Účet za Glance House je známy. Oklamaným klientom zostali omrvinky

20. sep 2024 o 19:56  I 

Kauza ukradnutej bytovky sa skončila po 14 rokoch.

BRATISLAVA. Štrnásť rokov sa ťahala kauza okolo novostavby bytového domu Glance House v Bernolákove.

Bol to prvý prípad, na ktorom sa dalo ilustrovať, ako si dnes už v inom prípade odsúdený Marian Kočner pomáhal v podnikaní cez spriaznených vyšetrovateľov a prokurátorov. Vrátane bývalého šéfa prokuratúry Dobroslava Trnku.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Klienti developerskej firmy Glance House na začiatku zložili zálohy za nové byty a v roku 2010 sa chystali nasťahovať. Ľudia okolo Kočnera však projekt zablokovali s cieľom zmocniť sa lukratívnej nehnuteľnosti.

Zajímavost :  POČASIE: Počas dňa bude slnečno. Najvyššia denná teplota bude mať 21 až 26 stupňov

Budúci majitelia bytov museli roky čakať, ako sa situácia vyrieši. Výsledok sa dozvedia v najbližších dňoch. Denník SME, ktorý sa prípadu venuje od začiatku, ho už pozná.

Kočnerovi ľudia

Problém sa začal, keď pred kolaudáciou domu spoločníčka firmy Glance House Jana Šlachtová začala podnikať kroky, aby firmu ovládla. V pozadí bol Kočner, ktorý je dnes spolu so Šlachtovou obžalovaný v kauze daňových podvodov s hotelmi na Donovaloch.

Cez spriaznených vyšetrovateľov bývalej NAKA Štefana Jombíka a Jaroslava Barochovského dosiahla Kočnerova skupina obvinenie pôvodného spoločníka firmy Róberta Číža.

Súvisiaci článok Kto je v pozadí kauzy Bašternák? Mafia prepojená so štátom, hovorí developer Čítajte 

Zajímavost :  Zdá sa, že koalícia má problém. Danko útočí na ministrov Hlasu a nedáva si servítku pred ústa

Stíhali ho pre údajné machinácie s firemným majetkom. Na základe toho spriaznená prokurátorka špeciálnej prokuratúry Mária Trstenská zakázala nakladať s nehnuteľnosťou.

Byty sa tak klientom predávať nemohli. Po konflikte sa rozbehla séria súdnych sporov, ktoré situáciu ešte viac zneprehľadnili.

V máji 2012 Kočnerov kamarát Trnka vydal nezákonný pokyn, a na jeho základe kataster umožnil presun zablokovanej bytovky na spriaznenú firmu Gapeja, ktorá už vtedy bola v konkurze. Jej vlastníkom bol Kočnerov známy Štefan Ágh, ktorý je s ním dnes odsúdený za falšovanie televíznych zmeniek.

Konkurz a predaj domu

Do konkurzu poslal firmu Glance House Okresný súd v Prešove v novembri 2016. Aj bankrot sa roky naťahoval, bytovka zatiaľ chátrala.

Zajímavost :  Mobilní sítě v Moravskoslezském a Olomouckém kraji mají stále výpadky

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO