Poplatok za výber z bankomatu aj prevody. Akú povinnosť prinesie transakčná daň?

18. sep 2024 o 19:33  I 

Opatrenie by sa malo dotknúť 700-tisíc firiem a živnostníkov.

Vláda Roberta Fica (Smer) v utorok ohlásila a v stredu schválila novú daň z finančných transakcií. Týkať sa bude podnikateľov, obchodných spoločností aj živnostníkov. Do platnosti by mala vstúpiť od apríla budúceho roka.

Oproti včerajšiemu ohláseniu pritom stihla spraviť zmenu v sadzbách dane, ktorá má v rámci balíka na konsolidáciu verejných financií zabezpečiť, že štát z nej nezíska 610 miliónov eur, ale až 700 miliónov eur.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Dôvodom je, že vláda zároveň znížila sadzbu DPH pre gastro na päť percent, hoci pôvodne uvažovala o jej zvýšení na 23 percent. Výpadok príjmov vo výške 110 miliónov eur má čiastočne zaplátať práve ešte vyššia transakčná daň.

Zajímavost :  Na D1 je stále voda, kdy bude možné úsek z Ostravy k hranici otevřít, není jasné

Súvisiaci článok Fico dvíha DPH aj odvody, siahne na daňový bonus. Čo všetko zaplatia ľudia a čo firmy? Čítajte 

1. Ako je konštruovaná daň z finančných transakcií?

Transakčná daň sa bude vzťahovať na bankové prevody z podnikateľských účtov a na použitie platobnej karty k podnikateľskému účtu.

V utorok minister financií Ladislav Kamenický (Smer) hovoril, že za bankové prevody budú podnikatelia platiť daň vo výške 0,35 percenta z prevádzanej sumy, maximálne 30 eur, pre výbery v hotovosti z bankomatu bude sadzba 0,7 percenta a za kartu k podnikateľskému účtu sa budú platiť dve eurá ročne.

Vláda napokon schválila sadzbu z bankových prevodov na úrovni 0,4 percenta s maximálnym poplatkom 40 eur. Príklad: ak podnikateľ zaplatí dodávateľovi bankovým prevodom faktúru vo výške 5000 eur, zaplatí na dani 20 eur.

Zajímavost :  Válka na Ukrajině ONLINE: Ruské údery na energetickou síť podle OSN porušují humanitární právo

Sadzba pri výbere z bankomatu bude napokon 0,8 percenta. Ak si teda podnikateľ z firemného účtu cez bankomat vytiahne 100 eur, zaplatí štátu 80 centov.

Minimálna daň z finančnej transakcie je stanovená na jeden cent a platiť sa bude v mesačnej periodicite.

Ficova vláda sa pri transakčnej dani inšpirovala príkladom Maďarska, ktoré ju má od roku 2013 a týka sa aj domácností. V súčasnosti je v Maďarsku sadzba tejto dane pri bankových prevodoch a platbe kartou stanovená na 0,45 percenta, pri výbere hotovosti na 0,9 percenta. Maximálna výška dane pri bezhotovostnej platbe je 20-tisíc forintov (50 eur), pri výbere hotovosti strop nie je.

2. Kto je povinný platiť daň a kto sa jej vyhne?

Banky

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO