Danko v televíznej relácii kritizoval ministrov Hlasu, Dolinková aj Tomáš ho obvinili z klamstiev

Šéf SNS kritizoval aj Sakovú.

BRATISLAVA. Predseda SNS Andrej Danko chce ešte diskutovať o viacerých zmenách v navrhnutom konsolidačnom balíku. Má ísť napríklad o výšku sadzby pri ubytovaní, návštevách kultúrnych a športových podujatí či cenu ročnej diaľničnej známky.

“Budem sa biť, ale nie tak, aby padol Robert Fico (Smer), to mi za to nestojí,” zdôraznil v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

“Pre mňa bude priorita, aby aj ubytovania zišli na päť percent. Zajtra mám ešte rokovanie o vstupe na športoviská a kultúrne podujatia, kde by sme tiež chceli zachovať päťpercentnú daň,” priblížil Danko.

Chce riešiť aj otázku ceny ročnej diaľničnej známky. “Ja chcem, aby sme sa dohodli, že radšej neznižujme desaťdňové a mesačné a zachovajme tú cenu, aká je,” uviedol.

Súvisiaci článok Diaľničná známka za 90 eur? Biedny pomer ceny a výkonu Čítajte 

Predseda SNS podotkol, že síce nesúhlasí so všetkými opatreniami, konsolidácia je o kompromisoch.

“Pre mňa je to vždy menšie zlo vydržať v tejto vláde, ako dovoliť Progresívnemu Slovensku robiť to, čo tu robil Ódor celý rok v štáte,” zdôraznil Danko.

Danko kritizoval Dolinkovú, tá vracia úder

Väčšie úsporné opatrenia čaká zo strany rezortov obrany a zdravotníctva. V tejto súvislosti opätovne skritizoval ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas).

“Jednoducho tu máme nekoncepčnú prácu a treba povedať, že tá najväčšia jama, kde miznú peniaze, je zdravotníctvo,” poznamenal.

Zajímavost :  Vláda okresala jednu z Matovičových "atómoviek". Rodiny prídu o peniaze, daňový bonus klesne

Podotkol, že v ňom narastá boj medzi štátom a súkromným sektorom. Hovoril o chaose aj o tom, že “oligarchovia sa musia upratať”.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) sa v reakcii ohradila voči vyjadreniam predsedu SNS, označila ich za klamstvá. Danko má podľa ministerky “zjavne absolútne skreslené a čiastkové informácie o fungovaní rezortu zdravotníctva, ktorému nerozumie”.

Danko v relácii tvrdil, že minister financií Ladislav Kamenický sa nevie dostať do účtovných dokladov Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

„Tvrdenie, že ministerstvo financií sa nevie dostať k účtovným dokladom VšZP, je nepravdivé, nakoľko na návrh ministerstva zdravotníctva má ministerstvo financií pozíciu člena v Dozornej rade VšZP,” zdôraznila Dolinková.

Danko v relácii takisto povedal, že ministerka „nedokázala za rok nastaviť komunikáciu so súkromným sektorom, ktorý dokončil Nemocnicu Bory, kým my nevieme, kde postavíme novú štátnu nemocnicu”. Podľa Dolinkovej však rezort kontinuálne pokračuje v príprave materiálov na jej výstavbu vo vládou schválenej lokalite Ružinov.

„Je poľutovaniahodné, že mylné a klamlivé informácie prichádzajú od koaličného partnera. Opakovane deklarujem, že som kedykoľvek pripravená pánovi Dankovi vysvetliť, čo je pravda a čo lož,” vyhlásila ministerka. Doplnila však, že na dialóg treba minimálne dvoch a súčasne treba aj počúvať relevantné argumenty, nielen zaujaté klamstvá a polopravdy od tých, ktorí nie sú vo vedení rezortu zdravotníctva.

Súvisiaci článok Danko kritizuje Dolinkovú. Jej ministerstvo môže stiahnuť ekonomiku pod vodu Čítajte 

Kritizoval aj ďalších ministrov Hlasu

Predseda SNS kritizoval tiež ministerku hospodárstva Denisu Sakovú (Hlas), ktorá podľa neho nezvládla energopomoc, a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas), ktorý si podľa neho tvrdohlavo presadil 13. dôchodok a tlačí na zrušenie rodičovského príspevku.

Zajímavost :  Jágr jako jediný miliardář, který nehraje o titul. Liga ambiciózních boháčů znovu startuje

Aj Tomáš obvinil Danka z klamstva. Zníženie rodičovského dôchodku podľa neho nebolo jeho dielom alebo ministerstva práce, ale išlo o návrh koaličného konsolidačného tímu, v ktorom mala nominanta aj SNS.

„Andrej Danko teda v rozpore so svojimi predchádzajúcimi postojmi súhlasil nielen s výrazným znížením rodičovského dôchodku, ale zároveň aj s obrovským vyzbrojovaním armády za stovky miliónov eur. Ja ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny som s tým nesúhlasil, o čom sa v koalícii vie,” vyhlásil Tomáš.

Súvisiaci článok Dôchodcovia prídu o stovky eur. Vláda zrušila rodičovský dôchodok Čítajte 

Odvolanie Dolinkovej Danko nepodporí

Poslanec Národnej rady Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko), ktorý s Dankom v relácii diskutoval, súhlasí s kritikou ministeriek.

“Asi by som neskritizoval šafárenie pani ministerky Dolinkovej krajšie ako koaličný podpredseda parlamentu, takže vlastne ďakujem a pridávam sa k tým argumentom. Možno dodávam, že ak sa nemýlim, máme návrh na odvolanie pani ministerky Dolinkovej stále ešte v parlamente živý, takže je tu šanca s tým aj niečo urobiť,” uviedol.

Aby sa pridal k opozícii a pomohol v parlamente odvolať Dolinkovú, vyzvala Danka neskôr v stanovisku aj predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová.

“Predseda SNS Andrej Danko dnes v televíznej debate otvorene priznal to, na čo upozorňujeme dlhodobo, a síce, že súčasnú vládu infiltrovali oligarchovia. Konkrétne spomenul ministerstvo zdravotníctva, kde majú súkromní lobisti rozhodovať o výbere úradníkov. Súčasne Danko verejnosť informoval o úplnom chaose vo vláde, kedy ministerstvu financií nie je umožňovaný prístup k účtovníctvu Všeobecnej zdravotnej poisťovne a hrozia škody v jej rezorte vo výške stoviek miliónov eur zo súdnych sporov,” poukázala šéfka Za ľudí.

Zajímavost :  Prezident Peter Pellegrini ratifikoval tri medzinárodné dohody v oblasti letectva

“Vyzývam Andreja Danka, aby namiesto mlátenia prázdnej slamy v televízii pridala SNS svoje hlasy k návrhu opozície na odvolaniu ministerky Dolinkovej a problém vyriešila. Pretože ináč bude táto kritika len ďalším klamaním ľudí bez reálnych výsledkov,” dodala Remišová.

Danko v TA3 zdôraznil, že SNS za návrh nezahlasuje. “My Dolinkovú na základe vášho návrhu nemôžeme odvolať, ale verte, že politický tlak tu je. A ja ešte stále očakávam, že nový líder Hlasu sa s tým vysporiada,” dodal.

Reakcia šéfa Hlasu Matúša Šutaja Eštoka

Líder Hlasu a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok verí, že šéf SNS Andrej Danko sa v budúcnosti vyhne podrývaniu stability celej koalície. Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že koalícia je taká silná ako jej najslabší článok.

“Verím, že Andrej Danko si uvedomí, kto tým slabým článkom je, a v diskusných reláciách sa v budúcnosti vyhne svojim mylným domnienkam a podrývaniu stability celej koalície,” skonštatoval Šutaj Eštok.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO