2 bezpečné dividendové akcie, které můžete koupit a držet navždy

Dlouhodobě bezpečné dividendové akcie nabízí stabilní výnosy a jsou ideální pro investory, kteří hledají spolehlivý pasivní příjem.

Bezriziková investice neexistuje a jakékoli tvrzení o opaku je pravděpodobně podvod. Některé podniky však vypadají dostatečně solidně na to, aby byly silné i za pět, deset nebo dokonce dvacet let. Společnosti v této kategorii nenajdete na každém rohu a stojí za to vynaložit úsilí, abyste je našli. Pro ty, kteří potřebují inspiraci, uveďme dva vynikající kandidáty: Microsoft a Coca-Cola.

Microsoft

V seznamu firem, jejichž produkty denně používají miliony lidí, bude na prvním místě Microsoft. Tato společnost je zdaleka nejvýznamnějším výrobcem počítačových operačních systémů a jedním z největších hráčů na poli videoher. Její konkurenční výhoda v obou oblastech by jí měla pomoci udržet si vedoucí postavení po dlouhou dobu.

Mnoho jejích softwarových programů je neocenitelných pro studenty, profesory a podniky při jejich každodenních činnostech. Vzpomeňme si na Excel, Teams, Word a další. Přejít k některému z konkurentů není snadné. Microsoft také těží ze síťového efektu v oblasti her. Čím více her jeho zařízení a konzole obsahují, tím více hráčů přitahuje.

Zajímavost :  Zlato boří rekordy, zatímco bitcoin opakovaně selhává. Jaký je výhled do konce roku?

Největším motorem růstu však nejsou hry ani operační systém. Tento titul náleží cloudové výpočetní divizi společnosti, která získala ještě větší dynamiku díky nedávnému vzestupu umělé inteligence. V posledním období (čtvrté čtvrtletí fiskálního roku 2024, které skončilo 30. června) vzrostly tržby Microsoftu meziročně o 15 % na 64,7 miliardy dolarů. Tržby z Azure rostly téměř dvakrát rychleji – o 29 %.

Díky neuvěřitelně silnému základnímu podnikání – Microsoft má od agentury Standard & Poor’s nejvyšší možný rating AAA – a konkurenční výhodě se zdá, že společnost bude úspěšná ještě mnoho let. Měla by také pokračovat v odměňování investorů zvyšováním dividend. Termínový výnos akcie ve výši 0,72 % sice není nijak impozantní, ale její dividenda se za posledních deset let zvýšila o 142 %. A bezpochyby nás čeká ještě více.

Prozkoumejte akcie Microsoft na platformě XTB

Coca-Cola

V době umělé inteligence a dalších špičkových technologií se společnost Coca-Cola nemusí zdát jako zajímavá investice. Ale „nudná“ společnost, která prodává rozsáhlé portfolio nápojů v mnoha různých kategoriích po celém světě, může být přesně to, co investor před potencionální recesí hledá.

Zajímavost :  Bratislavskú ZOO museli evakuovať. Vytopilo niekoľko pavilónov, zatvorená bude až do odvolania

Značky společnosti patří k nejznámějším v oboru i mimo stejnojmenný nápoj. Džusy Minute Maid, voda Dasani, sportovní nápoje Powerade či ledový čaj Gold Peak. Dokonce i alkohol a káva – ve velmi rozmanité nabídce si vybere téměř každý. Celosvětová popularita značky je silnou konkurenční výhodou. Jen obtížně lze najít zemi, kde by se neprodávaly alespoň některé z výrobků Coca coly.

Výsledkem jsou stabilní a předvídatelné finanční výsledky (pandemie byla pochopitelnou výjimkou). Některé její výrobky ztratily na popularitě kvůli obavám o zdraví, ale vedení společnosti se snaží tento problém obejít diverzifikací do více kategorií nápojů a zdravějšími verzemi s nízkým obsahem cukru. Je to druh přizpůsobivosti, který bychom měli očekávat od společnosti, která je na trhu již více než 100 let a pravděpodobně na něm ještě mnoho let zůstane.

A co dividendy? Společnost má jednu z nejneuvěřitelnějších sérií na trhu, protože každoročně zvyšuje výplatu již 62 let po sobě. Její forwardový výnos 2,71 % je vyšší než průměr S&P 500, který činí 1,32 %. Je těžké předpokládat, že by tato dividendová série v dohledné době skončila, což znamená, že investoři mohou akcie Coca-Coly bez obav držet ve svých portfoliích.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO