Nové dane z transakcií, poplatky aj povinný podnikateľský účet. Konsolidácia prináša novinky aj pre živnostníkov

Povinný podnikateľský účet

Súčasťou konsolidácie je zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty na 23 % a zároveň pokles jej zníženej sadzby na 5 %, ale aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.

Daň z finančných transakcií podľa ministra financií Ladislava Kamenického pre rozpočet zabezpečí 610 miliónov eur.

Kamenický v utorok na tlačovej besede uviedol, že podnikateľský účet bude pre živnostníkov povinný, uvádza Finsider.

Poplatky za transakcie

Mnohí živnostníci používajú klasický účet na bežné platby a výdavky v domácnosti. Ak by využívali bežný účet aj na podnikanie, museli by platiť dane z finančných transakcií aj za platby, ktoré nesúvisia s podnikaním. Povinný podnikateľský účet zaistí, že daň sa bude vzťahovať iba na platby súvisiace s ich živnosťou.

Zajímavost :  Zverejnili dôvody, prečo odvolali Mazáka. Na letenkách vraj minul tisíce, no hlavná výčitka chýba

“Daň sa nebude vzťahovať na bežných ľudí. Bude sa vzťahovať na firmy a fyzické osoby podnikateľov. Bude vo výške 0,35 % z bankového prevodu, maximálne 30 eur za transakciu,” spresnil Kamenický. Za výber hotovosti bude daň dvojnásobná, teda 0,7 percenta. Kamenický tvrdí, že túto daň zaviedli, aby podnikatelia nezačali vo veľkom využívať hotovosť. Živnostníci tiež budú ročne platiť dve eurá za každú platobnú kartu.


zdanenie transakcií.png
Foto: Ministerstvo financií SR

zdanenie transakcií

Daň na úkor bežných ľudí?

„Veľmi sa teším, že vláda sa rozhodla zaviesť daň z finančných transakcií. Bolo veľa klamstiev popísaných v médiách, že to ideme zaviesť na úkor ľudí, nie je to pravda. Táto daň sa bude týkať výlučne právnických osôb,“ vyhlásil na tlačovke premiér Robert Fico. Zvýšiť by sa podľa neho malo aj zdanenie firiem s príjmom nad 5 miliónov eur.

Zajímavost :  Co když kvůli povodni nemohu do práce? A kde požádat o dávku? Otázky a odpovědi k následkům velké vody

“Zavádzajú novú daň z finančných transakcií, ktorá sa bude týkať len firiem a živnostníkov. Nepovedali však, že takmer tretinu tejto dane plánujú vybrať z toho, že živnostníci a firmy pošlú mzdu svojim zamestnancom. Dá sa teda povedať, že daň z finančných transakcií bude mať dopad aj na obyčajných ľudí,” kritizuje Igor Matovič, predseda hnutia Slovensko.

Pozrite si reportáž k téme zo 17. septembra:

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  O moste Kremnička sa šíria hoaxy: Kotleba hovorí o tajnej operácii NATO, poslanec mesta o zničení ťažkými tankami

Doporučujeme ke čtení také :