První banka nabízí placení náramkem, další se chystají

mBank odstartovala ostrý provoz placení prostřednictvím korálkových platebních náramků. Spolupracuje se společnostmi Niceboy a Mastercard.

„Krátce po úspěšném uvedení platebních prstenů přinášíme jako první v České republice i platební náramky,“ říká Martin Podolák, zástupce generálního ředitele mBank ČR pro oblast produktového a segmentového managementu.

Náramky nazvané Niceboy One Infinity by Furiosa jsou dostupné na e-shopu společnosti Niceboy v sedmi barevných provedeních a ve velikostech XS až XL. Standardní cena je 1799 nebo 2699 Kč, ale je pravděpodobné, že banka je nabídne také v různých akcích nebo soutěžích. Například při nedávných Dnech Marianne si je zájemci mohli koupit s 35% slevou.

„Platební náramky dokonale doplní každý outfit. Svým nositelům umožní užívat si svobodu při placení, aniž by museli vytahovat peněženku nebo mobilní telefon. Hodí se tak například na společenské akce, do divadla, na koncert nebo na večírek,“ věří Podolák. Česká designová značka Furiosa, která náramky vyrábí, uvádí, že používá nejkvalitnější polodrahokamy a minerální kameny z celého světa.

Jak funguje platba náramkem?

Stejně jako u platební karty není většinou potřeba potvrzovat platby do 500 korun. U vyšších transakcí se zadává PIN ke kartě. Platební funkci má pouze obdélníková ploška náramku, ne samotné korálky. Plošku je potřeba přiblížit k terminálu na vzdálenost přibližně do tří centimetrů, uvádí banka.

Placení náramkem by mělo fungovat u všech běžných terminálů s bezkontaktní funkcí, což je dnes v Česku standardem. Při zadání PIN náramek umožňuje také výběr z bankomatů, které podporují bezkontaktní výběry.

Platební náramkyZdroj: mBank

Platební náramky

Náramky fungují jen s kartou Mastercard – zatím pouze od mBank, postupně by se ale mohly přidat i další banky. Použít je tedy nemohou držitelé karty Visa – a to ani ti, kterým kartu vydala mBank. Náramek si lze propojit vždy jen s jednou kartou, ne několika současně. Pro přidání jiné karty je potřeba nejdříve smazat tu dřívější.

Náramky se nikdy nevybijí, jsou vodotěsné a v případě ztráty je lze snadno deaktivovat prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu, zdůrazňuje mBank výhody. Doporučuje také dočasnou deaktivaci náramku při jeho odložení například na sportovišti.

Zajímavost :  Z rozpočtu půjde na obnovu po povodních 40 miliard, vyčíslil Stanjura

Dodejme i možné nevýhody oproti klasické platební kartě nebo mobilu. Náramek (nebo prsten) bývá na těle viditelnější než platební karta nebo mobil, může se tedy stát snadnějším terčem pro zloděje. Zároveň u něj nelze jednoduše vypínat funkci NFC jako u mobilu – náramek je tedy stále připravený k platbám (kromě jeho deaktivace v aplikaci). Banka nicméně ujišťuje, že nechtěné zaplacení nebo zneužití v praxi nehrozí.

mBank nabízí široký výběr platebních řešení: vedle karet a aplikací Google Pay (Peněženka Google) a Apple Pay to jsou také Garmin Pay, Fitbit Pay (od letošního léta pod Google Pay), Zepp Pay, SwatchPay a Xiaomi Pay. Od letošního jara má v nabídce platební prsten – i ten uvedla společně s Niceboy a Mastercard.

„Platební prsteny vzbudily u našich klientů velký zájem, což dokládá více než 120 tisíc transakcí provedených právě prstenem v Česku za první tři měsíce od uvedení na trh,“ upřesňuje Martin Podolák z mBank.

„Lidé chtějí platit jednoduše, pohodlně a zejména tím, co mají přirozeně u sebe. Není tedy divu, že počet plateb mobilem, hodinkami a další nositelnou elektronikou se za poslední tři roky ztrojnásobil. Díky technologii tokenizace dnes umíme vytvářet digitální otisky platebních karet prakticky v jakémkoli zařízení a využívání tokenů navíc ještě více posiluje bezpečnost transakce tím, že v ní vůbec nefiguruje reálné číslo karty,“ říká Jana Lvová, generální ředitelka společnosti Mastercard pro Česko a Slovensko.

Které banky plánují platbu náramkem?

mBank je první bankou, která v Česku platbu náramkem v ostrém provozu zahájila. Některé banky už sice nabízejí „fitness náramek“ Xiaomi Mi Band, v praxi jde ale o chytré hodinky.

Blízko ke spuštění plateb náramkem je ČSOB. Stejné řešení ve spolupráci s Niceboy a Mastercard už testuje, start předpokládá během podzimu, napsala před měsícem Michaela Bauer, členka představenstva, která má na starosti technologie a inovace.

Platební možnosti výrazně rozšíří také Raiffeisenbank. „Na podzim rozšíříme portfolio těchto služeb o Niceboy Pay (náramky, prsteny), Zepp Pay (hodinky Amazfit), Swatch Pay a Xiaomi Pay (fitness náramky Mi Band a hodinky Xiaomi). Bude možné do nich přidat a používat karty Mastercard,“ potvrzuje mluvčí Tereza Kaiseršotová.

Zajímavost :  Zverejnili dôvody, prečo odvolali Mazáka. Na letenkách vraj minul tisíce, no hlavná výčitka chýba

„Drtivá většina klientů používá platby telefonem, tedy Apple a Google Pay, kde nabízíme všechny hlavní služby pro karty Mastercard i Visa. Jako další volbu nabízíme i tyto speciálnější nové služby – už delší dobu mohou klienti Raiffeisenbank používat Garmin Pay a brzy přidáme i ty výše zmíněné,“ upřesňuje.

Tyto speciálnější metody placení mohou být pro klienty i záložní variantou. „Běžně třeba platí telefonem, ale mají pojistku, že když je telefon vybitý nebo zapomenutý, tak se mohou spolehnout na hodinky nebo prsten. Někdo si třeba chce jít zaběhat, ale nechce běhat s telefonem. Může za tím být tedy i potřeba většího pohodlí nebo pocit většího bezpečí či jistoty,“ vysvětluje Kaiseršotová.

Pro zajímavost ještě dodává, že u poskytovatelů Digiseq, který podporuje prsten Niceboy, a Fidesmo, který podporuje hodinky Swatch, jsou podporována i jiná zařízení, ta ale nejsou distribuována na českém trhu. „Tím, že ‚umíme‘ Fidesmo, se klientům otevírá možnost pořídit si i jiné wearables od jiných výrobců,“ říká mluvčí Raiffeisenbank.

S možností platit náramkem či prstenem počítá také Partners Banka, a to v prvním čtvrtletí 2025, konstatuje Angel Atanasov, manažer platebních karet. „V současnosti proběhne průzkum mezi klienty, podle kterého se rozhodneme, jakou možnost zvolíme,“ upřesňuje.

Další velké banky sice možnost plateb náramkem či prstenem do budoucna nevylučují, zatím pro ně ale není aktuální.

„Komerční banka podporuje všechny moderní formy placení. Již v minulosti jako jedna z prvních bank na českém trhu pilotovala platbu platebním prstenem. V současné době zvažujeme zavedení možnosti placení i těmito novými formami. Jestli to ale bude platební prsten, náramek nebo přívěsek, v tuto chvíli zatím nemůžeme potvrdit,“ říká mluvčí Šárka Nevoralová.

„V tuto chvíli neuvažujeme o nabídce možnosti platit pomocí platebního náramku či prstenem, jakkoli možnost zavedení této platební metody nevylučujeme, dojde-li k významnému růstu poptávky po této okrajové platební metodě,“ odpovídá mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Zajímavost :  Na pojištění škod, které může lidem a firmám o víkendu způsobit velká...

„Zájem o bezkontaktní placení mobilem v České spořitelně roste tempem zhruba 10 tisíc uživatelů měsíčně a možnost platit mobilem, hodinkami nebo náramkem pravidelně využívá již více než jeden milion našich klientů, tedy každý druhý z celkem více než dvou milionů uživatelů mobilního bankovnictví George. Většina těchto uživatelů však využívá právě možnost platit mobilním telefonem. Platbu například skrze náramek Fitbit nebo hodinky Garmin využívají pouze stovky, respektive nižší desítky tisíc našich klientů,“ vysvětluje Hrubý.

Podobně to vidí také Air Bank. „Drtivá většina našich klientů platí mobilem či hodinkami, v tuto chvíli platbu prstenem či náramkem neplánujeme. Soustředíme se na rozvoj našeho platebního řešení Cvak, které spojuje možnost placení z účtu na účet a platby digitalizovanou platební kartou,“ říká Michal Kuzmiak, zástupce tiskové mluvčí.

Placení náramkem nebo prstenem aktuálně nechystá ani Fio banka, potvrzuje její mluvčí Jakub Heřmánek. „Nejbližší novinkou pro naše klienty v oblasti placení bude chystaná možnost digitalizovat kartu ještě před tím než jim dorazí samotná plastová karta,“ dodává.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České… Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Vytisknout

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO