkých situáciách vypomôcť si aj sami a vodu začnú odstraňovať čerpadlami. “Toto rozhodnutie je nebezpečné, pretože vzniká riziko poranenia elektrickým prúdom,” hovorí hasič, ktorý zasahoval počas víkendu v Borinke.

Zajímavost :  Odkrytá šachta si takmer vyžiadala život malého chlapca. Bol v absolútnom šoku, opísala zhrozená matka

“Ak sa niekto rozhodne odčerpať nízku hladinu vody v suteréne čerpadlom, nech použije elektrické čerpadlo, ale v žiadnom prípade nech nevstupuje do miestnosti s vodou.”

Rovnako varuje pred použitím čerpadla so spaľovacím motorom, ktoré ľudia využívajú v priestoroch, kde nie je elektrina. To neodporúča používať vôbec.

Zároveň radí ľuďom, že ak začnú odčerpávať vodu, nech to robia v časových intervaloch a nech ju vedú von až na cestu, kde je väčšia pravdepodobnosť, že odtečie do kanála.

Škody je dôležité nafotiť

Pešek pripomína, aby sa ľudia nepustili do upratovania skôr, ako si nafotia zničené priestory. “Poisťovne vyžadujú detailne, dokonca v konkrétnych časových úsekoch, dokladovať situáciu, a preto je najlepšie, ak sa fotia priestory priebežne.”

Keď voda opadne, nastupuje čistenie priestoru a sanačné práce. Zatopené priestory treba očistiť od bahna a iných nečistôt, ktoré priplavila voda.

Zajímavost :  Českým drahám v pololetí rostly tržby, zvyšoval se počet cestujících

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO