Dostali správu, potom im vybuchlo vrecko. Na Hizballáh zrejme mieril Mosad

Pagery vyrobili v Maďarsku.

BEJRÚT, BRATISLAVA. Okolo tretej poobede v utorok začali ľuďom v Libanone, vrátane hlavného mesta Bejrút, dymiť vrecká. Nasledovali menšie explózie, ktoré podľa svedkov zneli ako streľba či ohňostroje.

Po celej krajine v jednej chvíli začali vybuchovať tisíce pagerov, malých komunikačných zariadení, ktoré sa používali najmä pred časom mobilov. Pager na komunikáciu práve z bezpečnostných dôvodov využíva libanonská teroristická organizácia Hizballáh.

Po incidente, pri ktorom zahynulo dvanásť ľudí a tisícky boli zranených, sa okamžite rozšírili správy o tom, že muselo ísť o koordinovanú akciu, ktorej cieľom boli práve členovia Hizballáhu. Libanonská vláda, ktorej je Hizballáh súčasťou, okamžite z útoku obvinili Izrael, s ktorým má militantné hnutie napäté vzťahy, ktoré často vyúsťujú do vzájomných útokov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Aj keď izraelská vláda sa k incidentu nevyjadruje, viaceré zdroje aj experti sa zhodujú, že za útokom stojí izraelská tajná služba Mosad a akciu musel plánovať mesiace.

Výbuchy vyvolali obavy z eskalácie konfliktu, do ktorého by sa mohli zapojiť aj ďalšie krajiny Blízkeho východu ako Irán, no aj Spojené štáty.

Vodcovia Hizballáhu budú teraz „čeliť extrémnemu tlaku zo svojich radov, ako aj od priaznivcov, aby tvrdo odpovedali“, povedal pre web BBC odborník na Hizballáh Nicholas Blanford z think tanku Atlantic Council.

Od vojny v Pásme Gazy, ktorá sa začala vlani v októbri, ide o „najnebezpečnejší moment“ v konflikte medzi Hizballáhom a Izraelom, dodal.

Bezprecedentný a rozsiahly útok

Hizballáh je známy tým, že sa hrdí prísnymi bezpečnostnými nariadeniami. Telefóny vymenil za pagery, pretože sa obával, že cez mobily by izraelská tajná služba vedela ľahko sledovať pohyb jej členov.

Zajímavost :  Válka na Ukrajině ONLINE: Rusko podniklo dronový útok na Kyjev

Súvisiaci článok Zapojenie do vojny bude životná chyba, varuje Izrael. Hizballáh ho chce zničiť, no ide mu o veľa Čítajte 

Prenosné zariadenia dokážu prijímať a odosielať krátke správy či číselné kódy a nemusia sa spoliehať na mobilnú sieť. Pager využívali najmä v deväťdesiatych rokoch napríklad lekári či záchranári, aj pre ich typické hlasné pípnutie.

Prvotné informácie naznačovali, že mohlo ísť o koordinovaný hackerský útok, ktorý spôsobil prehriatie batérie a následný výbuch. Odborníci, ktorí analyzovali zábery z miesta, si to však nemyslia.

Tisíce ľudí v Libanone dostali na pagery správu, ktorá vyzerala, akoby pochádzala od vedenia Hizballáhu, hovoria zdroje denníka New York Times. Namiesto toho však aktivovala výbuch.

Odborníci preto predpokladajú, že so zariadeniami sa manipulovalo ešte počas ich výroby či prepravy. Väčšina sa zhoduje, že ide o plánovaný útok Izraela.

„Vieme, že Izrael už v minulosti využil technológiu na sledovanie svojho cieľa,” povedal pre BBC Simon Mabon, profesor medzinárodných vzťahov na Lancesterskej univerzite v Anglicku. Rozsah tohto útoku však označil za „bezprecedentný”.

Tento útok svedčí o tom, že Izrael prenikol „hlboko do komunikačnej siete Hizballáhu”, doplnila ho Lina Khatib, analytička z britského think tanku Chatham House.

Plánovaný útok Izraela?

Zdá sa, že išlo o dlho plánovaný útok. Izraelská tajná služba Mosad umiestnila výbušninu do päťtisíc pagerov, ktoré si Hizballáh zaobstaral mesiace pred výbuchom, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostavený libanonský zdroj z bezpečnostného prostredia.

Hizballáh kúpil pagery od taiwanskej firmy Gold Apollo. Jej šéf však povedal, že zariadenia vyrobila európska firma BAC so sídlom v Maďarsku, ktorá má licenciu na použitie ich značky.

Súvisiaci článok Taiwanská spoločnosť tvrdí, že vybuchujúce pagery vyrobila firma v Budapešti Čítajte 

Zajímavost :  Koruna v závěru týdne oslabila k euru, posílila naopak vůči dolaru

Výbušný materiál, ktorý mohol mať od 28 do 56 gramov, umiestnili vedľa batérie do každého zariadenia, píše denník New York Times s odvolaním sa na svoje zdroje oboznámené s operáciou.

„Mosad dovnútra zariadenia vložil dosku s výbušným materiálom, ktorá prijíma kód. Je veľmi ťažké odhaliť ho akýmikoľvek prostriedkami, dokonca sa to nedá ani žiadnym zariadením alebo skenerom,“ uviedol zdroj Reuters.

Zranenia aj amputácie

Výbuchy zabili najmenej jedenásť ľudí a ďalších asi 2800 bolo zranených, zhruba dvesto z toho je v kritickom stave.

Medzi obeťami sa nachádza maloletá dcéra člena skupiny, ako aj syn poslanca za Hizballáh, povedal ešte v utorok pre agentúru AFP zdroj z prostredia Hizballáhu. Hizballáh je okrem vojenskej skupiny aj politickou stranou, ktorá ovláda juh Libanonu.

V stredu ráno Hizballáh oznámil, že pagery patrili „zamestnancom viacerých jednotiek a inštitúcií Hizballáhu”, a potvrdil smrť ôsmich členov.

Výbuch zranil iránskeho veľvyslanca v Libanone Modžtabú Amáního, podľa iránskych médií však jeho zranenia boli mierne. Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh podľa dostupných informácií nebol zranený.

Načítavam video…

Krátko po výbuchu sa zranení ľudia nahrnuli do nemocníc, ktoré žiadajú o darovanie krvi. Väčšina ľudí utrpela zranenia tváre, očí, bokov a rúk, pričom niektorým museli ruky či prsty amputovať, povedal libanonský minister zdravotníctva Firass Abiad.

„Prevažná väčšina ľudí, ktorí prichádzajú na pohotovosť, je v civilnom oblečení, takže je veľmi ťažké rozlíšiť, či patria k určitému subjektu, ako je Hizballáh,” povedal web BBC.

Izraelská totálna ofenzíva

Hizballáh pohrozil, že útok Izraelu opätuje. „Tento zradný a zločinný nepriateľ určite dostane spravodlivý trest za túto hriešnu agresiu, či už to očakáva alebo nie,“ vyjadrilo sa vedenie Hizballáhu.

Izraelská armáda a Hizballáh sa vzájomne ostreľujú cez spoločnú hranicu od vlaňajšieho októbra, keď Izrael začal útočiť v Pásme Gazy. Toto palestínskeho územie ovláda Hamas, ktoré Hizballáh podporuje.

Zajímavost :  SME Minúta: Dunaj bude kulminovať v utorok doobeda, počet obetí záplav v Česku stúpol na tri

Obavy z eskalácie sa naposledy objavili koncom augusta, keď Hizballáh na Izrael vypálil vyše tristo rakiet. Išlo o odvetu za izraelský atentát na šéfa operačného veliteľstva Fuáda Šukra. Izrael už predtým organizoval cielené útoky na ďalších veliteľov Hizballáhu.

Súvisiaci článok Bezpečnostný analytik: Ani Irán nechce krach rokovaní. Symbolická odveta však zrejme príde Čítajte 

Napätie potom na chvíľu utíchlo. Nemenované izraelské a americké zdroje však pre portál Axios najnovšie povedali, že výbuchy pagerov Izrael naplánoval ako prvý krok v rámci „totálnej“ ofenzívy proti Hizballáhu.

Izrael sa však podľa zdrojov zľakol, že Hizballáh ich plán odhalil, a preto sa rozhodol zariadenia odpáliť skôr, ako plánoval. „Museli tú príležitosť využiť, inak by ju stratili,” povedal pre Axios americký zdroj.

Napriek obnoveným obavám si väčšina odborníkov však nemyslí, že sa blíži izraelský pozemný útok do Libanonu. Ide skôr o znak toho, že izraelská rozviedka hlboko prenikla do komunikačného systému Hizballáhu.

„Dokazuje to schopnosť Izraela preniknúť do radov svojich protivníkov pozoruhodne dramatickým spôsobom,“ povedal pre Reuters Paul Pillar, ktorý 28 rokov pracoval pre viaceré americké spravodajské služby vrátane CIA.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO