O moste Kremnička sa šíria hoaxy: Kotleba hovorí o tajnej operácii NATO, poslanec mesta o zničení ťažkými tankami

Po štvrtkovom (19. 9.) náhlom zatvorení mosta v Banskej Bystrici pre všetku dopravu aj peších, a rýchlostnej cesty R1 v tomto úseku, sa začali šíriť dezinformácie o tom, prečo to bolo nutné urobiť. Upozornila na to facebooková stránka Hoaxy a podvody.

“Je dôležité sledovať a vnímať rozhodnutia štátnych inštitúcií, pretože majú priamy vplyv na našu bezpečnosť a každodenný život,” napísali na Facebooku Hoaxy a podvody a poukázali na príspevky od Mariana Kotlebu a poslanca Matúša Molitorisa, ktoré nie sú založené na pravde.

Tajná operácia: Uskladňovanie systémov NATO

Marian Kotleba zverejnil video, kde tvrdí, že vie, čo bolo skutočným dôvodom zablokovania dopravy medzi Zvolenom a Banskou Bystricou.

Vo videu kritizuje dvojhodinové zastavenie diaľnice, kde ako dôvod mesto uviedlo poškodenie mosta, ktorý sa mohol kedykoľvek zrútiť.

“Oficiálna verzia bola, že ide o poškodený most. Žiadne internetové médium však o situácii nič nenapísalo. Nikto nenapísal nič o masívnych nasadeniach polície a neoznačených vozidlách s majákmi. Podľa informácií, ktoré sa do rádia Kompas dostali, má táto bezpečnostná operácia súvisieť s uskladňovaním zbraňových systémov NATO na letisku Sliač,” tvrdil vo videu.

Most mali zničiť ťažké tanky počas osláv SNP

Poslanec Banskej Bystrice Matúš Molitoris v rámci diskusie na sociálnej sieti písal, že “po moste cez R1 pustili v auguste (v čase konania osláv SNP) tanky a ťažké vojenské vozidlá”.

Za tvrdením si stojí, argumentuje, že informácie získal od občanov mesta. “Nevymyslel som si ich. Pevne verím, že niekto si presuny techniky cez tento most nafotil a pošle mi ich,” zdôraznil.


most v Banskej Bystrici
Foto: Reprofoto: Facebook/Matúš Molitoris

Most Kremnička

Mesto sa vyjadrilo k dezinformáciám

“Pravda je taká, že mesto dalo zamietavé stanovisko k prejazdu ťažkej vojenskej techniky po tomto moste. Tvrdenia o tom, že ním prechádzali tanky a vojenská technika sú klamstvom,” uviedlo mesto s tým, že rovnako je absolútnym nezmyslom, že “uzatvorenie mosta a R1 je len zámienkou, aby sa mohli v utajení uskladniť zbraňové systémy NATO na letisku Sliač”.

Zajímavost :  Dôchodcovia prídu o stovky eur. Vláda zrušila rodičovský dôchodok

Tieto informácie potvrdil aj sám primátor mesta Ján Nosko v piatok večer v Televíznych novinách na Markíze.

Krízový štáb mesta Banská Bystrica vo štvrtok rozhodol o uzavretí 50-ročného mosta z dôvodu náhleho zhoršenia jeho technického stavu a okolo 16.00 h došlo aj k uzavretiu rýchlostnej cesty R1, ponad ktorú most vedie.

Kompetentní napokon rozhodli, že most treba zbúrať. K tomu by malo dôjsť počas tohto víkendu, aby mohla byť R1 už v pondelok prejazdná. Uzatvorenie mosta a časti diaľnice totiž spôsobuje rozsiahle kolóny.

Pozrite si reportáž z 19. septembra 2024 o tom, ako po uzavretí mosta skolabovala doprava.

Most zbúrajú pravdepodobne v noci

Padlo tiež definitívne rozhodnutie, že most v havarijnom stave, ktorý je prvým pri vstupe do Banskej Bystrice v smere od Zvolena, zbúrajú.

“Ako mesto sa dlhodobo staráme o naše mosty a dávame ich pravidelne diagnostikovať. Napriek tomu, že tento most nie je evidovaný v majetku mesta, ale nachádza sa na našom území, iniciatívne sme ho dali zmonitorovať. Z dôvodu jeho havarijného stavu a akútnej poruchy – praskliny v strednom poli mosta, sme boli nútení uzatvoriť ho pre akúkoľvek dopravu, peších i cyklistov. Ide o špecifickú konštrukciu, pri ktorej sa poruchy alebo zmeny prejavujú náhle, čo sa stalo aj v tomto prípade. Táto prasklina však môže spôsobiť kolaps konštrukcie mosta,” vysvetlil primátor Ján Nosko. Následne vydal pokyn na okamžité začatie prípravných prác na jeho zbúranie.

Zajímavost :  Čínske automobilky sa snažia uchlácholiť Brusel. Chcú nižšie clá na ich elektroautá (týždeň vo svetovej ekonomike)

O zbúranie mosta sa postará spoločnosť Metrostav Slovakia v celkovej sume 231 000 eur s DPH. Ambíciou je, aby R1 bola od pondelka (23. 9.) prejazdná.

“Ubehlo zhruba 48 hodín, ako sme obdržali posudok statika. Ak sa podarí zrealizovať všetky administratívne záležitosti, k odovzdaniu staveniska by malo dôjsť ešte v piatok v podvečerných hodinách. Práce sa zamerajú na zabezpečenie ochrany vozovky geotextíliou a vytvorenie ochranného vankúša rýchlostnej cesty z násypu kameniva,” konštatoval ešte popoludní primátor.

Neznáme vlastníctvo mosta

Uzavretie 50-ročného mosta si vyžiadali výsledky statického posudku po vykonanej pravidelnej prehliadke mosta, ktorý radnica dostala v stredu (18. 9.).

Zajímavost :  Dnes končí registrace na 2denní krypto workshop – fungování kryptoměn i obchodování – přijdete?

Hlavná mostná prehliadka zistila viacero závažných porúch na nosnej konštrukcii.

Aj napriek nejasnému vlastníctvu mosta pristúpilo mesto k jeho zbúraniu, aby mohla byť rýchlostná cesta čo najskôr sprejazdnená. Otázka nového mosta nie je témou dňa práve pre nejasné vlastnícke vzťahy. Vyjasniť by to mali rokovania s ministerstvom dopravy.

“V tomto prípade mesto môže vynaložiť prostriedky, pokiaľ ide o verejnoprospešný záujem, aj do cudzieho majetku. My sme sa síce historicky o most istým spôsobom starali, ale neexistuje žiadny relevantný doklad, ktorý by preukazoval vzťah vlastníctva k nemu,” dodal Nosko.

Pozrite si reportáž o situácii s mostom v Banskej Bystrici.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO