Proč jsou ekonomové suchaři a Deadpool nesesadil Jokera

Ekonomie je ponurá věda. Zkazí každou zábavu. Petr Bartoň to kdysi popsal nejlépe vypsáním tématu diplomové práce s názvem Proč zůstávají ekonomové na party sami. Představte si, že jste kosmonaut na zábavě plné lidí a někdo zmíní, že má pár zajímavostí z mise Apollo 11, a že když vystoupil Neil Armstrong z rakety na Měsíci, nejspíš se přeřekl. Je to zábavná historka, všichni se baví, ale vy se neudržíte a začnete všem vysvětlovat, že to nebyla mise, ale program a že z rakety se úplně tak vystoupit nedá, že raketa vynášela loď… V angličtině se tomu krásně říká party pooper, v češtině by to byl zkrátka ten, kdo kazí srandu.

Ekonomové jsou chroničtí party poopers, protože zatímco situací, kdy kosmonauti slyší na party nějakou nepravdu o létání do vesmíru, není tolik, skoro se železnou jistotou bude na party před ekonomem někdo říkat něco z jeho oboru. „Kdybychom neposílali peníze na Ukrajinu, hned by bylo na důchody!“ – „Elon Musk je bohatší než Katar!“ nebo „Centrální banky během pandemie vytiskly rekordní množství peněz!“ Cítíte to svrbění v prstech, že je potřeba to uvést na pravou míru?

Zajímavost :  Sankční vyřazení z evidence úřadu práce. Kdy přesně musíte dorazit na schůzku?

Nejčastěji ale prsty svrbí, když někdo srovnává částky napříč dekádami a neočistí je o inflaci. Nemusí jít rovnou o srovnání ceny piva za totality a dnes, ale i u méně zjevných věcí. Psali jsme o tom v e15 opakovaně: zlato sice pokořilo svůj historický vrchol, ale pokud bychom ho očistili o inflaci, ještě kousek mu chybí, aby se vůbec dostalo alespoň zpátky na poslední rekord z roku 1980. Bitcoin je vysoko, ale po očištění o inflaci už to tak vesele nevypadá.

A poslední filmový hit Deadpool a Wolverine se nestal nejvýdělečnějším filmem s hodnocením R všech dob. Psalo se o tom všude, protože je to velký úspěch sympatického protagonisty hlavní role Ryana Reynoldse, kterému se daří, na co sáhne. A třeba ještě Jokera s Joaquinem Phoenixem překoná, jen je potřeba výsledky – jak jinak – očistit o inflaci. Joker byl přece jen natočen před pandemií a do kin šel v roce 2019. Sami dobře tušíte, jak se za tu dobu změnily ceny. Včetně lístků do kina.

Kamalonomika není komunismus, ale útoky na chamtivé obchodníky jsou populistické

Mimochodem, tehdy na prvním místě Phoenixův Joker překonal právě Reynoldsova Deadpoola a ani sám Reynolds to nepřepočítával, když svému pokořiteli gratuloval na Twitteru. Jenže mezi roky 2016 a 2019, kdy oba filmy vyšly, byla kumulovaná inflace ve Spojených státech zhruba 6,5 procenta. Na miliardu z roku 2019 by ale dnešní film musel vydělat o 220 milionů víc, aby se mu vyrovnal. A to se Deadpoolovi zatím nepodařilo.

Zajímavost :  Kvůli povodním je zastavený provoz na téměř 60 úsecích železnic včetně...

Možná podaří, ale inflace za poslední roky bije do očí víc než kdy jindy a nepočítat s ní může zkreslovat úplně všechno. Všichni přece dobře víme, že pokud nám šéf od roku 2019 nepřidal, vyděláváme reálně míň. Tady jsme šéf my všichni, co chodíme do kina, a peníze od nás dostává Reynolds se svým týmem. Praktický rozdíl v tom není žádný.

Mimochodem, které filmy (i bez hodnocení R) vydělaly historicky nejvíc? Možná si pamatujete, že to byl Titanic, pak ho ale v roce 2009 překonal Avatar. Není ale podezřelé, že mezi 50 nejvýdělečnějšími filmy jsou jen tři natočené před rokem 2000? Mimochodem je to Jurský park, Titanic a první Hvězdné války. Průměrný rok natočení 10 nejvýdělečnějších filmů je 2016. Když to očistíme o inflaci? Hned je tam spousta starších filmů, v průměru natočených v roce 1982. A ten úplně nejvýdělečnější ze všech? Rázem to není Avatar, ale legendární drama Jih proti Severu z roku 1939. Deadpool by musel utržit skoro osmkrát tolik, aby se mu vyrovnal.

Zajímavost :  V oblastech zasažených povodněmi začnou pomáhat stovky vojáků. Jejich nasazení potvrdila vláda

Autor je ekonom z Metropolitní univerzity Praha

Zdroj Zde