Hovoríme o ňom menej, no nevymizol. Nový variant covidu máme aj na Slovensku, nové vakcíny nie

Hovorí sa o ňom menej, stále tu však je. Koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19, mutuje a jeho nový variant sa z Európy dostal už aj na Slovensko. Lekári ale hovoria, že situácia nie je vôbec taká zlá ako v minulosti. Starších ľudí napriek tomu vyzývajú, aby sa dali znova zaočkovať. Nové vakcíny však ešte na Slovensku nemáme.

Na infektológii na bratislavských Kramároch sú hospitalizovaní aj pacienti s ochorením Covid-19. Tí však tvoria len štvrtinu zo všetkých pacientov.

,,Nie je ten počet hospitalizovaných taký vysoký a sú to hlavne ľudia nad 80 rokov,“ povedal infektológ Peter Sabaka.

Trochu iná situácia je na pneumológii v Univerzitnej nemocnici Bratislava.,,My máme na oddelení aj vážnejšie prípady, ten covid tu stále je a šíri sa,“ upozornil pneumológ Štefan Laššán.

V iných nemocniciach ja situácia vážnejšia

Príznaky koronavírusu sú teraz podľa lekárov veľmi podobné ako pri uplynulých variantoch delta či omikron. Niektorým ľuďom sa však teraz prejavuje aj vo forme zažívacích problémov.

Overeným riešením, ako sa vyhnúť ťažkému priebehu ochorenia, je podľa lekárov dať sa zaočkovať.

,,Určite to odporúčam najmä v prípade starších osôb alebo ľudí s pridruženými ochoreniami,“ radí Sabaka.

Zajímavost :  Na pojištění škod, které může lidem a firmám o víkendu způsobit velká...

,,Vyvinutá je už nová vakcína, ktorá by mala byť účinná aj na tento nový variant. Boli by sme radi, keby sme ju čím skôr mali na Slovensku,“ uviedol Laššán.

Čo na to ministerstvo?

,,Ministerstvo zdravotníctva aktuálne pripravuje spustenie očkovania proti ochoreniu Covid-19 adaptovanou vakcínou Comirnaty a rozšírenie očkovacej siete o ambulantný sektor,“ povedal Andrej Wallner, hovorca ministerstva zdravotníctva.

Očkovať novou vakcínou by sa malo podľa rezortu zdravotníctva už začiatkom októbra.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO

Zajímavost :  Scaramucci očekává růst bitcoinu na 100 000 dolarů ještě letos

Doporučujeme ke čtení také :