Vallovi hrozí skoro stotisícová pokuta za údajnú reklamu, Šimkovičovej za tričko s logom nič

Nechala sa vyfotiť v tričku jachtárskej firmy.

Načítavam… Vallovi hrozí skoro stotisícová pokuta za údajnú reklamu, Šimkovičovej za tričko s logom nič

Článok je nahovorený syntetickým hlasom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

BRATISLAVA. Pokuta vo výške dvanásťnásobku mesačného platu hrozí verejným funkcionárom za to, keď zneužijú svoju pozíciu na reklamu pre súkromný sektor.

Takýto postih možno čaká primátora hlavného mesta Matúša Valla, ktorého by to pri jeho mesačnom plate 7 920 eur vyšlo na takmer sto tisíc.

Podnet na možné porušenie ústavného zákona podal ružinovský poslanec David Staruch, ktorý do zastupiteľstva kandidoval za koalíciu strán Team Bratislava, PS a SaS.

V utorok v tejto veci zasadal parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý rozhodol o otvorení konania. O tom, či Vallo pokutu dostane, alebo nedostane, sa bude hlasovať 29. októbra.

Zajímavost :  Povodně zasáhly výrobní závod Kofoly i její pivovary. Nápojář vyhodnocuje škody

Okrem Valla bol na stole aj podnet týkajúci sa ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a splnomocnenca vlády pre prešetrenie pandémie Petra Kotlára.

Výbor, v ktorom má väčšinu vládna koalícia, v tomto prípade konanie neotvoril.

Tričko jachtárskej firmy poslancom neprekážalo

Vallove videá o oživenej časti Sadu Janka Kráľa, v ktorej pribudol nový podnik a verejné toalety, sa stali dôvodom na začatie konania. Primátorov hovorca Peter Bubla obvinenia koncom leta označil za „zlomyseľné”.

V podnete primátorovi vyčítajú, že robil cielenú reklamu pre súkromný podnik. Bistro si od mesta prenajalo budovu v parku, v ktorej predtým roky sídlil erotický salón.

Mesto ju zrekonštruovalo, pristavalo verejné toalety a informovalo ľudí o znížených cenách, ktoré boli jednou z podmienok v súťaži o priestory.

Tričká s logom jachtárskej spoločnosti, ktorá ponúka zájazdy, si obliekli Šimkovičová s Kotlárom, keď sa zúčastnili jachtárskych pretekov v Chorvátsku. Podnet na nich podala nadácia Zastavme korupciu.

Šimkovičovej tak pokuta približne 103-tisíc eur nehrozí. Vláda si koncom zimy odhlasovala navýšenie platov, ministri teraz zarábajú približne 8600 eur.

Zajímavost :  MicroStrategy plánuje od investorů získat dalších 700 milionů dolarů

Predsedníčka výboru Veronika Remišová zo strany Slovensko pre SME povedala, že takéto konania by sa mali otvárať automaticky. Platiť by to malo v prípade, keď výbor pozná predkladateľa podnetu, meno funkcionára a má jasne pomenovaný problém.

„Poslanci vládnej koalície tieto konania niekedy zastavujú s tým, že neodhlasujú spravodajcu na začatie konanie,” hovorí opozičná poslankyňa. Hoci výboru predsedá opozičná poslankyňa, väčšinu v ňom má koalícia Smer, Hlas a SNS.

Ak výbor rozhodne o udelení pokuty, verejný funkcionár sa môže obrátiť s návrhom na preskúmanie rozhodnutia na Ústavný súd.

Aj medová kauza bude mať dohru

Okrem Valla bude výbor koncom októbra riešiť aj kauzu košického primátora Jaroslava Polačeka. Primátor si zriadil na streche magistrátu štyri včelstvá a rozdával med s erbom mesta a svojím menom návštevám. Inšpirovala ho prezidentka Zuzana Čaputová, počas jej mandátu v záhrade Prezidentského paláca chovali včely.

Súvisiaci článok Medová kauza. Primátor bude vysvetľovať včely z magistrátu výboru Národnej rady Čítajte 

Zajímavost :  Fico sa stretáva so zástupcami obchodných reťazcov. Riešia zníženie DPH na základné potraviny

Podnet na primátora podal košický hlavný kontrolór Pavol Gallo, ktorému prekážalo, že včelárom je samotný primátor. V prípade prezidentky alebo aj včiel bratislavského magistrátu vykonával túto úlohu „externý” včelár.

Polaček sa obhajoval, že je to jeho remeslo, chov mestských včiel má ako hobby a med dáva mestu zadarmo.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO