Ministerka kultúry pod paľbou kritiky: Herci v SND odmietajú obvinenia o mimodivadelných aktivitách

Slová nedôvery

Riaditeľka činohry SND Miriam Kičiňová upozornila, že slová ministerky nemusia iba vyvolávať nedôveru verejnosti voči divadlu a hercom.

“Môžu sa niekomu javiť priamo ako poštvávanie proti nám, že nedostatočne napĺňame naše poslanie. My ale našu prácu berieme vážne a zodpovedne,” zdôraznila Kičiňová.

Členovia hereckého súboru následne dokumentovali na dátach počet odohratých a odvolaných predstavení v posledných dvoch sezónach. V roku 2022/2023 na javiskách SND odohrali 433 predstavení.

Zrušených predstavení, a to iba z dôvodu práceneschopnosti či iných akútnych dôvodov, bolo 11, ďalších 23 predstavení dokázali nahradiť. V minulej sezóne 2023/2024 odohrali v SND 452 predstavení, zrušiť museli 15 a 14 nahradili inou inscenáciou.

Zajímavost :  Dunaj už kulminuje, potvrdil SHMÚ. V Bratislave prestal stúpať, v Rakúsku klesá

“Ak je možné urobiť záskok, vždy tak urobíme,” vyhlásil herec Richard Stanke.

“Ak sa objavili pochybnosti, radi by sme vyzvali na objasnenie, o ktoré konkrétne predstavenie išlo a pre aké kšefty sa zrušilo,” dodal.

Štrajk proti ministerke kultúry

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová na utorkovej tlačovej konferencii uviedla, že z hercov SND majú ku kritikom súčasného vedenia rezortu kultúry a iniciatívam Kultúrneho štrajku najbližšie tí, “ktorí majú úväzky mimo SND a veľa divadelných predstavení bolo odložených, boli tam vypredané lístky, a nemohli sa hrať pretože títo herci mali aktivity mimo SND”.

Zajímavost :  Hnutie Slovensko chce v parlamente navrhnúť zníženie platov premiéra a ministrov

Ministerka sa pritom odvolávala na informácie, ktoré dostala od dočasne poverenej generálnej riaditeľky SND Zuzany Ťapákovej.

Pozrite si archívne video zo 16. augusta 2024 o návrhu na odvolanie Šimkovičovej.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO