ODEMČENO: Pražák konsoliduje pozemky ve Vysočanech, Tykač investuje v Austrálii

  • Pražák dál konsoliduje pozemky ve Vysočanech. Koupil projekt u vestibulu Českomoravská
  • Baterka i solární park za miliardy. Tykač u své australské uhelky připravuje zelenou investici
  • Globální sázka na zelený vodík stojí na vodě. Projekty pohřbívají vysoké náklady

Odemykáme pro vás tři prémiové články z uplynulého týdne.

🔓 Pražák dál konsoliduje pozemky ve Vysočanech. Koupil projekt u vestibulu Českomoravská

Vestibul a nejbližší okolí stanice metra Českomoravská se brzy dočkají proměny. Miliardář Karel Pražák a jeho skupina Kaprain tam podle zjištění e15 získali projekt od developerské společnosti Crescon a nad vestibulem i v místě dnešního autobusového terminálu chystají nový kancelářský komplex a celkovou revitalizaci území.

🔓 Baterka i solární park za miliardy. Tykač u své australské uhelky připravuje zelenou investici

Společnost Sev.en Global Investments Pavla Tykače zvažuje v australském Novém Jižním Walesu významné „ozelenění“ svého areálu uhelné elektrárny Vales Point. Její dceřiná společnost Delta Electricity zde připravuje výstavbu velkého solárního parku a k tomu vybudování velkokapacitního bateriového systému. Souhrnné investiční náklady by se v dnešních cenách vyšplhaly na vyšší jednotky miliard korun. Informaci o přípravě záměru v exkluzivním rozhovoru s e15 sdělil šéf Sev.en Global Investments (Sev.en GI) Alan Svoboda.

Zajímavost :  FOTOGALERIE: Krnov, den poté. Ve městě chybí signál i pitná voda, místní začínají počítat škody

🔓 Globální sázka na zelený vodík stojí na vodě. Projekty pohřbívají vysoké náklady

Při hodnocení dosavadních světových snah o to, aby se vodík stal platným zdrojem při dekarbonizaci, nejčastěji zaznívá: velké ambice, malý pokrok. Zájem o vodík přetrvává, realizaci ale komplikují složité ekonomické podmínky a nejasná politická podpora. Inflace zasáhla tento průmysl v jeho citlivých začátcích, kdy potřebuje vysoké náklady. Letošní analýza společnosti PwC uvádí, že z celkově plánovaných globálních projektů s kapacitou 840 gigawattů jsou ve výstavbě nebo mají zajištěné financování jen necelá dvě procenta z nich. S problémy se potýká i Evropská unie včetně Německa.

VIDEO: Rozhovor s astronautem Alešem Svobodou pro pořad FLOW

Video placeholder

FLOW: Rozhovor s astronautem Alešem Svobodou • e15

Další premium články e15

Fed může být spokojený. Podařilo se mu zkrotit inflaci, aniž by prohloubil ekonomickou bolest

Ve světě centrálního bankovnictví se odehrálo velké finále. Po Evropské centrální bance a Bank of England snížil sazby poprvé za více než čtyři roky i americký Fed. Ten nezahálel a poslal úroky dolů rovnou o půl procentního bodu do pásma 4,75 až pět procent. Rozhodnutí centrálních bankéřů ukazuje, že obavy z ochabování trhu práce převážily nad odeznívající inflační hrozbou.

Zajímavost :  Diaľničná známka za 90 eur? Na Slovensku biedny pomer ceny a výkonu

Zahraniční online tržiště versus české e-shopy. V hlavní roli nerovné podmínky

Vzrůstající konkurence ze strany velkých online nákupních platforem, jako je čínské Temu nebo polské Allegro, si začíná čím dál více všímat tuzemská e-commerce zaměřená na prodej elektroniky. České internetové obchody nejvíce trápí nerovně nastavené podmínky pro působení na trhu. Zatímco oni musejí dodržovat mnoho zákonem daných pravidel, se kterými souvisí i nemalé výdaje, příchozí zahraniční hráči se jim podle nich bez problémů vyhnou.

Umělá inteligence jako horký brambor. Do implementace AI se v Česku nikomu nechce

O tom, že akt o umělé inteligenci je zásadní evropskou regulací, asi není sporu. Můžeme si samozřejmě myslet svoje o tom, že EU opět prokázala chuť dohlížet na vznikající technologické odvětví dřív, než se vůbec stihlo reálně probudit. Ale evropský zákonodárce (tedy i čeští europoslanci a zástupci české vlády) se tak rozhodli, teď se s tím musíme naučit nějak žít.

Zajímavost :  Budex otevřel v Plané u Č. Budějovic druhou nejvyšší dřevostavbu v Česku

Zdroj Zde