Hizballáh sa vyhráža opatrne. Vojnu nechce nik, ale začať sa môže

Hizballáh musí reagovať na hromadný útok.

JERUZALEM, BRATISLAVA. Vodca šiítského teroristického hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh po masovom útoku na pagery a vysielačky členov svojho hnutia musel nejako reagovať.

Osobne sa pritom na verejnosti neukázal od roku 2006, keď Hizballáh rozpútal svoju zatiaľ poslednú veľkú vojnu proti Izraelu, poukázala v americká stanica CNN v analýze stavu konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom.

Nasralláh si podľa textu potrpí na to, že prenosy z jeho prejavov sa vysielajú naživo. Tentokrát však o tom vznikli pochybnosti.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Zhruba dvadsať minút po začiatku jeho prejavu sa nad libanonským hlavným mestom Bejrút ozval hluk motorov izraelských bojových lietadiel. Zhadzovali svetlice a lietali aj nadzvukovou rýchlosťou, čo spôsobilo niekoľko sonických treskov. Zachytili ich aj novinári, ktorí v tom čase vysielali z Bejrútu.

“Hluk sa ozýval celým mestom, no militantný líder, ktorý v Bejrúte sídli, sa ani nepohol, ani ten incident nespomenul vo svojej reči,” pripomenula CNN.

Súvisiaci článok Izraelský nálet na Bejrút zabil druhého najvyššieho vodcu Hizballáhu Čítajte 

“Utrpeli sme výraznú ranu,” priznal Nasralláh v prejave. Na mysli mal kuriózny útok, keď v utorok a v stredu vybuchli malé bomby v tisíckach pagerov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu.

Izraelské nálety na južný Libanon sa neobmedzili na sonické tresky a svetlice. Izraelské ozbrojené sily do piatku zasiahli najmenej sto cieľov, ktoré označili za vojenské objekty Hizballáhu, poväčšine odpaľovacie miesta pre rakety.

Tie Hizballáh proti Izraelu použil aj v piatok.

Prejavu chýbala agresivita

Príhovor Hasana Nasralláha za hukotu izraelských lietadiel nad Bejrútom sledovali vo štvrtok všetky svetové médiá. Snažili sa z neho vyčítať, ako môže vyzerať odveta Hizballáhu za útok, ktorý ochromil jeho komunikačnú sieť a medzinárodne ho ponížil.

Hoci vodca Hizballáhu sľuboval odvetu a “spravodlivý trest spôsobmi, ktoré očakávajú, aj ktoré neočakávajú”, viacero expertov prekvapil tým, že jeho príhovor bol pomerne málo agresívny.

“Keďže tento útok vykonali neviditeľné tváre, musím zmeniť štýl. Zúčtovanie príde. Jeho povaha, rozsah, kedy a kde… to si zatiaľ necháme pre seba. V najužšom kruhu, medzi nami, pretože sme v najcitlivejšiej a veľmi významnej fáze boja,” cituje Nasralláha CNN.

Teraz nie je jasné, či to, čo sa deje v posledných dňoch, je predohrou k veľkej invázii do južného Libanonu, toho sa veľa ľudí bojí. Alebo je to len pokus obnoviť nejakú zónu odstrašenia medzi Izraelom na jednej strane a Hizballáhom a iránom a ostatnými členmi osi odporu na druhej

Simon Mabon, profesor medzinárodných vzťahov, ​​Lancasterská univerzita

V boji s Izraelom zo solidarity s palestínskym Pásmom Gazy plánuje pokračovať.

Izraelským vojskám pohrozil, že ak chcú medzi severným Izraelom a južným Libanonom vytvoriť nárazníkové pásmo, “sú vítané”.

Hizballáh však ťahá za kratší koniec, konštatuje analýza CNN, ale aj iní experti.

“Pravdepodobne sa utiahne do tieňa a pokúsi sa zmeniť metódy. Počas vojny v roku 2006 televízna stanica Al-Manar prepojená na hnutie celý čas vysielala napriek izraelskému bombardovaniu,” pripomína text.

Hizballáh bol na tento spôsob vzdoru hrdý, no nedávne útoky na jeho komunikačnú sieť mu pripomenuli, aký je zraniteľný.

“Život v Bejrúte sa takmer vrátil do normálu, ale ľudia sa boja používať tablety a mobily. Boja sa aj o batérie zo solárnych systémov. Napätie je prítomné. Ľudia sa boja aj širšej vojny s Izraelom. Nasralláh nesľuboval plnoformátovú vojnu, ale to neznamená, že nenastane. Sme k nej blízko,” varoval vo videu Deutsche Welle bejrútsky korešpondent stanice Mohamad Chreyteh.

Izrael chce návrat civilistov

Konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom súvisí s izraelskou operáciou v Pásme Gazy, ktorou Tel Aviv odpovedal na teroristický útok hnutia Hamas zo 7. októbra 2023.

Ostreľovanie spoza libanonskej hranice si vynútilo evakuáciu izraelských civilistov žijúcich na severe krajiny.

“Teraz nie je jasné, či to, čo sa deje v posledných dňoch, je predohrou k veľkej invázii do južného Libanonu, toho sa veľa ľudí bojí. Alebo je to len pokus obnoviť nejakú zónu odstrašenia medzi Izraelom na jednej strane a Hizballáhom a Iránom a ostatnými členmi osi odporu na druhej,” zhodnotil pre DW Simon Mabon, proferor medzinárodných vzťahov z Lancasterskej univerzity.

Domnieva sa, že obe strany sa snažia vyhnúť vyhroteniu konfliktu, a skôr chcú medzi sebou obnoviť akési červené čiary.

“Útok na pagery vyvoláva strach a paranoju, je pscyhologicky úspešný. Ľudia zahadzujú telefóny, vypínajú detské monitory. Zatiaľ sa zdá, že Izrael chce demonštrovať, že takéto niečo dokáže, ale nechce ísť do širšej eskalácie. Ľudia v Libanone sa momentálne boja technológií,” pokračoval.

Súvisiaci článok Pager mal byť bezpečnejší ako telefón. Ako prebehol útok na Hizballáh Čítajte 

Ak ani jedna strana nemá záujem eskalovať konflikt do väčšej vojny, neznamená to, že sa to nemôže stať.

Vodca Hizballáhu podľa BBC okrem iného vyhlásil, že očakáva vstup izraelských tankov do južného Libanonu, odkiaľ Hizballáh operuje.

“Z Nasralláhovho pohľadu to môže byť príležitosť pre Hizballáh, pretože kým Izrael má vzdušnú prevahu, v pozemnej vojne v Libanone už nemusí byť úspešný. Videli sme to v predchádzajúcich vojnách,” citovala BBC svojho korešpondenta Nafiseha Kohnavarda. Veľa ľudí sa podľa neho bojí, že Libanon stojí pred dlhou a vyčerpávajúcou vojnou s nejasným výsledkom.

Washington už vyzval na čo najrýchlejšie diplomatické riešenie sporu a Londýn vyzval na prímerie, informovala agentúra Reuters.

“Hoci Hizballáh pôsobí oslabene, stále je to najlepšie vyzbrojená neštátna skupina na svete so sofistikovaným arzenálom. Je schopná spôsobiť Izraelu vážne škody,” píše CNN.

Izraelský minister obrany Yoav Gallant ešte vo štvrtok vyhlásil, že vojna na severe Izraela vstupuje do novej fázy.

Súvisiaci článok Dostali správu, potom im vybuchlo vrecko. Na Hizballáh zrejme mieril Mosad Čítajte 

Otázne je, ako sa zachová Irán – štátny sponzor Hizballáhu. Veliteľ iránskych Revolučných gárd Hussein Salámí podľa CNN Nasralláhovi prisľúbil, že Izrael môže očakávať tvrdú odvetu “osi odporu”, teda siete organizácií ako sú Hizballáh, jemenskí Húsíovia či palestínske militantné organizácie vrátane Hamasu.

Hizballáh v minulosti útočil na izraelské ciele, napríklad ambasády, aj v zahraničí. Irán, na druhej strane v auguste pohrozil odvetným útokom za zabitie veliteľa Hamasu Izmaila Haníju v Teheráne.

“Hoci sa vodca Hizballáhu v minulosti vyjadril, že nechce plnohodnotnú vojnu v oblasti, experti varujú, že momentálne môže byť pod tlakom, aby reagoval na sériu explózií a izraelské vyjadrenia, že ťažisko svojich operácií presúva na sever,” komentuje CNN.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO