Šutaj Eštok cítil hrdosť na nový cestovný pas. Použité ornamenty z Čičmian vyzerajú ako z fotobanky

22. sep 2024 o 14:19  I 

Minister dizajn nových pasov chválil.

BRATISLAVA. Čičmianske ornamenty použité na skrášlenie nových slovenských cestovných pasov sú identické s tvorbou grafickej dizajnérky z Poľska, ktorú ponúka v internetových fotobankách.

Keď v piatok minister vnútra Matúš Šutaj Eštok predstavoval dizajn nových cestovných pasov, hrdil sa, že obsahujú “symboly našej ľudovej kultúry a národa”.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Zajímavost :  Všade voda, ale medzi politikmi to aj tak iskrí. Na jednej veci sa ale koalícia a opozícia zhodli

Súčasťou nových pasov sú okrem vyobrazení ôsmich krajských miest na jednotlivých dvojstranách a tiež ôsmich slovenských kultúrnych pamiatok zapísaných v UNESCO aj ochranné vzory inšpirované ornamentmi z Čičmian.

“Každý Slovák môže s hrdosťou otvoriť pasy kdekoľvek na Slovensku a odprezentovať sa s takýmto maličkým detailom, že nosí Slovensko pri srdci,“ povedal Šutaj Eštok.

Facebooková stránka “Slovenský folklór bez fejku”, za ktorou stojí aj folkloristka pôvodom z Čičmian Zuzana Tajek Piešová, upozornila, že vzor použitý v pasoch je napodobeninou, ktorá kombináciou a vyskladaním ornamentov nezodpovedá originálu.

Zajímavost :  SME Minúta: Dunaj kulminuje, záplavy v strednej Európe si vyžiadali už najmenej 18 obetí

Stránka poukázala na to, že vzor vybraný ministerstvom vnútra je rovnaký, aký na internetových fotobankách používa poľská grafička Agnieszka Murphy.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO