Asociace: Pojištěné škody ze záplav dosáhnou podle prvních odhadů 17 mld. Kč

Praha – Pojištěné škody, které způsobily v minulých dnech katastrofální záplavy, dosáhnou podle prvních odhadů 17 miliard Kč. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven. Půjde tak zřejmě pro pojišťovny o druhou největší katastrofu. Počet hlášených škod podle pojišťoven ode dneška rychle roste, první případy již vyplatily.

“Jde samozřejmě pouze o první odhad, který bude průběžně upřesňován a aktualizován,” řekl ČTK mluvčí asociace Tomáš Pavlík. V pondělí večer evidovaly pojišťovny v důsledku velké vody kolem 11.000 událostí za celkem 1,36 miliardy Kč. Tato čísla však narůstají, další data bude mít asociace dnes večer.

Pro pojišťovny byly největší katastrofou v historii ČR, tedy od roku 1993, rozsáhlé povodně, které zasáhly Česko v srpnu 2002. Za ně vyplatily 36,7 miliardy Kč. S odstupem následovaly povodně na Moravě v roce 1997 s deseti miliardami, povodně v Čechách v roce 2013 se 7,5 miliardy Kč a tornádo na jižní Moravě z června 2021 s 3,3 miliardy Kč.

Zajímavost :  Lesy ČR vypsaly pětiletý tendr 2025+ na lesní práce a těžbu za 1,2 miliardy Kč

Generali česká pojišťovna má aktuálně nahlášeno 8131 pojistných událostí za odhadovaných 519 milionů korun. Nejvíce případů se týká následků záplavy, jde o 3921 škod. “Z našeho pohledu byly největší událostí povodně a záplavy v roce 1997, kdy jsme řešili 90.000 pojistných událostí. V roce 2002 to bylo 53.000, v roce 2013 pak 50.000. V tuto chvíli je obtížné odhadovat, zda aktuální povodně některou z těchto met překonají, uvedl mluvčí pojišťovny Jan Marek.

“Největší nápor hlášení čekáme ode dneška, a to zejména z povodní, které na většině území odezní a lidé se budou moci soustředit na sčítání škod. Je třeba počítat s tím, že technici na prohlídky škod mohou do terénu také až poté, co je tam pustí Integrovaný záchranný systém po ověření a zajištění přístupnosti a stability cest,” řekla ČTK mluvčí Uniqa pojišťovny Eva Svobodová.

Zajímavost :  Strnad díky prodeji munice a pozemních systémů ztrojnásobil zisk. Za pololetí vydělal deset miliard

V Kooperativě nahlášené škody přibývají rychlým tempem. “K dnešnímu poledni jsme zaregistrovali 3670 škod za 318 milionů Kč. Nejvíce škod způsobily povodně, téměř 45 procent z nahlášených. Nejvíce, 40 procent, jich je z Moravskoslezského kraje. Jde většinou o škody v domácnostech a na nemovitostech, ale evidujeme i 75 poškozených aut. Předpokládáme, že podobným tempem hlášení škod poroste minimálně do konce týdne,” uvedl ředitel centra likvidace pojistných událostí v pojišťovně Ondřej Poul. Klientům podle něj Kooperativa začala již vyplácet pojistné plnění.

Česká podnikatelská pojišťovna má oznámeno přes 1400 škod s celkovým odhadem 140 milionů Kč. Škody podle mluvčí Renaty Čapkové přibývají opravdu neobvykle rychlým tempem, jen za dnešní dopoledne je to zhruba 300 nových hlášení. Suverénně nejvíce škod má hlášeno z Moravskoslezského kraje, dále pak z kraje Jihomoravského, Zlínského a Olomouckého.

Reklama

Zajímavost :  Závod o české modulární reaktory vrcholí. Nejpřipravenější je americká GE Hitachi

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO