Medzi Zvolenom a Bystricou skolabovala doprava, kvôli poškodenému mostu náhle uzavreli R1

Most v Kremničke zbúrajú.

BANSKÁ BYSTRICA, ZVOLEN. V podvečerných hodinách medzi Banskou Bystricou a Zvolenom skolabovala doprava. Niektorí vodiči čakali v dlhých kolónach viac než dve hodiny. Mnohí sa v smere zo Zvolena do Banskej Bystrice dokázali pohnúť len o pár metrov za niekoľko minút.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Túto situáciu zapríčinilo náhle uzatvorenie dvoch úsekov rýchlostnej cesty R1 v dôsledku zistenia náhlej poruchy na 50-ročnom moste v Kremničke.

„Došlo k jeho uzatvoreniu a rovnako tak k uzatvoreniu ciest vedúcich popod most. Doprava bola presmerovaná v smere od Zvolena cez Badín, Rakytovce a Sládkovičovu ulicu. Na uvedených trasách sa už tvoria kolóny. Rýchlostná cesta R1 smer od Zvolena na Banskú Bystricu je uzavretá pri výjazde Sielnica – Zvolen. R1 smer Banská Bystrica – Zvolen je uzavretá pri Hypermarkete Tesco,“ informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Mohlo by vás zaujímať Na Hrone vo Zvolene sa objavil biely povlak. Pena na rieke vyvolala medzi obyvateľmi mesta rozruch Čítajte 

Most uzatvorili v dopoludňajších hodinách o 10:00 hod, uzatvorenie dvoch úsekov R1 sa udialo náhle popoludní o 15:55 hod. Dostať sa do Banskej Bystrice a prejsť cez jej najfrekventovanejšie časti je takmer nemožné.

Zajímavost :  Silný start a slabé finále. Senátní volby hnutí ANO nepřejí, nyní je ale v lepší pozici

„V súvislosti s náhlou uzávierkou cesty R1 v Banskej Bystrici a tiež cesty I/69 sa vytvárajú na cestách rozsiahle kolóny a zápchy. Polícia v križovatkách reguluje dopravu, no napriek našej snahe je plynulosť premávky výrazne obmedzená,“ uviedli muži zákona.

„Odporúčame vodičom, ktorí smerujú po ceste R1 od Bratislavy na Banskú Bystricu, prípadne majú plánovanú cestu smer Donovaly a ďalej, aby použili zjazd na Kremnicu/Kremnické Bane a použili tak trasu v smere na Martin. Taktiež v opačnom smere odporúčame vyhnúť sa prejazdu Banskou Bystricou,“ napísali na sociálnej sieti.

Most sa rozhodli zbúrať

Krízový štáb mesta Banská Bystrica prijal vo štvrtok popoludní radikálnejšie opatrenia v súvislosti s havarijným stavom mosta v Kremničke, ktorý vedie ponad rýchlostnú cestu R1.

Frekventovanú cestu R1 uzatvárajú. Padlo aj definitívne rozhodnutie, že most, ktorý je prvým pri vstupe do Banskej Bystrice v smere od Zvolena, zbúrajú. Informoval o tom primátor Ján Nosko.

Mohlo by vás zaujímať Generálny manažér Zvolena varuje: Mladí hráči nemusia dostať priestor, mala sa hrať baráž Čítajte 

„Tento most bol posudkom zaradený do triedy sedem, čo je havarijný stav. Predchádzajúca prehliadka pritom konštatovala stav 4 – 5, čiže došlo k náhlemu zhoršeniu stavu tohto mosta, čo môže mať súvis aj s dažďom a jeho zavodnením. Dnes ráno sme hneď zvolali pracovnú skupinu za účasti odborných útvarov mesta, zástupcov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), Slovenskej správy ciest (SSC) a dopravnej polície,“ vysvetlil Nosko s tým, že v tejto súvislosti vyhlásili mimoriadnu situáciu a pristúpili k bezodkladnému opatreniu, a teda uzavretiu mosta nielen pre autá, ale i pre cyklistov a peších.

Zajímavost :  Vlaky do Ostravy nepojedou ještě týden, ČD ruší noční mezinárodní spoje

Ako tiež primátor zdôraznil, situáciu komplikuje aj fakt, že mesto nemá k mostu jednoznačný vlastnícky vzťah a nemá ho ani NDS. Spoločne aj s ministerstvom dopravy však musia nájsť najoptimálnejšie riešenie, ako sa so stavom mosta vyrovnať.

Podľa Noska akékoľvek opravy by boli ekonomicky neefektívne, a preto sa aktuálne javí ako najlepšie riešenie jeho zbúranie.

„Napriek nejasnému vlastníctvu mosta som rozhodol, že pristúpime k jeho urýchlenému zbúraniu, aby mohla byť rýchlostná cesta čo najskôr sprejazdnená, a aby nemalo presmerovanie dopravy z R1 negatívne dopady na našich obyvateľov,“ konštatoval bystrický primátor.

Mohlo by vás zaujímať Od zväzu žiadnu ponuku nedostal. Sústredil som sa len na Bystricu, hovorí Országh o návrate na Slovensko Čítajte 

Motoristom sa odporúča, aby sa v najbližšie Banskej Bystrici úplne vyhli, pretože uzávierky týchto úsekov budú platiť až do odvolania.

„Hlavná obchádzková trasa v prípade tranzitnej dopravy bude v Ružomberku odklonená na Martin a Žilinu, čo by už malo fungovať. Pre Banskú Bystricu a širšie okolie vedie obchádzková trasa v smere zo Zvolena na Banskú Bystricu, kde R1 je presmerovaná do jedného jazdného pruhu a zvedená výjazdom na Sliač, odkiaľ pokračuje cestou 1/69 až na križovatku Badín, Vlkanová a cez obce Badín, Rakytovce, Kremnička na Sládkovičovu ulicu a Radvanský most,” vysvetlil zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu v Banskej Bystrici Vladimír Farkaš.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO