Neklamte láskavo do médií, vyzvali zdravotníci šéfa trenčianskej nemocnice

18. sep 2024 o 18:27  I 

SME má deväť videí z utorkového stretnutia zdravotníkov s Plesníkom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

BRATISLAVA. Obvinenia vedenia trenčianskej nemocnice z klamstva o kardiológii aj o výmene teplovodných rúr, ako aj nezodpovedané otázky, či má kto slúžiť na kardiologickom a na pediatrickom oddelení.

Šéf lekárskych odborárov Miroslav Štorcel zorganizoval v utorok o druhej popoludní stretnutie zamestnancov trenčianskej nemocnice s jej vedením na čele s riaditeľom Michalom Plesníkom. Prišlo naň podľa jeho odhadu takmer sto zamestnancov.

„Kolegovia z Lekárskeho odborového združenia sa ma pýtali, či sa k situácii v trenčianskej nemocnici nejako nevyjadríme,“ vysvetľuje Štorcel, prečo zorganizoval míting.

Zamestnanci so šéfom nemocnice počas približne hodinovej diskusie prebrali najpálčivejšie témy. Išlo o prezentáciu vedenia v médiách, otázniky okolo výmeny teplovodného potrubia firmou Camase, situáciu na kardiológii, ale aj na kolabujúcej pediatrii.

Zajímavost :  Ranní check: Škoda Auto přejde na recyklované materiály. Zelený vodík naráží

Súvisiaci článok Sú alebo nie sú rúry v trenčianskej nemocnici vymenené? Prokurátor to nariadil preveriť Čítajte 

Zo stretnutia vzniklo deväť v priemere šesťminútových videí. Zachytávajú niekedy až veľmi emotívny priebeh diskusie. Denník SME ich nezverejňuje, aby ich tvorcovia a zdravotníci z videí neboli sankcionovaní. Nikomu nevidno do tváre a počuť len hlasy diskutujúcich, preto je ich ťažko identifikovať.

Autenticitu diskusie zachytenej na videách potvrdil Štorcel, on však záznam nevyhotovil.

Na konkrétne otázky k stretnutiu odpovedalo vedenie nemocnice len všeobecne. „Vzhľadom na to, že boli prejednávané interné záležitosti nemocnice, nepovažujeme za vhodné sa k tomu bližšie vyjadrovať,“ povedala jej hovorkyňa Martina Holecová.

Napätá situácia v trenčianskej nemocnici vznikla po tom, ako ku koncu júna Plesník odvolal šéfa kardiologického oddelenia Petra Blaška. Povedal mu, že za primára kardiológie chce svojho človeka.

Neskôr vysvitlo, že za núteným odchodom Blaška bolo zrejme aj to, že nesúhlasil, aby sa dodávateľmi špeciálneho zdravotníckeho materiálu stali firmy miestneho podnikateľa Petra Haviera, blízkeho vedeniu nemocnice.

Plesníka za šéfa nemocnice vymenovala koncom minulého roka ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková z Hlasu.

Zajímavost :  Zamestnancov Amazonu ťahajú na päť dní v týždni do kancelárie

V reakcii na Blaškov odchod odišla z kardiológie aj väčšina lekárov a oddelenie v polovici júla skolabovalo.

Súvisiaci článok V Trenčíne skolabovalo kardiocentrum. Ľudia s infarktom sú v ohrození Čítajte 

Po medializácii problémov na kardiológii sa cez leto opäť otvorila aj kauza výmeny teplovodného potrubia v trenčianskej nemocnici firmou Camase. Koncesnú zmluvu s ňou za tretej vlády Smeru v roku 2019 pripravoval ako šéf verejného obstarávania trenčianskej nemocnice aj Plesník. Úrad verejného obstarávania dal nemocnici za tender pokutu, považuje ho za diskriminačný.

Okrem toho podľa viacerých náznakov Camase zrejme vôbec nevymenila teplovodné potrubie, ako sa v zmluve zaviazala. Hygienici našli vlani v rúrach baktériu legionella, ktorá je nebezpečná pre ľudí s oslabenou imunitou. Pri sprchovaní teplou vodou, ktorá ju obsahuje, môžu dostať vážny zápal pľúc.

Legionellu tento rok identifikovalo na základe rozboru v teplovodnom potrubí aj certifikované laboratórium z Česka. Vzorku vody z trenčianskej nemocnice mu dodal denník SME.

Provizórna nemocnica

„Pán riaditeľ, ak nechápete, čo vám chceme povedať, tak je to, aby ste láskavo neklamali do médií,“ hovorí na jednom z videí zdravotníčka trenčianskej nemocnice. Za vyjadrenie si vyslúžila od prítomných veľký potlesk.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO