Túžili po dome bez veľkej hypotéky. Architekti pre nich vymysleli minimálny dom

Mladá rodina má dom veľkosti trojizbového bytu.

​Mladá rodina sa rozrástla a cítila potreby nájsť si väčšie priestory na bývanie.

Manželia podvedome túžili po rodinnom dome, ale svoju budúcnosť nevideli v spojení so zadlžením sa závratnou hypotékou.

Najskôr sa obzerali po klasickom pozemku a dúfali, že s pomocou kamaráta architekta sa im podarí vytvoriť bývanie, vďaka ktorému nesiahnu do vrecka príliš hlboko. Po pár obhliadkach však zistili, že svoje predstavy musia prehodnotiť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Začali sa preto rozhliadať po netradičných pozemkoch, až natrafili na predaj parcely s malou chatkou v záhradkárskej lokalite v Stupave. Výhodou bola nielen cena, ale aj fakt, že sa v lokalite nachádzalo už niekoľko pozemkov, na ktorých stáli celoročné obývané rodinné domy.

Súvisiaci článok Architektky dávali majiteľom bytu domáce úlohy. S predstavivosťou im pomohli aj makety Čítajte 

Predstavy naberali reálne kontúry. Stotožnili sa s myšlienkou menšieho domčeka, ktorý bude obklopený starými stromami. Tie totiž chceli ponechať.

Ostalo vyriešiť už len drobný „detail“ – či by architekti vedeli navrhnúť na takom stiesnenom pozemku rodinný dom pre troj-, maximálne štvorčlennú rodinu. V číslach to znamenalo, že sa stavba zmestí na plochu okolo 40 štvorcových metrov.

Architekt Andrej Olah zo štúdia Grau poznal rodinu veľmi dobre, preto sa s nárokmi mladej rodiny dokázal stotožniť.

Ako v lese

„V ateliéri sme sa následne snažili navrhnúť stavbu, ktorá čo najefektívnejšie pracuje s existujúcim priestorom v záhrade. Efektivita znamenala okrem maximálneho využitia priestoru na záhrade aj navrhnúť dom tak, aby sme zbytočne nemuseli pretvárať pozemok,“ vysvetľuje Olah.

Zajímavost :  Jeden nekonečný príbeh strieda druhý. Nové mená v parlamente ešte stále nie sú známe

Zadanie vyzerá jednoducho, ale prácu architektov ovplyvnili rôzne limitujúce faktory – relatívne úzky pozemok, svahovitý terén a, paradoxne, aj pekná záhrada s množstvom stromov, ktoré nechceli vyrúbať. Podľa územného plánu mohli zastavať maximálne 40 metrov štvorcových.

Výhodou bolo, že mohli pracovať s dvoma podlažiami, čím získali dvojnásobok obytnej plochy. Vznikol tak dom, ktorý veľkosťou pripomína trojizbový byt. S tým rozdielom, že toto bývanie nemá susedov bezprostredne za stenami a je učupené uprostred záhrady s veľkým stromovým porastom.

Jednoduchý, ale premyslený drevodom

Architekti rozmýšľali efektívne aj pri výbere stavebného materiálu. „Snažili sme sa zvoliť materiál s najtenšími obvodovými múrmi a vychádzalo nám to na drevostavbu,“ vysvetľuje Olah.

Koncept drevodomu korešponduje aj s ekológiou, ktorá je majiteľom blízka. Pre architektov zase znamenala aj relatívnu rýchlosť výstavby.

Dom má tvar jednoduchého obdĺžnika. „Mali sme nachystané viaceré verzie. Jednou z nich bolo aj umiestniť dom priečne na pozemku,“ vysvetľuje architekt a usmieva sa pri opise, že nechceli pozemok „zaštupľovať“. Dom preto umiestnili pozdĺžne a využili pritom aj pôvodný stredový chodník.

Týmto riešením sa vyhli aj náročnejším úpravám pozemku – s výnimkou jemnej úpravy terénu na terase.

Majiteľov potešilo, že v záhrade ponechali aj takmer všetky stromy. „Odstránili sme možno jeden či dva,“ prezrádza architekt.

Súvisiaci článok Architekti si vybrali ťažšiu cestu. Starším manželom splnili každé želanie Čítajte 

Nepreťažený technológiami

Trendom sú dnes inteligentné domy, ktoré dokážete riadiť na diaľku mobilom. Nastavíte si vykurovanie, zasvietite, zatienite, skontrolujete, čo sa deje v interiéri alebo na záhrade.

„V ateliéri máme s navrhovaním nových technológií skúsenosti. Pre stavbu to znamená množstvo technologických zariadení. Až to vyzerá, že si majitelia musia zaobstarať údržbára,“ usmieva sa Olah.

Na dome v Stupave sa mu páči práve technologická jednoduchosť. Tvrdí, že je to prirodzená stavba, kde sa nemá čo pokaziť.

Dom je vybavený zásobníkom na teplú vodu, vykurovanie zabezpečuje elektrická rohož. Domáci vykurujú najmä pieckou, umiestnenou na spodnom podlaží, rohož využívajú doplnkovo na temperovanie teploty v interiéri.

Z technologického vybavenia tvorí súčasť domu aj čerpadlo vody pre studňu.

Keďže ide o drevodom, architekti vylepšili akumulačné vlastnosti liatymi betónovými podlahami na oboch podlažiach. Počas dňa, keď svieti slnko, naakumulujú teplo, čím nedochádza k extrémnemu prehriatiu stavby.

Túto funkciu má aj opláštená prevetrávaná fasáda, ako aj drevovláknitá izolácia.

V lete sa sťahujú na záhradu

Podľa Olaha je triviálne aj rozmiestnenie miestností v dome. Na prízemí sa nachádza obývačka s kuchyňou, na poschodí hygienické zázemie, spálňa rodičov a izba detí.

Pri lepšom pohľade na dispozíciu zistíte, že chýba vstupné zázemie. „To bola jedna z dilem, nad ktorou sme sa s majiteľmi zamýšľali,“ prezrádza architekt s tým, že ak by na prvé nadzemné podlažie vtesnali vstupné zázemie a toaletu, ako to mali v pláne, prišli by o potrebné centimetre.

Majitelia sa nakoniec rozhodli, že nebudú mať typickú predsieň a oželeli aj to, že na toaletu chodia na poschodie.

Na druhej strane si pochvaľujú, že architekti vytvorili pri dome priestrannú terasu s pergolou, kde trávia celé leto. Hneď ako sa oteplí, život rodiny sa presúva do exteriéru.

Zajímavost :  Zlato nebo bitcoin? Bohatý táta Robert Kiyosaki ukončil tuto debatu

Minimálny neznamená lacný

Keď dostal architekt otázku, čo si najviac cení na tejto stavbe, okamžite odpovedal: „To, že je minimálna.“

Zároveň prízvukuje, aby si nikto nemýlil pojmy – minimálne nie je lacné. „Dom sa dá postaviť ešte lacnejšie,“ hovorí Olah. „Ale toto nebolo v pláne. Investovali sme do kvalitných okien, dverí, obkladu červeného smreku.“

Autori stavby hľadali rozumný pomer investícií a materiálov. Interiér je obložený brezovými preglejkami, podlaha je vybrúsená platňa z betónu natretá náterom. K efektivite vynaložených prostriedkov prispel aj fakt, že mnoho vecí si zručný majiteľ dokázať urobiť svojpomocne.

Dom pre mladú rodinu predstavuje zaujímavú možnosť, ako maximálne efektívne narábať s minimálnym priestorom s čo najlepším efektom pri najväčšej možnej funkčnosti.

Dekor

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO