Miliardový obchod medzi U. S. Steelom a Nippon Steelom má problémy, dôvodom sú aj voľby amerického prezidenta

KOŠICE: Kúpa americkej spoločnosti U. S. Steel japonským oceliarskym koncernom Nippon Steel sa komplikuje. Proti obchodu sú nielen obidvaja kandidáti na prezidenta USA Kamala Harrisová a Donald Trump, ale naklonený tomu nie je ani súčasný prezident Joe Biden.

Obchod za 14,9 miliardy dolárov (13,5 miliardy eur) ohlásili obidve hutnícke spoločnosti v závere minulého roka. Američania vlastnia aj oceliareň v Košiciach. Je to jediný závod v Európe. Japonský investor ubezpečil, že všetky záväzky skupiny U. S. Steel voči zamestnancom vrátane kolektívnych zmlúv dodrží. Nippon Steel aj napriek súčasným problémom plánuje uzavrieť do konca roka dohodu o kúpe americkej hutníckej spoločnosti, pôvodný plán bol do konca septembra.

Košická pobočka U. S. Steelu za druhý štvrťrok tohto roka zaznamenala stratu pred úrokmi a zdanením vo výške 10 miliónov dolárov (9,12 milióna eur). Za rovnaké obdobie minulého roka dosiahli zisk 72 miliónov dolárov. Slovenská pobočka oceliarní plánuje vyrábať vodík pre svoje potreby ekologickejším spôsobom, a to elektrolýzou vody. Odhadovaná investícia je päť miliónov eur.

Kandidáti na prezidenta sú proti

Predaj odobrila Európska komisia, podľa ktorej obchod napriek politickým tlakom v Spojených štátoch nenarúša hospodársku súťaž.

Prečítajte si tiež:

Proti prevzatiu americkej firmy Japoncami protestujú v USA už od začiatku odborový zväz United Steelworkers a vplyvní politici. U. S. Steel má sídlo v Pittsburgu v Pensylvánii, ktorá je z hľadiska prezidentských volieb jedným z najdôležitejších štátov pre oba tábory. Predaj U. S. Steelu odmieta kandidátka demokratov v prezidentských voľbách Harrisová, ako aj republikánsky exprezident Trump. V Pensylvánii Harrisová podľa prieskumu, ktorý sa uskutočnil od 11. do 15. septembra, vedie nad Trumpom v pomere 49 ku 46.

Zajímavost :  KOMENTÁŘ: Proč ČNB zajímají ziskové marže a jak do nich promluvil „pan Lorenc“

„U. S. Steel je historickou americkou spoločnosťou a pre náš národ je životne dôležité, aby si udržal silné americké oceliarske spoločnosti. Mal by zostať v americkom vlastníctve a prevádzkovaný Američanmi,“ povedala na predvolebnom zhromaždení v Pittsburghu súčasná viceprezidentka Harissová.

„Okamžite by som to zablokoval,“ povedal už mesiac po oznámení obchodu Trump a svoj názor nezmenil. „Zastavím Japonsko v nákupe United States Steel. Nemalo by im byť dovolené si to kúpiť,“ reagoval v polovici augusta v Pensylvánii.

(Článok pokračuje pod fotografiou)

4fotky v galérii Kamala Harrisová a Donald Trump Zdroj: reuters

Naklonený predaju nie je ani súčasný prezident Joe Biden. Už v marci povedal, že je „životne dôležité, aby zostala (U. S. Steel, pozn. redakcie) americkou oceliarskou spoločnosťou.“ Denník Washington Post začiatkom septembra priniesol informáciu, že Biely dom pravdepodobne zastaví plány japonskej spoločnosti Nippon Steel na kúpu U. S. Steelu.

Prezident Biden čaká na správu amerického Výboru pre zahraničné investície v USA (CFIUS), ktorý okrem iného skúma dôsledky zahraničných nákupov amerických podnikov na národnú bezpečnosť. Výbor však už koncom augusta poslal list, v ktorom obe spoločnosti upozornil, že ich spojenie by ohrozilo národnú bezpečnosť USA oslabením dodávateľského reťazca.

Ohrozené pracovné miesta

Situáciu sa japonská spoločnosť Nippon Steel snaží upokojiť. Deklarovala, že oceliarne U. S. Steel zostanú americkou spoločnosťou a väčšinu členov jej správnej rady budú tvoriť americkí občania. Dohoda posilní podľa spoločnosti domáce výrobné kapacity, prinesie do Spojených štátov špičkové technológie.

Zajímavost :  Nemecko zvažuje možnosti na pomoc automobilke Volkswagen

Spoločnosť U. S. Steel varovala začiatkom septembra, že ak sa plánovaný predaj neuskutoční, je možné zatvorenie niektorých závodov a ohrozenie tisícok pracovných miest v USA. Zároveň naznačila, že by svoju centrálu mohla presunúť z Pennsylvánie. Hutnícka spoločnosť predaj japonskej firme považuje za ekonomicky dôležitý.

(Článok pokračuje pod fotografiou)

4fotky v galérii Nippon Steel Zdroj: TASR

Nippon Steel totiž informoval, že do niektorých závodov U. S. Steelu plánuje investovať viac ako 2,7 miliardy eur. U. S. Steel upozornil, že ak dohoda padne, ani tieto finančné plány sa neuskutočnia.

„Naďalej stojíme za tým, že s touto transakciou nie sú spojené žiadne problémy s národnou bezpečnosťou, keďže Japonsko je jedným z našich najvernejších spojencov,“ reagoval americký U. S. Steel.

O Košiciach nehovoria

O osude košickej pobočky sa obe spoločnosti sa doteraz nezmienili. Po ohlásení akvizície sa s predstaviteľmi spoločnosti Nippon Steel stretol minister životného prostredia Tomáš Taraba spolu so šéfkou rezortu hospodárstva Denisou Sakovou priamo v Japonsku. Po rokovaní vo februári 2024 informovali, že je predčasné hovoriť o záveroch diskusie do ukončenia transakcie.

U. S. Steel Košice prišiel o 300 miliónov eur z Fondu obnovy a odolnosti na dekarbonizáciu. Hutnícka spoločnosť ešte začiatkom roka nemala so štátom podpísanú zmluvu.

„Realita je taká, že U. S. Steel Košice aj kvôli zmene vlastníckych vzťahov momentálne nevie pristúpiť k realizácii svojho dekarbonizačného projektu,“ konštatoval Tomáš Taraba.

Prečítajte si tiež:

Oceliareň v Košiciach nedávno predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) plán vyrábať vodík pre svoje potreby novou technológiou. Okrem elektrolýzy vody uvažujú aj o parnom reformingu metánu, v ktorom ide o reakciu zemného plynu s horúcou parou. Spoločnosť chce nahradiť zastaranú technológiu výroby vodíka štiepením čpavku. Ktorú z tých dvoch možností budú realizovať, záleží na posúdení environmentálnych vplyvov a ekonomických dôsledkov. Odhadované investičné náklady sú päť miliónov eur.

Zajímavost :  Robert Fico si nechal na rozdávanie. Nie všetko, čo vyberie od ľudí a firiem pôjde na splatenie dlhu (rozhovor)

(Článok pokračuje pod fotografiou)

4fotky v galérii U.S.Steel Košice Zdroj: TASR

U. S. Steel je v metropole východu od roku 2000. Patrí k najväčším zamestnávateľom na východnom Slovensku. Predchodcu U. S. Steelu – Východoslovenské železiarne – založili 1. apríla 1959. VSŽ boli v 80. rokoch najmodernejším hutníckym kombinátom v Česko-Slovensku. V roku 1989 sa transformovali na štátny podnik. O rok neskôr ich sprivatizovali a zmenili sa na akciovú spoločnosť VSŽ. V roku 1994 sa dostali do rúk rodiny Rezešovcov, v novembri hutnícky podnik prebral americký investor United States Steel Corporation.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO