Velký přehled mezd. Kolik berou IT manažer, prodavač, bankéř a další

Reálné mzdy po více než dvou letech zase rostou. Po odečtení inflace tedy Čechům v peněžence zůstává něco navíc. 

Mzdy letos rostou napříč obory i jednotlivými profesemi. V porovnání s loňskem nejčastěji o pět až deset procent. Výjimku tvoří pouze obor IT, kde narazily na pomyslný strop už v roce 2023. A nezměnily se ani platy ve stavebnictví, které prožívá období stagnace. Ukazuje to pravidelný průzkum personální společnosti Grafton Recruitment  

Navzdory obavám z dopadu vládního konsolidačního balíčku nedošlo na škrtání zaměstnaneckých benefitů. Naopak: některé obory dokonce přistoupily k jejich zvyšování, byť šlo častěji o odměny nefinanční, jako jsou například dny volna navíc. 

Problémem českého trhu práce ovšem podle průzkumu nadále zůstává enormní nedostatek uchazečů o práci, a to napříč všemi obory. Chybí jak nekvalifikovaná pracovní síla, tak i řemeslníci s kvalifikací a experti na celou řadu oblastí.  

„Negativní demografická křivka pak dokresluje celkový obraz, kdy absence kvalifikované pracovní síly není jen krátkodobým trendem, ale obavou celého pracovního trhu, která si vyžaduje přijetí zásadní strategie ekonomické migrace,“ říká šéf Grafton Recruitment Martin Malo.

Bez zahraničních pracovníků si český trh jednoduše neporadí, zdůrazňuje. Závislý je na nich automobilový průmysl, ale také výrobní podniky a logistické společnosti, kde na ně spoléhá již 80 procent firem. Nebo IT a podnikové služby, kde dokonce přední členská organizace zastupující sektor podnikatelských služeb ABSL tvoří 43 procent všech zaměstnanců.  

„Zájem firem o zahraniční uchazeče dokládají i čísla. Jen za poslední rok na českém trhu práce přibylo téměř 30 700 zahraničních pracovníků, čímž jejich celkový počet přesáhl už 820 tisíc. A to je zhruba 2,5krát víc než na konci roku 2015,“ doplňuje Malo. 

Projděte si, jak kolik se platí ve vybraných oborech a profesích napříč Českem. Jde o hrubé mzdy včetně bonusů, ovšem bez 13. a 14 platů.  

IT a telekomunikace

Zdroj: Grafton Recruitment

V IT oboru narazily mzdy na strop už v roce 2023. A ani v roce 2024 se nepřidává. Beze změn zůstala i oblast benefitů. 

Lidé v tomto oboru chybí dlouhodobě. Rozmach digitalizace, cloudu, umělé inteligence i kybernetických hrozeb nedostatek expertů dále prohlubuje.  

„K nejčastěji hledaným pracovním pozicím tak aktuálně patří specialisté na kybernetickou bezpečnost, SAP konzultanti, Cloud inženýři a specialisti, datoví analytici a vývojáři v programovacích jazycích .NET a C#,“ říká šéf Graftonu Martin Malo. 

Firmy přehodnocují a slučují jednotlivé pozice a jejich pracovní náplně. Tím se zvyšují očekáváné požadavky na pozici, a tudíž i nároky na zaměstnance.

Uchazeči často očekávají možnost práce z domova, kterou firmy v tomto oboru v minulosti umožňovaly. Jenže v poslední době začali zaměstnavatelé stále častěji vyžadovat přítomnost na pracovišti a mnohdy i plnou docházku do kanceláří. Souvisí to i s tím, že nyní častěji nabírají experty přímo do stavu, nabízejí jim tedy klasickou pracovní smlouvu, a upouštějí od externí spolupráce.  

Inženýring a výroba

Zdroj: Grafton Recruitment

V tomto oboru lidé chybí napříč pracovními pozicemi i kvalifikacemi. Jedinou oblastí, kde poptávka uchazečů výrazně převyšuje nabídku firem, jsou pozice do výroby na jednosměnný provoz. Naopak nejvíce chybí specialisté údržby, zejména s elektro zaměřením. A v souvislosti s pokračující automatizací a digitalizací i automatizační inženýři, programátoři robotů či technici průmyslové robotiky.  

Zajímavost :  Ceny v průmyslu a stavebnictví v srpnu rostly, v zemědělství znovu klesly

Výrazně stoupá poptávka po odbornících na úsporu energie a udržitelné postupy a dlouhodobý je i nedostatek svářečů, operátorů a programátorů CNC strojů, seřizovačů a výrobních dělníků. 

V oboru začaly plošně růst mzdy. Zaměstnavatelé musí být v oceňování konkurenceschopní, aby udrželi své lidi a ideálně přilákali další. 

„Zvyšují proto často i příspěvky na dopravu, náborové a nástupní bonusy a příspěvky na důchodové připojištění. Své lidi se také snaží podpořit co možná největší flexibilitou – nabízejí jim možnost volby směn. Na druhou stranu se zvyšují nároky na odborné znalosti lidí a jejich schopnost pracovat s digitálními nástroji,“ říká Malo. 

Stavebnictví 

Zdroj: Grafton Recruitment

Navzdory snížení úrokových sazeb hypotečních úvěrů se trh stavebních prací propadá. Důvodem je přetrvávající ochlazená výstavba residenčního bydlení i kanceláří.

„Stavební firmy však zůstávají optimistické a shodují se, že příští rok konečně přinese růst. Kapacity stavebních firem se již nyní pomalu naplňují a v souvislosti s novým stavebním zákonem, který vešel v platnost 1. července letošního roku, se očekává další oživení. Jedním ze zamýšlených cílů nové úpravy zákona totiž bylo stavebníkům ulevit a zejména zrychlit povolovací proces,“ popisuje Malo situaci.  

Za poslední rok se mzdy v oboru nezvedaly. Lidé však stále chybí, a to zejména na kvalifikovaných pozicích. K aktuálně nejhledanějším profesím ve stavebnictví patří stavbyvedoucí, přípravář a rozpočtář. Právě tito pracovníci však mají vyšší nároky na mzdu. Zároveň požadují často služební auto, které by mohli používat i pro soukromé účely.  

Firmám chybí i řemeslnické a dělnické pozice, nejvíce pak zedníci a truhláři. Díky značnému boomu fotovoltaiky a udržitelnosti se hodně hledají i projektoví manažeři a znalci dané legislativy. 

Obchod, retail a marketing 

Zdroj: Grafton Recruitment

Obor prochází dynamickými změnami a zaměstnavatelé i uchazeči musí podle Graftonu reagovat na měnící se požadavky a podmínky. Některé pozice zanikají nebo se výrazně transformují a objevují se i nové role, často velmi specializované. 

V oblasti obchodu zaměstnavatelé aktuálně nejčastěji poptávají pozice key account managerů, sales managerů, business development specialistů a obchodních zástupců. V retailu trvá poptávka po manažerech a vedoucích poboček, největší nedostatek jich je mimo Prahu.

Napříč celým Českem chybějí obchodníci v sektoru rychloobrátkového zboží (FMCG). V marketingu se prohlubuje přetlak kandidátů a zvýšená konkurence, neboť obor přitahuje mnoho uchazečů. Požadavky na zaměstnance jsou stále specifičtější a klade se hodně důraz na konkrétní odborné znalosti a dovednosti. Mzdy napříč pozicemi zůstávají stabilní a bez výrazných změn oproti loňskému roku. 

Nákup a logistika 

Zdroj: Grafton Recruitment

Toto je odvětví, kde nabídka pracovních míst převyšuje poptávku uchazečů. A to i přesto, že firmy pokračují v investicích do robotických a automatizovaných systémů, čímž se snaží zvýšit efektivitu a snížit náklady.

„K profesím, které nyní zaměstnavatelé nejčastěji poptávají a složitě na ně hledají uchazeče, patří specialisté na řízení zásob a plánování, nákupčí se zaměřením na strategický nákup, manažeři logistiky, skladníci či řidiči VZV. Mimořádně nedostatkoví jsou také zkušení nákupčí s vynikajícími vyjednávacími dovednostmi,“ vyjmenovává Martin Malo.

Mzdy se zvyšují plošně, zejména u nedostatkových pozic. Firmy nabízejí nástupní bonusy, relokační balíčky, ale i možnost využít svozové autobusy. Samozřejmostí jsou finanční kompenzace za směnný provoz.  

Zajímavost :  Ficova vláda konsoliduje kvôli Matovičovej, no začína sa správať rovnako (komentár Martina Behula)

Nerostou ovšem jen mzdy, ale i nároky na uchazeče. Patrný je zejména vyšší důraz na digitální dovednosti, analytické schopnosti, komunikaci, vyjednávání a řešení problémů. Požadována je celková flexibilita a schopnost rychle se přizpůsobit změnám. 

Lidské zdroje, administrativa a právo 

Zdroj: Grafton Recruitment

O tyto dva obory je tradičně mezi uchazeči velký zájem. Přesto pro specializované role, které souvisí například se zákaznickými službami v oblasti HR nebo financí a vyžadujícími znalosti cizích jazyků, často kandidáti chybí. Chybí i právníci. 

„Naopak přetlak kandidátů jsme zaregistrovali v oblasti HR, a to téměř u všech úrovní a typů pozic, mnozí zájemci sem míří i ze zcela jiného segmentu, například z oblasti financí a účetnictví. Rostoucí zájem uchazečů je patrný i v případě pozic v rámci vzdělávání a rozvoje,“ říká Malo.  

Zaměstnavatelé jsou ochotnější diskutovat o navýšení mezd na základě individuálních potřeb zaměstnanců. Snaží se také zůstat konkurenceschopní v nastavení benefitů a odměňování, což zahrnuje i vyšší příspěvky na stravování a penzijní připojištění.

Rostou nároky na kandidáty – výběr zaměstnanců je mnohem pečlivější, takže výběrové řízení bývá delší. „Markantně vzrůstá důraz na hard skills uchazečů na úkor soft skills,“ doplňuje expert.

Bankovnictví a finanční služby 

Zdroj: Grafton Recruitment

Stále víc finančních služeb se poskytuje online, což do značné míry ovlivňuje potřebu pracovníků na bankovních pobočkách. Počet zaměstnanců proto v této oblasti stagnuje nebo dokonce klesá.

Na druhou stranu v oboru roste poptávka po specializovaných odbornících, jako jsou právníci, datoví specialisté a experti na bezpečnost sítí, u nichž je kladen velký důraz na vzdělání a zároveň jsou jasně stanovená kritéria týkající se jejich potřebných dovedností.

Finanční instituce hledají i komplexní účetní a pracovníky do controllingu. Zvláště vysoká poptávka je po kandidátech, kteří hovoří německy nebo francouzsky. 

Mzdy v oboru dále rostou. Některé společnosti sledují situaci na pracovním trhu a dokážou nabídnout mzdy, které mnohdy převyšují průměr posledních let. 

Farmacie a zdravotnictví 

Zdroj: Grafton Recruitment

Ve zdravotnictví a farmacii není nedostatek lidí žádnou novinkou – navzdory tomu, že počet uchazečů letos mírně vzrostl. Mezi nimi se stále častěji objevují i kvalifikovaní pracovníci ze zahraničí s dobrou úrovní znalosti českého jazyka.

Podle průzkumu stále chybí lékaři, farmaceuti, zdravotní sestry i specialisté v klinickém výzkumu. Mezi lékaři se nejčastěji hledají internisté, psychiatři, neurologové a pediatři, mezi sestrami zase sestry na oddělení anesteziologicko-resuscitační a intenzivní péče, všeobecné sestry a dětské sestry.

Nemocnice a zdravotnická zařízení se snaží nedostatek personálu řešit jak mírným navyšováním mezd, a to zejména u specialistů, tak i nabídkou nefinančních benefitů, například závodním stravováním zdarma, delší dovolenou nebo vzdělávacími kurzy. Stále důležitějším tématem je rovnováha mezi prací a osobním životem. 

Na rozdíl od zdravotnictví je ve farmaceutickém odvětví o nabízené pozice značný zájem. Uchazečů je dostatek a velmi rychle reagují. Vedle zajímavé mzdy je lákají i benefity v podobě firemního automobilu a bonusů. Nejčastěji se v oboru objevuje pozice medicínského reprezentanta. 

Podnikové služby 

Zdroj: Grafton Recruitment

Podnikové, IT a zákaznické služby i nadále rostou – navzdory silnému rozmachu automatizace a umělé inteligence. Podle odhadů se obor letos rozroste o dalších 15 tisíc pracovníků a celkově počet zaměstnanců dosáhne na 175 tisíc. Kromě nich v oboru pracují i softwaroví roboti, kteří zastanou práci za dalších 20 tisíc pracovníků.

Zajímavost :  Kde chce vláda získať 2,7 miliardy eur? Pozrite si prehľad opatrení

Růst oboru na trhu vyvolává konkurenci mezi jednotlivými centry, s čímž souvisí potřeba správně a ambiciózně nastavovat mzdové podmínky a benefity, a zajistit si tím loajalitu svých lidí i atraktivitu vzhledem k potenciálním uchazečům o práci.

„Mzdy v oboru rostly napříč pozicemi a v oblasti benefitů centra kromě tradičně nejpopulárnějších bonusů a prémií nabízejí i benefity spojené s well-beingem zaměstnanců, programy pro podporu mentálního zdraví, dny volna navíc či možnost pracovat kdykoliv a odkudkoliv, například i ze zahraničí,“ říká Malo.

Rozdíl devíti let

Zdroj: Grafton Recruitment

Grafton sleduje vývoj mezd napříč obory už desátý rok. Nabízí proto i porovnání výše mezd u vybraných profesí za rok 2015 a 2024. Některé profese si polepšily o desítky tisíc korun. 

Zdroj: Grafton Recruitment
Zdroj: Grafton Recruitment
Zdroj: Grafton Recruitment
Zdroj: Grafton Recruitment
Zdroj: Grafton Recruitment
Zdroj: Grafton Recruitment
Zdroj: Grafton Recruitment

Vyprahlý trh práce je důvodem fluktuace, tedy vyššího přesunu pracovníků, který se nejvíce rozmáhá ve výrobním sektoru a na níže placených pozicích se směnným provozem.

„Problémy se zvýšenou fluktuací dnes řeší většina firem. Hlavním důvodem odchodů zaměstnanců je přitom nejčastěji skutečnost, že dostanou od jiného zaměstnavatele nabídku vyšší odměny za srovnatelnou práci. I když k setrvání na pracovišti zaměstnance nejvíce přesvědčí zvýšení mzdy, firmy k tomu kroku přistupují jen v pěti procentech případů, a to až když se dozví o úmyslu zaměstnance odejít,“ říká Martin Malo.

Podle něj do toho výrazně zasahují předem definované rozpočty firem na jednotlivé pracovní pozice, které v mnoha případech nejsou flexibilní. „Náklady na hledání a zaškolení nového člověka přitom mnohdy převyšují případné navýšení mzdy. Fluktuaci v kancelářském prostředí pak ovlivňuje i skutečnost, že řada zaměstnavatelů v poslední době limitují možnosti práce z domova a vyžadují častější, v mnoha případech dokonce i plnou, docházku do kanceláří. To je přitom v přímém rozporu s preferencemi uchazečů o práci,“ dodává expert.

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz…. Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Vytisknout

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO