Kozmetika, oblečenie, potraviny. Čo zdražie a čo po novom môže zlacnieť?

18. sep 2024 o 13:50  I 

Vláda chce na dani z pridanej hodnoty chce vybrať miliardu eur navyše.

BRATISLAVA. Sadzby dane z pridanej hodnoty prejdú na Slovensku veľkou zmenou. Členovia vlády v utorok ohlásili, že po novom budeme mať až tri hodnoty DPH. Tá základná porastie výrazne, z 20 na 23 percent.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Dôvodom konsolidácie, návrh ktorej v stredu schválila vláda, má byť aj „zlepšenie sociálneho štandardu občanov SR“. Vyššia DPH pritom bude mať dosah na peňaženky ľudí, vrátane nezamestnaných, rodín s deťmi aj tých, čo zarábajú viac ako slovenský priemer.

Zajímavost :  Na Šimkovičovej ministerstve sa chystá veľká reorganizácia kultúrnych inštitúcií. Stála by milióny eur, jej cieľ je nejasný

Súvisiaci článok Fico dvíha DPH aj odvody, siahne na daňový bonus. Čo všetko zaplatia ľudia a čo firmy? Čítajte 

„Trojpercentné zdvihnutie základnej sadzby DPH sa v najhoršom prípade prenesie do približne 2,5-percentného zdraženia,“ objasňuje Filip Kužma z Inštitútu moderného spotrebiteľa. Zdraženie môže byť aj nižšie. Napríklad, ak by sa reťazce rozhodli, že si časť zdraženia premietnu do zníženia svojich marží.

Analytik VÚB Banky Michal Lehuta poukazuje na analýzu Národnej banky Slovenska z roku 2011, keď DPH stúpla z 19 na 20 percent. V tom čase NBS hovorila, že efekt na infláciu (zjednodušene povedané rast cien) bol 0,4 až 0,5 percentuálneho bodu.

Zajímavost :  Cenový graf bitcoinu stále vykazuje medvědí prvky, varuje přední analytik

„My sme zatiaľ vlastný prepočet pre jeho komplikovanosť nerobili, ale odhadujeme, že môže dosahovať aj viac ako jeden percentuálny bod,“ dodáva Lehuta.

Čo všetko zdražie? Nie sú to len práčky

Ako reálne porastú ceny, v súčasnosti nie je možné presne povedať. Prepočty, ktoré prináša denník SME, sú len hrubým odhadom toho, ako ceny porastú v najhoršom prípade.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Pražská burza přerušila třídenní řadu poklesů

Doporučujeme ke čtení také :