Je domáce to najlepšie? Pri pestovaní pozor na nebezpečné dusičnany

Aj domáca výživa či ovocie môžu obsahovať nebezpečné dusičnany. Ak máte pochybnosti o potravinách z vlastnej záhrady, nechajte si ich otestovať. Odborníci z prešovského regionálneho úradu verejného zdravotníctva robia v týchto dňoch tieto služby bezplatne.

Doma dopestované je najzdravšie. Nemusí to však platiť vždy. Problém najmä pre najmenšie deti predstavujú dusičnany.

„Môže byť nejaká záťaž v pôde a častokrát fekálne znečistenie zvyšuje prítomnosť dusičnanov v tej pôde,“ povedal Jozef Varga, riaditeľ RÚVZ v Prešove.

Dusitany sa v krvi viažu na hemoglobín, ktorý tak nedokáže prenášať kyslík. U detí do 6 rokov to môže znamenať aj ohrozenie života.

„Oni preto modrejú. To dieťatko síce dýcha, dýcha, ale ten kyslík sa nedostane do tých tkanív lebo tá transportná molekula je obsadená,“ vysvetlil Jozef Varga, riaditeľ RÚVZ v Prešove.

V Prešove našli riešenie

Na regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Prešove sa preto ako jediní na Slovensku rozhodli umožniť rodičom, domácim pestovateľom, ale aj iným záujemcom nechať si bezplatne otestovať čerstvé ovocie a zeleninu a z nich pripravené jedlá pre deti.

„Pre každú vzorku máme taký dotazník. Chceme vedieť či bola tá vzorka dopestovaná v domácnosti, alebo je kupovaná z obchodnej siete a podobne. Či bola pri pestovaní použitá voda z vlastnej studne, obecného vodovou atď,“ povedala Viktória Harčariková, laborantka RÚVZ v Prešove.

Zajímavost :  SaS: Ministerstvo športu je zatopené a predražené. Danko sa bráni a hovorí o politickom hyenizme

„Hlavným zdrojom dusičnanov v potravinách je hlavne listová a koreňová zeleniny. Taktiež ovocie, hlavne jahody a banány,“ dodal Jozef Varga, riaditeľ RÚVZ v Prešove.

Pre analýzu stačí priniesť na regionálny úrad aspoň 100 gramovú vzorku. Laborantky ju pripravia a samotný rozbor vykoná špeciálny prístroj.

Ešte máte čas

„Nás to veľa nestojí a naozaj videli ste tu analýzu. Polmiliónový prístroj, ktorý keď je vypnutý, tak je to mrhanie peňazí,“ dodal Jozef Varga, riaditeľ RÚVZ v Prešove

Výsledky sa záujemcovia dozvedia približne do mesiaca. Bezplatne testovať na dusičnany a dusitany budú do konca novembra.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Zamestnávateľ Kiraľvarga: Niektoré firmy môžu zavrieť, niektoré zvýšia ceny a zaplatia to občania

Doporučujeme ke čtení také :