Pager mal byť bezpečnejší ako telefón. Ako prebehol útok na Hizballáh

Operácia trvala najmenej dva roky.

JERUZALEM, BRATISLAVA. Vo februári varoval svojich podriadených, aby nepoužívali mobilné telefóny.

„Sú to odpočúvacie zariadenia. Telefóny, ktoré máte v rukách vy, vaša žena, vaše deti, sú agenti. Smrtiaci agenti, ktorí poskytujú presné informácie,“ vyhlásil vodca šiítskeho militantného hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Hizballáh sa obával, že izraelské tajné služby dokážu telefóny použiť na sledovanie a odpočúvanie členov Hizballáhu – ozbrojeného hnutia, ktorého cieľom je zničiť Izrael.

Práve preto začal prechádzať na pagre– jednoduchšie zariadenia, ktoré boli populárne v 90. rokoch a na prelome tisícročí pred príchodom smartfónov. Z podobných dôvodov radšej ako telefóny používal ručné vysielačky.

Práve pagre a vysielačky sa však v utorok a v stredu stali zbraňami pri kurióznom masovom útoku na členov Hizballáhu. Tisíce týchto zariadení im začali v rukách a vo vreckách vybuchovať po tom, ako do nich prišli špeciálne správy, ktoré aktivovali malé výbušniny.

Hoci sa k útokom zatiaľ nikto formálne neprihlásil, analytici aj novinári na celom svete sa zhodujú, že za útokmi je izraelská tajná služba Mossad.

Izraelský útok bol pre Hizballáh ponižujúci a podľa experta mal aj vojenský význam.

„Významne obmedzil komunikačnú schopnosť Hizballáhu v rámci organizácie. Tú, samozrejme, čoskoro nahradia, ale momentálne je zrejme akcieschopnosť Hizballáhu obmedzená natoľko, že nedokáže efektívne pripravovať a vykonávať akcie, ktoré by zvyšovali napätie v regióne,“ zhodnotil situáciu expert organizácie Globsec a bývalý slovenský minister obrany Martin Sklenár.

Útok na dodávateľský reťazec

Izrael sa ešte pred Nasralláhovým vyhlásením začal zaoberať plánom, ako založiť v zahraničí krycie firmy, ktoré by sa tvárili ako výrobcovia pagerov, napísali vo štvrtok v analýze noviny New York Times.

Americké noviny nie sú jediné, ktoré píšu, že hoci pagre, ktoré vybuchovali, pochádzali pôvodne z taiwanskej firmy Gold Apollo, firma sa od nich dištancovala a vyhlásila, že licenciu na výrobu poskytla maďarskej firme B.A.C. Consulting so sídlom v centre Budapešti.

Firma skutočne existuje a hoci jej webová stránka bola už vo štvrtok nedostupná, cez internetové archívy sa dala prečítať. Hlavným motívom bol obrázok západu slnka nad morom a bola plná generických textov o inováciách, hľadaní spolupráce či spoločných hodnotách.

Informáciu zrejme nikto nikdy nepotvrdí, no B.A.C. Consulting bola zjavne krycou firmou, ktorá dodávala pagre Hizballáhu. Nebola jedinou, New York Times píšu, že existovali najmenej dve ďalšie krycie firmy, iné médiá vo štvrtok písali, že jedna z nich fungovala v Bulharsku.

NYT s odvolaním sa na nemenované zdroje z prostredia spravodajských služieb napísali, že vo firmách v skutočnosti pracovali ľudia z Mossadu.

B.A.C. Consulting síce prijímala zákazky aj od bežných klientov, ale jej najdôležitejším zákazníkom bol Hizballáh. Dodala mu však špeciálne pagre, ktorých batérie obsahovali malé množstvo výbušnej látky. Podľa niektorých zdrojov iba tri gramy.

„Pagre začali do Libanonu putovať v lete 2022, najskôr v malých množstvách,“ píšu NYT. Prísun tovaru sa zrýchlil po Nasralláhovom vyhlásení, ktoré jeho podriadení zjavne vzali vážne a začali prístroje objednávať.

Okrem toho, že boli vybavené výbušninou, krycie firmy pozmenili aj softvér pagerov tak, aby pri prijatí určitej správy spustil detonáciu.

Druhou časťou operácie boli spravodajské informácie. Izrael musel mať podrobné operácie zvnútra Hizballáhu, keď vedel, že hnutie plánuje nakúpiť päťtisíc pagerov, píše britský denník Guardian.

Zajímavost :  Rozpočtové plány vlády odnesla voda, hlavním viníkem ale není povodeň

Súvisiaci článok Dostali správu, potom im vybuchlo vrecko. Na Hizballáh zrejme mieril Mosad Čítajte 

„Spúšťajúca správa mala cynický rozmer. Svedkovia hovoria, že pager najskôr zapípal, potom stíchol a potom vybuchol. Uplynul tak dostatok času na to, aby si ho majiteľ vzal a pozrel sa naň,“ pokračuje.

Libanonskí lekári tak z veľkej časti ošetrovali zranenia na rukách a na očiach. Pri výbuchoch však zahynuli aj najmenej štyri deti. Napríklad, keď niesli pípajúci pager svojmu otcovi.

Porušili medzinárodné právo, ale je to Hizballáh

Hizballáh je teroristická organizácia a jej cieľom je zničiť Izrael. Z izraelského pohľadu sú preto jej členovia legitímnymi vojenskými cieľmi. Problém je, ako bol útok vykonaný.

Jeho autor použil civilnú telekomunikačnú sieť, nasadil výbušniny do civilných zariadení, ktoré odpálil v civilných oblastiach.

Obzvlášť prerábanie civilných predmetov na utajené bomby je v rozpore s medzinárodným právom, pripomína v texte na webe Conversation Mary Ellen O’Connell, profesorka medzinárodného práva.

„Je však dôležité dodať, že skutky, ktoré zrejme viedli Izrael k útoku na Hizballáh, sú tiež ilegálne. Hizballáh je neštátna ozbrojená skupina, ktorú sponzoruje Irán a nemá nijaké právo používať násilie, a už vôbec nie ostreľovať raketami civilistov na severe Izraela,“ podotýka v tom istom článku.

Veľkú vojnu nechce nik, ale môže prísť

Otázna bola vo štvrtok večer odveta Hizballáhu. Nasralláh sa vyhrážal odvetou, v tom istom čase médiá informovali, že nad libanonom lietajú izraelské bojové lietadlá, ktoré nadzvukovou rýchlosťou vyvolávajú sonické tresky. Neskôr potvrdili aj to, že Izrael zasiahol vojenské ciele Hizballáhu v Libanone.

V čase, keď v Libanone ešte vybuchovali tisícky prístrojov, sa izraelský minister obrany Yoav Gallant vyjadril, že vojna v oblasti vstupuje do novej fázy, referoval magazín Politico. „Ťažisko síl aj zdrojov sa presúva na sever,“ vyhlásil.

Izrael od októbra minulého roka, keď sa stal obeťou masívneho teroristického útoku hnutia Hamas, vykonáva odvetnú operáciu v Pásme Gazy na juhu. Dosiahla také rozmery, že Izrael musí odrážať obvinenia z genocídy civilistov.

Zajímavost :  Vláda konečne konsoliduje. Neskoro a zle, ale mohlo to byť aj horšie (píše Ivan Mikloš)

Hizballáh zrejme nebude schopný podniknúť rozsiahlu odvetu, povedal pre Deutsche Welle Guido Steinberg, expert z Nemeckého inštitútu pre medzinárodné vzťahy a bezpečnosť.

Ochromená komunikačná sieť je iba jedným z problémov Hizballáhu. Druhým je podľa Steinberga napríklad smrť jeho vysokého veliteľa Fuada Šukra.

„Hizballáh nechce veľkú vojnu z Izraelom, bola by veľmi ničivá. Chce obnoviť nejaký odstrašovací potenciál, no to bude ťažké. Ak Hizballáh vystupňuje útoky, riskuje veľkú vojnu a tú nechce. Takýto stav tam je už mesiace,“ pokračoval Steinberg.

Dôležité podľa neho bude sledovať nielen nasledujúce dianie, ale aj to, či izraelský minister obrany zostane vo funkcii. Väčšia eskalácia v regióne nie je ani v záujme Spojených štátov.

„Väčšia eskalácia medzi Izraelom a Hizballáhom nemusí nastať v nasledujúcich týždňoch, ale vo vzdialenejšej budúcnosti sa jej ťažko vyhneme. Situácia na severnej hranici Izraela je neudržateľná, v tom má Izrael pravdu,“ poznamenal pre DW Steinberg.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO