Fico odcestuje do Poľska. Von der Leyenová sa stretne s premiérmi krajín, ktoré zasiahli povodne

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa vo štvrtok popoludní v poľskom Vroclave zíde s premiérmi krajín, ktoré v posledných dňoch zasiahli ničivé záplavy.

Ako riešiť prírodnú katastrofu

Poľský premiér Donald Tusk do dolnosliezskej metropoly pozval svojich kolegov z Česka, Rakúska a Slovenska. Zastupovať nás bude premiér Robert Fico.

Cesta von der Leyenovej do Vroclavu je výrazom solidarity s členskými krajinami zasiahnutými záplavami. S Tuskom, Petrom Fialom, Robertom Ficom a Karlom Nehammerom bude rokovať o možnostiach európskej pomoci v riešení následkov prírodnej katastrofy z posledných dní.

Záplavy, ktoré zasiahli aj Rumunsko, si v stredoeurópskom regióne vyžiadali životy viac ako 20 ľudí. Niekde zničili veľké časti dedín a miest, spôsobili ale aj škody na dopravnej infraštruktúre.

Zajímavost :  Dychberúca fotografia Mesiaca nad Spišským hradom ohúrila aj NASA. Uverejnila ju v prestížnej snímke dňa

Pozrite si reportáž zo 16. septembra o škodách po povodni na Kysuciach.

Krajiny môžu žiadať o pomoc

V utorok Európska komisia dostala žiadosť Česka o pomoc po záplavách prostredníctvom únijného systému civilnej ochrany. Systém umožňuje členským štátom zasiahnutým prírodnými pohromami požiadať napríklad o vyslanie záchranných tímov či špecialistov alebo o materiálnu pomoc. Únijné krajiny môžu tiež žiadať o finančnú podporu z Fondu solidarity.

V Poľsku je najvážnejšia situácia v okolí Vroclavu, kam dorazila povodňová vlna na rieke Odra, v západnej časti krajiny sú problémy na spodnom toku rieky Bóbr. V Česku je najzasiahnutejší sever Moravy a juh Čiech, na Slovensku je situácia stále zlá v častiach Bratislavy aj v Štúrove a Komárne.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO