Bitcoin nebo zlato: Které aktivum je tou nejlepší volbou pro dlouhodobou investici?

Jsem obchodník zaměřený na price action a technickou analýzu, který se soustředí na investice založené na katalyzátorech. Jako někdo, kdo vlastní jak bitcoin, tak zlato ve svém dlouhodobém portfoliu, se budu snažit nabídnout co nejvíce objektivní analýzu toho, které aktivum je tou nejlepší volbou pro dlouhodobou investici.

*Novinkový článek obsahuje reklamu inzerenta

Bitcoin překonává zlato v celkovém výnosu

Za poslední dekádu byl bitcoin nejvýkonnějším aktivem na světě s průměrným ročním výnosem 693 %

Oproti tomu zlato zaznamenalo průměrný roční růst jen něco málo přes 5 %

Ať už srovnáváte bitcoin se zlatem nebo s jinými aktivy, v otázce celkového výnosu snadno vítězí.

Lepší uchovatel hodnoty: bitcoin nebo zlato?

Rčení „nic není zadarmo“ přesně vystihuje debatu o zlatu a bitcoinu jako uchovateli hodnoty. Pro dosažení vysokých výnosů musí investoři přijmout větší volatilitu. Od roku 2012 Bitcoin zaznamenal propady o 70 %, dvakrát o 80 % a jednou dokonce o 90 %

Naproti tomu zlato za posledních 40 let zaznamenalo největší propad o 54 %

„Uchovatel hodnoty“ označuje aktivum nebo měnu, která si udrží svou hodnotu v průběhu času. I když bitcoin od svého vzniku získal více na hodnotě, odpověď na otázku, které z těchto aktiv je lepším uchovatelem hodnoty, závisí na časovém horizontu. Například pokud byste hledali bezpečné aktivum na období 3-5 let, zlato by pravděpodobně utrpělo menší ztráty a bylo by méně volatilní než bitcoin.

Zlato má výhodu díky tomu, že bylo používáno jako prostředek směny po tisíce let, a pravděpodobně bude i nadále. Bitcoin ale v krátké historii ustál několik náročných zkoušek, jako byl pád online tržiště Silk Road, hack burzy Mt. Gox, globální finanční krize v roce 2008 nebo krach burzy FTX. Navzdory těmto událostem nebyla bitcoinová síť nikdy narušena, díky unikátnímu systému, jako je distribuovaná účetní kniha a těžební protokol „proof of work“. Zlato však má oproti bitcoinu dlouhou tradici jako spolehlivý uchovatel hodnoty.

Zajímavost :  Investor mal v Košiciach postaviť parkovisko. Dokumenty na meste podľa starostu stratili

Použitelnost zlata, bitcoinu a poptávka

V této oblasti má každé aktivum své silné a slabé stránky. Zastánci zlata ho preferují, protože je hmotné a používá se v klenotnictví a elektronice. Bitcoinoví nadšenci zase preferují bitcoin, protože je digitální a snadno použitelný pro převody a mezinárodní remitence.

Obě třídy aktiv jsou velmi žádané. ETF SPDR Gold (GLD) byl největším ETF na světě, dokud ho nepřekonal iShares Bitcoin ETF (IBIT). Obrovská poptávka po bitcoinu je tedy nepopiratelná a větší zapojení institucí bude katalyzátorem růstu ceny BTC. V tomto ohledu si zlato nemůže stěžovat, přičemž je jedním ze základních kamenů rezerv států. Centrální banky dokonce vytvořily v první polovině roku 2024 rekord v nákupech zlata, protože země BRIC, jako Čína, usilují o snížení závislosti na americkém dolaru. Za zmínku stojí El Salvador, který drží bitcoin v hodnotě stovek milionů dolarů.

Měli byste koupit zlato nebo bitcoin?

Konečná odpověď závisí na individuálních preferencích. Pokud chcete zachovat svůj kapitál a omezit volatilitu, zlato je pro vás tou správnou volbou. Naopak, pokud jste ochotni snést větší volatilitu výměnou za potenciální zhodnocení kapitálu, bitcoin by měl tvořit větší část vašeho portfolia. 

Pamatujte, že není nutné volit pouze jednu možnost – ve svém portfoliu můžete mít obě aktiva. Zvažte své cíle, míru rizika a najděte správnou investiční strategii pro vás. Pro investory s větší chutí riskovat může být výhodné zaměřit se na nové projekty s vysokým růstovým potenciálem, jako je například Crypto All-Stars

Zajímavost :  Ranný brífing: Danko a Gašpar majú asi málo roboty, Fico s príchodom veľkej vody zmizol

S nadcházejícím bull runem se sveze revoluční meme coin Crypto All-Stars

Crypto All-Stars  (STARS) je nový a ambiciózní kryptoměnový projekt, který kombinuje svět meme coinů s inovativními technologiemi blockchainu. Tento projekt je navržen tak, aby poskytoval investorům možnost generovat pasivní příjem prostřednictvím svého unikátního staking systému MemeVault.

Projekt Crypto All-Stars si klade za cíl spojit popularitu meme coinů s praktickým využitím kryptoměnových technologií. Předprodej tohoto tokenu vzbudil velký zájem investorů, kteří hledají nové projekty s růstovým potenciálem. V rámci předprodeje mají investoři možnost získat tokeny za výhodnější ceny, než budou dostupné po oficiálním zalistování na burzách. Tento předprodej probíhá rychle a projekt k dnešnímu dni získal více než 1,3 miliony dolarů.

Jedním z inovativních prvků projektu Crypto All-Stars je zmíněný systém MemeVault, který nabízí unikátní způsob, jak kombinovat meme kulturu s kryptoměnovými technologiemi. MemeVault umožní uživatelům stakovat přední meme coiny a získávat za to štědré výnosy. Tento systém podporuje dlouhodobou angažovanost a zapojení komunity. Memevault je stále ve vývoji, ale možnost stakingu tokenů STARS je již k dispozici s APY 1 137 %.

Crypto All-Stars klade velký důraz na bezpečnost svých uživatelů. Proto byl smart kontrakt projektu podroben auditu, který potvrdil jeho bezpečnost a spolehlivost. Projekt má velké plány do budoucna, které zahrnují rozšíření ekosystému a integraci s dalšími platformami a službami. V plánu je také uvedení dalších funkcí pro staking, podpora pro další meme coiny, spolupráce s jinými blockchainovými projekty a rozšíření komunity prostřednictvím partnerských projektů a marketingových kampaní.

Zajímavost :  Sága megabaterkárne pokračuje. Šurančania prosia premiéra, aby jej dal stopku, investor ubezpečuje, že nič nehrozí

Proč Crypto All-Stars?

Crypto All-Stars nabízí unikátní kombinaci meme kultury a inovativní kryptoměnové technologie. Díky stakingovému systému pro meme coiny MemeVault má tento projekt potenciál přilákat širokou komunitu investorů. Navíc s jasně definovanými plány do budoucna a vysokým růstovým potenciálem představuje zajímavou investiční příležitost pro ty, kteří hledají novinky na kryptoměnovém trhu. Pro více informací o Crypto All-Stars si přečtěte jeho whitepaper. Případně můžete sledovat projekt na sociálních sítích X a na Telegramu.

*Příspěvek je reklama. Autorem příspěvku není redakce portálu Kryptomagazin.cz. Nevyjadřuje tedy názor redakce ani provozovatele portálu Kryptomagazin.cz. V případě, že využijete poskytnutá sdělení a informace v tomto článku jako investiční doporučení nebo investiční radu, činíte dle vlastního uvážení a na vlastní riziko.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO