Na Šimkovičovej ministerstve sa chystá veľká reorganizácia kultúrnych inštitúcií. Stála by milióny eur, jej cieľ je nejasný

Na Ministerstve kultúry SR sa má pripravovať plán na reorganizáciu a zlúčenie viacerých kultúrnych inštitúcií, vrátane kľúčových organizácií ako Slovenské národné múzeum či Slovenská národná galéria.

Informáciu priniesol bývalý šéf Inštitútu kultúrnej politiky (IKP) Marcel Čas. O reorganizácii rozprával na tlačovej konferencii Kultúrneho štrajku.

Podľa Časa dostal IKP v júni tohto roka zadanie vypracovať analýzu uskutočniteľnosti návrhu, ktorý by radikálne zasiahol do fungovania múzeí, galérií a ďalších zbierkotvorných inštitúcií.

Zasiahla by desiatky inštitúcií

Plán reorganizácie pripravil generálny riaditeľ Sekcie kultúrneho dedičstva Peter Lukáč. Čas pritom varuje, že návrh má množstvo problémov a nejasností.

Zlúčenie by podľa návrhu ovplyvnilo osem inštitúcií v správe ministerstva, ako aj 11 múzeí a galérií pod samosprávami a viacero pamätných domov po celom Slovensku.


schéma1.jpg
Foto: Marcel Čas


schéma2.jpg
Foto: Marcel Čas


schéma3.jpg
Foto: Marcel Čas

Vyplýva to zo schémy, ktorú redakcii zaslal výbor Kultúrneho štrajku. Reorganizácia by podľa analýzy, ktorú už zrušený IKP nestihol dokončiť, viedla k vytvoreniu Správy národného kultúrneho dedičstva SR. Tento proces by si vyžiadal minimálne dva a pol roka.

Zajímavost :  Středeční snížení sazby by mohlo bitcoin poslat nad 65 000 USD

Motivácia je nejasná

Plán sa však stretáva s množstvom otázok, najmä čo sa týka cieľov reformy. Čas upozorňuje, že napriek tvrdeniam o prebytočnom počte inštitúcií nebol jasne vysvetlený prínos tejto redukcie. Náklady na reorganizáciu by dosiahli 814-tisíc eur, čo je podľa analýzy problematické vzhľadom na súčasnú potrebu konsolidácie verejných financií.

Významnú časť rozpočtu by tvorili aj náklady spojené s presunom a inventarizáciou majetku, ktoré by mohli dosiahnuť až 1,8 milióna eur. Celý proces by si vyžadoval legislatívne zmeny, ktoré by sa dotkli troch zákonov. Podľa analýzy by reorganizácia mohla byť najskôr zrealizovaná až v roku 2027.

Ministerstvo kultúry zatiaľ k návrhu reorganizácie neponúklo podrobnejšie informácie ani oficiálne stanovisko.

Pozrite si reportáž o snahe o odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej:

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Záplavy zasáhly i výrobu Sava v Bohumíně, po dezinfekcích stoupá poptávka

Doporučujeme ke čtení také :