Vdovský a předčasný důchod: Proč je tato kombinace problematická?

Odchod do předčasného důchodu je vhodné vždy promyslet, pečlivě by měly tento krok zvážit zejména ženy, které pobírají vdovský důchod.

Vdovský důchod se standardně vyplácí pouze jeden rok a po uplynutí jednoho roku pouze v případě, že je splněna některá ze zákonných podmínek uvedených v § 50 zákona o důchodovém pojištění. Nejčastějšími důvody pro pokračování výplaty vdovského důchodu po uplynutí jednoho roku jsou: péče o nezaopatřené dítě, péče o závislého rodiče při splnění zákonných podmínek či dosažení zákonného věku.

Jak je vdovský důchod vysoký?

Měsíční částka vdovského důchodu se skládá ze základní výměry důchodu a procentní výměry důchodu. Základní výměra důchodu činí v letošním roce 4 400 korun (pro rok 2025 se zvyšuje na 4 660 korun) a procentní výměra vdovského důchodu činí 50 procent procentní výměry důchodu zemřelého manžela, kterou pobíral nebo na kterou by měl nárok.

Může vdova odejít do předčasného důchodu?

V případě pobírání vdovského důchodu je samozřejmě možné odejít do předčasného důchodu. V případě pobírání vdovského důchodu na účet má však toto rozhodnutí hned několik finančních nevýhod. Zejména se uplatní zákonná pravidla pro souběh dvou důchodů.

Kdy lze odejít do předčasného důchodu?

Do předčasného důchodu je možné odejít nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku. Od října letošního roku musí navíc zájemci o předčasný důchod získat dobu pojištění alespoň v rozsahu 40 let, aby mohl být předčasný důchod přiznán. Do konce září stačilo získat dobu pojištění v rozsahu 35 let. O předčasný důchod není možné požádat zpětně.

Zajímavost :  Sankční vyřazení z evidence úřadu práce. Musíte dorazit na schůzku hned následující den po ukončení pracovní neschopnosti?
Ženy si užívají důchod o devět let déle než muži. Příkop mezi pohlavími srovná chystaná reforma

S čím počítat u předčasného důchodu?

Předčasný důchod je nižší oproti řádnému důchodu z důvodu krácení za předčasnost a získání nižší doby pojištění než když se pracuje až do dosažení řádného důchodového věku. Krácení u předčasného důchodu se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti, přičemž krácení činí 1,5 procenta výpočtového základu za každý interval krácení.

Pozor na omezenou valorizaci

Příjemci předčasného důchodu mají navíc až do dosažení řádného důchodového věku omezenu valorizaci důchodu, když se jim zvyšuje pouze základní výměra důchodu a procentní výměra důchodu nikoliv.

Nárok na dva důchody

V případě, že vdova odejde do trvale kráceného předčasného důchodu, a stále má nárok na vdovský důchod, tak se uplatní pravidla pro souběh dvou důchodů. V plném rozsahu se pobírá vyšší z těchto dvou důchodů, což je zpravidla předčasný důchod a z nižšího důchodu, což je zpravidla vdovský důchod, náleží pouze polovina procentní výměry důchodu. Z důvodu odchodu do předčasného důchodu tak dochází ke značnému snížení měsíční částky vdovského důchodu.

Zajímavost :  Rozpočtová rada: Kraje a obce hromadí peníze na účtech, neinvestují je
Do předčasného důchodu v září nebo až v říjnu? Rozdíl je velký

Porovnání sólo vdovského důchodu a kráceného vdovského důchodu

V tabulce níže máme pro názornost vypočten vdovský důchod po zemřelém manželovi, který pobíral starobní důchod ve výši 21 400 korun a to ve dvou variantách:

  1. vdově náleží pouze sólo vdovský důchod
  2. vdově náleží vlastní předčasný důchod ve výši 17 400 korun a krácený předčasný důchod

Veškeré výpočty jsou provedeny dle výpočtové formule důchodu roku 2024.

Výpočet Sólo vdovský důchod Souběh dvou důchodů
Důchod zemřelého manžela 21 400 korun 21 400 korun
Plný vdovský důchod 12 900 korun 12 900 korun
Plný předčasný důchod 0 korun 17 400 korun
Krácený vdovský důchod 0 korun 4 250 korun
Souhrnný důchod celkem 12 900 korun 21 650 korun

Jak je z tabulky názorně vidět, tak v případě odchodu do předčasného důchodu činí vdovský důchod pouze 4 250 korun, zatímco v plném rozsahu 12 900 korun.

Pokud vdova stále pobírá vdovský důchod a odejde do předčasného důchodu, tak se uplatní pravidla pro souběh dvou důchodů a souhrnný měsíční důchod bude vyšší o nižší částku, než by se na první pohled mohlo zdát. Z finančního hlediska je tedy lepší pobírat vdovský důchod v plném rozsahu až do řádného důchodového věku a v předdůchodovém věku zvolit třeba práci na zkrácený úvazek. Měsíční příjem v předdůchodovém věku tak bude vyšší a z důvodu odchodu do řádného důchodu i následný souhrnný důchod v důchodovém věku.

Zajímavost :  Účet za Glance House je známy. Oklamaným klientom zostali omrvinky

Zdroj Zde