ONLINE: Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť. Ženu strhl proud ze zbořeného domu

Na jižní Moravě se očekává pokles hladin, více vody poteče ale Brnem

Na jižní Moravě i dnes ráno přetrvává třetí povodňový stupeň na Dyji, Svratce a Moravě. Na většině míst se očekává postupný pokles hladin, avšak více vody začne během dne téct Brnem, protože hladina Brněnské přehrady se blíží k hraně přelivu. Vyplývá to z datČeského hydrometeorologického ústavu.

Přítok Svratky do Brněnské přehrady klesá jen velmi pomalu a zatím stále převyšuje odtok. V 5:20 přitékalo do přehrady 77,5 metru krychlového za vteřinu a hladina přehrady v noci stoupala tempem jeden až dva centimetry za hodinu, v 5:00 zbývalo podle dat Povodí Moravy 12 centimetrů. Dosud z přehrady vytéká 60 metrů krychlových. Vodohospodáři nechají poté vodu přetékat přelivem, nicméně množství mezi 70 a 80 metry krychlovými podle jejich slov nemá ohrozit domy, zaplaví nejvýše některé zahrady v Jundrově a Komíně a louky v Komárově. Podle odhadu meteorologů by měl přítok do přehrady klesnout pod 60 metrů krychlových koncem týdne.

Zajímavost :  Poplatok za výber z bankomatu aj prevody. Akú povinnosť prinesie transakčná daň?

Tím bude ovlivněn i stav Svratky za soutokem se Svitavou v Židlochovicích, kde nadále platí třetí stupeň povodňové aktivity, řeku se však podařilo udržet v korytě. Z maxima, které zde činilo 188 metrů krychlových za vteřinu, klesla za pondělí a dnešní noc Svratka na 154 metrů krychlových a ve středu ráno by se měla dostat na druhý stupeň. Pokračuje také pokles Svitavy, která by dnes kolem poledne měla klesnout na první stupeň.

Zajímavost :  Válka na Ukrajině ONLINE: Rusko zaútočilo na energetickou infrastrukturu Sumské oblasti, tvrdí Ukrajina

Zdroj Zde