Zaznelo pekelné dunenie. Svedok opísal tragickú nehodu na Moste Apollo: Šialené auto cyklistov rozmetalo

Sobotná cyklojazda I BIKE BRATISLAVA, ktorú 21. septembra zorganizovali v rámci Európskeho týždňa mobility, sa skončila tragédiou. Pri nehode na Moste Apollo prišiel o život jeden cyklista a niekoľko ďalších osôb bolo zranených.

Incident viedol k zrušeniu očakávanej cyklojazdy, ktorá mala byť oslavou udržateľnej mobility v hlavnom meste. Hlavná trasa mala viesť cez bratislavské mosty. Polícia incident vyšetruje, k zrážke došlo z doposiaľ nezistených príčin.

Ich pohľady sa na zlomok sekundy stretli

K nehode došlo krátko pred štartom cyklojazdy, keď Ivor Švihran, hlavný organizátor podujatia, overoval dopravné značenie na trase. „Zostávalo mi necelých 10 minút do začiatku cyklojazdy, preto som sa vybral naspäť na Klokočovu, aby som sa najrýchlejšou cestou dostal k sadu, kde sa už zbiehali účastníci. Niekde za mojím chrbtom sa však niekoľkokrát rozoznelo pekelné kovové dunenie, ktoré ma vydesilo. ‘Padá časť mosta? Narazili do seba vlaky? Čo to preboha je?’“ opisuje Švihran dramatické momenty.

Zajímavost :  Nové oddelenia, nové operačné sály, viac lôžok. Na Spiši bude vynovené zdravotnícke zariadenie, začali stavať ďalší pavilón

Podľa jeho slov auto „prichádzalo šialenou rýchlosťou bez brzdenia z Dolnozemskej k Mostu Apollo“ a v okamihu narazilo do dvojice cyklistov v úseku, ktorý môžete vidieť na mape nižšie.

„V zlomku sekundy sme si vymenili pohľady s rovnako zdesenou dvojicou cyklistov, ktorá sa z nejakého dôvodu dostala na Dolnozemskú a smerovala priamo na vozovku Mosta Apollo. V okamihu ich oboch šialené auto nabralo a rozmetalo spolu s ich bicyklami po okolí,“ pokračuje Švihran.

Auto následne narazilo do ďalšieho vozidla. „Ak by nedošlo k nárazu, pravdepodobne by vozidlo vymrštilo z násypu a padlo by do priestoru pri hrádzi, v ktorom sa v tom čase pohybovalo mnoho bežkýň a cyklistov s chodcami,“ uviedol Švihran, ktorý bol priamym svedkom incidentu.

Zajímavost :  Nesprávne implantoval šošovky a sfalšoval dokumentáciu. Lekára obvinili po piatich rokoch

Príliš veľa tragických nehôd

Tragédia mala okamžité následky. Švihran zrušil plánovanú cyklojazdu, ktorej sa malo zúčastniť viac ako 150 cyklistov.

„V situácii pár minút po jednej z najtragickejších dopravných nehôd posledných rokov v Bratislave bolo krajne nevhodné vyštartovať na takúto cyklojazdu, zvlášť, keď pozostatky nehody a jedného z cyklistov boli na mieste ešte vo večerných hodinách, pričom okolo neho mala viesť naša trasa,“ vysvetlil svoje rozhodnutie Švihran.

Táto nehoda pripomenula ďalšie tragické prípady, ktoré sa v posledných rokoch odohrali v Bratislave a okolitých mestách. „Budíčkom bola podobná tragédia na Staromestskej pred takmer troma rokmi, ale aj zabitý cyklista pred pár mesiacmi v Biskupiciach,“ zdôraznil Švihran, pričom upozornil na fakt, že v celej Európe sú cyklisti a chodci ohrození. „Netýka sa to len nás, iba tento mesiac boli autami zabití dvaja cyklisti vo Viedni a Hamburgu a viacero chodcov.“

Zajímavost :  Šimkovičová riadila divadlo, aj keď nemala. Mohla porušiť zákon

Ako môžu ostať cyklisti v bezpečí aj v náročnej dopravnej premávke? Viac o pravidlách na cestách tu:

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO