Firmy, pozor: Dotace na vzdělávání zaměstnanců máte na dosah

Pociťujete, že vaši zaměstnanci potřebují vzdělání v digitálních dovednostech? V tom případě zbystřete – nastala pravá chvíle, kdy začít vzdělávání plánovat. Můžete totiž využít dotaci, která pokryje většinu nákladů. Jestli vás pojem „dotace“ děsí už jen při představě veškeré byrokracie a nekonečného vyplňování lejster, potěší vás, že projekt „NPO – DIGI pro firmu“ je v tomto ohledu nenáročný. Pojďme se podívat, na co lze dotaci čerpat, jaké jsou podmínky jejího získání a kdo vám může pomoct vzdělávání realizovat.

Projekt „NPO – DIGI pro firmu“ je financován z Národního plánu obnovy a je v kompetenci Úřadu práce České republiky. Cílí na společnosti, které se chtějí přizpůsobit dynamicky se měnícím požadavkům digitálního světa a posunout digitální dovednosti svých zaměstnanců.

Je projekt určen i pro vás?

Žadatelé o dotaci musí být například obchodní korporace, OSVČ, státní podniky, neziskové organizace, obce, kraje apod.

Na co přesně můžete dotaci využít?

Hlavním cílem projektu je poskytnout dotace na školení, která pro zaměstnance zvolíte, aby zvýšili své digitální dovednosti. Vzdělávání musí být zaměřeno na digitální a IT dovednosti a minimální rozsah vzdělávací aktivity je 16 hodin (doporučeno je 20 hodin). Účast na vzdělávání musí být minimálně 80 % z celkového rozsahu výuky.

Zajímavost :  Výborný a Stanjura: Přehrada v Nových Heřminovech by ochránila před povodní. Aktivisté ji roky odmítají

Program a výuka dotované prostřednictvím projektu „NPO –DIGI pro firmu“ se musí konat v pracovní dny mezi 6:00 a 22:00 hodinou. Kromě toho musí kurzy probíhat v prezenční nebo distanční formě (či jako kombinace obojího). Dotaci nelze využít na e-learning. Prezenční vzdělávání probíhá osobně, účastníci a lektor jsou přítomni na jednom místě a je nutné vést prezenční listinu (je dostupná v aplikaci, viz níže). V případě distanční výuky probíhá vzdělávání online jako videokonference – je však nutné, aby probíhala v reálném čase a musí být pořízen záznam a seznam osob, které se zúčastnily. Alespoň jeden účastník pak musí být fyzicky přítomen v učebně nebo na pracovišti (domov se nepočítá).

Kolik peněz lze čerpat?

Příspěvek na úhradu nákladů činí 263,98 korun na osobu za hodinu vzdělávání (tzv. osobohodinu), což je maximálně 21 118 korun na jednoho zaměstnance. Náleží k tomu ještě mzdový příspěvek na úhradu či částečnou úhradu nákladů zaměstnavatele za účast zaměstnance na vzdělávání, který činí 272,13 korun na osobohodinu (max. na 80 osobohodin), což je maximálně 21 770 korun na jednoho zaměstnance.

Maximální čerpatelná výše na osobu je tedy 21 118 Kč pro OSVČ nebo 42 888 Kč v případě zaměstnance.

Příklad výpočtu dotace na vzdělávání zaměstnanců u kurzu trvajícího 40 hodin pro 15 osob:

Zajímavost :  Diaľničná známka za 90 eur? Na Slovensku biedny pomer ceny a výkonu

15 × 40 × (263,98 + 272,13) = 321 666 korun

Jak o dotaci zažádat?

Podání žádosti probíhá prostřednictvím speciální aplikace, kterou najdete zde. Po schválení je uzavřena dohoda mezi žadatelem a Úřadem práce ČR. Příspěvek je poskytnut po dokončení vzdělávací aktivity a doložení příslušných dokumentů. Termín ukončení vzdělávacích aktivit je nejpozději do 30. září 2025.

Hledáte vzdělavatele, který vás digitálně „nakopne“?

Hledáte-li vzdělavatele, který nejen, že splní podmínky programu „NPO – DIGI pro firmu“, ale také vám skutečně pomůže k digitální transformaci, zapátrejte v nabídce společnosti Digiskills. Pomocí Digiskills Assessmentu dokážou identifikovat aktuální stav digitálních kompetencí a na základě Digiskills indexu sestavit vzdělávací program na míru pro vaši firmu. Poskytují vzdělávací programy, školení a webináře zaměřené na praktické znalosti a zajišťují, aby se zaměstnanci navzájem podporovali a inspirovali k efektivnímu využívání nových dovedností. Naučí vaše zaměstnance, jak maximálně využívat aplikace Microsoft 365 ke zvýšení produktivity a efektivity, a pomohou vašemu týmu zvládnout nástroje jako Copilot pro Microsoft 365, které integrují pokročilé funkce AI do každodenní práce.

Profíci s prokazatelnými výsledky

Výhodou Digiskills je, že dokáže posun digitálních dovedností vašich zaměstnanců změřit. Například ve společnosti Mattoni 1873, kde se zaměřili na nástroje Microsoft 365, se po realizaci vzdělávacího programu na míru od Digiskills zlepšili v digitálních dovednostech o 17 %. Bezmála polovina zaměstnanců od ukončení programu šetří půl hodiny času týdně, tedy přibližně 2 hodiny měsíčně.

Zajímavost :  Kozmetika, oblečenie, potraviny. Čo zdražie a čo po novom môže zlacnieť?

Zlepšení digitálních dovedností zaměstnanců podporuje kulturu neustálého vzdělávání a přispívá k jejich osobnímu rozvoji a spokojenosti, což pozitivně ovlivňuje celkovou atmosféru ve společnosti. Tak využijte dotaci z projektu „NPO –DIGI pro firmu“ a pusťte se do toho!

Zdroj Zde