Poučení z voleb: mocný Babiš, Fialův nástupce, naděje lidovců a pirátské harakiri

Andrej Babiš vyhrál letošní krajské a senátní volby s jediným programem: vrátíme vám vše, co vám Fialova vláda vzala. Vládní koalice nedokázala zabrat až na tři výjimky, u kterých se to čekalo: na jihu Čech, na jihu Moravy a na Liberecku. Právě odtud pocházejí její jediné naděje pro sněmovní volby v příštím roce.

Nezvykle silné ANO

Přestože Babišovo hnutí vyhrálo krajské volby na plné čáře i před čtyřmi lety, nezajistilo si tehdy tak pohodlný náskok, aby většinu krajů ovládlo. Nakonec skončilo jen se třemi hejtmany. Letos je dostatečně silné až v šesti krajích, přičemž celkem vyhrálo v deseti krajích. Je to jasný vzkaz před sněmovními volbami, které proběhnou příští rok. Babiš je silný jako nikdy před tím a k dispozici má i dvě stabilní uskupení jako potenciální koaliční partnery: SPD a Stačilo!

Suverénní vládní Kuba

Jediný zástupce vládní ODS, který dokázal porazit hnutí ANO na hlavu, je podle očekávání jihočeský hejtman Martin Kuba. Jistě mu pomohlo i jeho suverénní vystupování během povodní v posledních dnech, kdy působil jako ryba ve vodě. Brzy ráno i pozdě večer stepoval živě na televizní obrazovce a snažil se vypadat co nejvíc energicky. Jeho pozice mezi hejtmany je ale dlouhodobě silná. A míří samozřejmě výš. Teď už je to jasné: pokud se Petru Fialovi nepodaří příští rok znovu složit vládu, bude to právě Kuba, který ho s největší pravděpodobností vystřídá na postu šéfa ODS.

Zajímavost :  Cesta k předčasnému důchodu se ještě více zkomplikuje. Lidé budou muset déle pracovat
Krajské a senátní volby 2024 ONLINE: Za rok bychom výsledek mohli zopakovat, prohlásil Babiš

Grolich jako jediná šance lidovců

Lidovci potácející se nad propastí volitelnosti získali v těchto volbách alespoň jednu útěchu. Klasicky silnou lidoveckou pozici na jižní Moravě nejen obhájil, ale s téměř čtyřiceti procenty dokázal i vylepšit stávající hejtman Jan Grolich. Nadějný mladý politik, který začínal jako advokát, oblíbený starosta Velatic či stand-up komik je dnes prakticky jedinou nadějí na budoucnost KDU-ČSL. Jestli má tato strana ještě nějaký pud sebezáchovy, měla by si ho co nejdříve zvolit do vedení. 

Zajímavost :  Téměř 70 procent dospělých Čechů si nějak spoří na penzi, ukázal průzkum

Totální debakl Pirátů

Fatální zklamání ze sněmovních voleb před třemi lety Piráti potvrdili při těchto volbách. Z téměř stovky mandátů, které obhajovali, získali jen tři. Dokázali uspět v jediném kraji, a to v Plzeňském. Znovu se tedy na scénu vrací otázka, zda nevyměnit současné vedení strany včetně Ivana Bartoše, který je kritizován i kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení. Toto střídání stráží ale vždycky ztroskotalo na tom, že se za Bartoše nenašel žádný plnohodnotný náhradník. Jediným pirátem, který má potenciál uspět i v celostátní politice, je pražský náměstek primátora Zdeněk Hřib.

Definitivní ránu zasadila Pirátům zpackaná digitalizace, říká politolog Valeš

Přísaha shořela jako papír

Hnutí Roberta Šlachty nedokázalo zopakovat úspěch z jarních evropských voleb. V krajích jeho kandidáti úplně propadli, ačkoliv se netajili ambicí leckde překonat pětiprocentní hranici, což mělo sloužit jako generálka pro sněmovní volby. V dresu Přísahy neuspěl ani dříve velmi populární brněnský primátor za hnutí ANO Petr Vokřál. Do senátního druhého kola se dostal pouze sám Šlachta. Je znát, že Přísaha v evropských volbách zazářila hlavně díky zvláštní přitažlivost „motoristy” Filipa Turka. Bez podobné persony je hnutí bezvýznamné.

Zajímavost :  Prosperující Brno a bída na severu. Srovnání, jak se krajům dařilo v posledních pěti letech

Zdroj Zde