Dekanom v Košiciach je piate funkčné obdobie, aj keď zákon umožňuje len dve

Keď ma zvolili? Asi zhodnotili, že je to dobré, vraví.

KOŠICE. „V mojej funkcii som maximálne spokojný a neviem si predstaviť, že by som robil niečo iné,“ povedal Liberios Vokorokos pre Korzár v roku 2011, keď mu plynulo druhé funkčné obdobie.

Dnes je dekanom už 17. rok, aj keď to zákon o vysokých školách umožňuje byť jednej osobe maximálne dve štvorročné funkčné obdobia za sebou. Liberios Vokorokos je tiež od roku 2018 honorárnym konzulom Grécka na Slovensku.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Prvýkrát sa stal dekanom Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach (FEI TUKE) v roku 2007. Svoj post po štvorročnom funkčnom období obhájil aj pri voľbách v roku 2011.

Pre vyššie uvedené znenie zákona o vysokých školách sa už v roku 2015 nemohol opätovne stať dekanom.

Dekankou FEI TUKE sa vo februári 2015 stala dovtedajšia prodekanka pre vedeckovýskumnú činnosť a doktorandské štúdium Alena Pietriková. Tá sa po mesiaci dekanskej funkcie vzdala z vážnych osobných dôvodov. Vokorokos bol následne jediným kandidátom, protikandidáta na dekana vtedy nenavrhol žiadny člen akademického senátu.

Súvisiaci článok Dekanka košickej elektrotechnickej fakulty po mesiaci odstupuje Čítajte 

Staronový dekan aj bývalá dekanka odmietali špekulácie o tom, že by bolo jej mesačné pôsobenie v najvyššej funkcii fakulty len dohodou, vďaka ktorej bude môcť byť Vokorokos dekanom ďalšie obdobie.

„Prepáčte, ale takéto špekulácie odmietam. Ja odstúpim, legálne, tak ako mi to umožňuje moje právo, ale na ostatné otázky vám neviem odpovedať. Neviem, či budem potom prodekankou, to závisí od toho, ako bude reagovať nový dekan. A neviem ani, kto má byť nový dekan,“ odpovedala po svojom odstúpení Pietriková.

Alena Pietriková bola prodekankou do roku 2022. Prodekankou pre vzdelávanie v I. a II. stupni štúdia a akreditáciu je v súčasnosti jej dcéra Emília Pietriková.

Rovní a rovnejší

Nasledovali ďalšie dve funkčné obdobia (2015 – 2023), počas ktorých bol Liberios Vokorokos dekanom informatikov.

Niektorých akademikov zarazilo, že rodák z druhého najväčšieho gréckeho ostrova Eubója kandiduje vo voľbách v roku 2022 po tretíkrát v rade bez prestávky.

„Zdá sa, že stále sú rovní a rovnejší a čo platí pre všetkých, neplatí pre vrchnosť. Vokorokos bol prihlásený ako jediný kandidát na dekana. Za toľké roky, čo je dekanom, sa neobjavil žiaden protikandidát? Prečo asi? Prečo sa na iných fakultách dekani musia striedať a na feike nie?“ pýta sa zdroj z univerzity, ktorý nechce byť menovaný.

Mimoriadne významné piate zvolenie

Správa o činnosti Akademického senátu FEI TUKE za rok 2023 pritom uvádza piate zvolenie Vokorokosa za dekana fakulty ako mimoriadne významnú udalosť.

Zajímavost :  Jak se bude vyvíjet cena bitcoinu do zasedání Fed?

„Rok 2023 bol veľmi významným rokom v živote Akademickej obce Fakulty elektrotechniky a informatiky, senátu fakulty ako aj celej Technickej univerzity v Košiciach. Mimoriadne významnou udalosťou bolo začatie výkonu funkcie dekana Fakulty elektrotechniky a informatiky prof. Ing. Liberiosom Vokorokosom, PhD. v novom funkčnom období od 01.04.2023 – 31.03.2027. AS FEI TUKE pri tejto príležitosti ďakuje prof. Ing. Liberiosovi Vokorokosovi, PhD. za jeho doterajšiu prácu vo funkcii dekana FEI TUKE a dosiahnuté výsledky a želá mu aj v novom funkčnom období veľa síl, úspechov a dobrých manažérskych rozhodnutí, pre dobro a úspech celej fakulty.“

Krátka zmena zákona

Kandidovať tretíkrát za sebou umožnila dekanovi zmena zákona o vysokých školách, ktorá dočasne platila od júla 2019 do apríla 2022. Tá zrušila počet opakovaní mandátov rektorov, prorektorov, dekanov a prodekanov verejných vysokých škôl. Prakticky tak mohli kandidovať opakovane, aj doživotne.

Zmena bola prijatá v čase, keď bola ministerkou školstva Martina Lubyová, ktorú nominoval predseda SNS Andrej Danko. Rada vysokých škôl SR aj študentské organizácie sa ostro postavili proti tejto zmene, ktorú s nimi ministerstvo vopred nekonzultovalo. Obávali sa, že sa na univerzity vznesie tieň zápecníckej diplomacie a zabetónovania ľudí vo funkciách.

Rada vysokých škôl SR je najvyšším orgánom samosprávy vysokých škôl, ktorý reprezentuje vysoké školy najmä voči Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Nové myšlienky a iniciatívy

Predseda Rady vysokých škôl SR Martin Putala tvrdí, že funkcia dekana a rektora je vo svojej podstate výkonnou, čestnou službou svojej akademickej obci. Rektor a dekan zásadným spôsobom ovplyvňujú smerovanie vysokej školy/fakulty a v drvivej väčšine to robia s plným nasadením.

„Podstatou obmedzenia je, aby smerovanie nemuselo byť dlhodobo jednostranné (napríklad s preferenciou vybraných odborov), aby po čase mohli prísť nové myšlienky, iniciatívy a nový elán. Keďže dekan/rektor majú rozhodujúce slovo v pracovnoprávnych vzťahoch, existuje určité nebezpečenstvo vplyvu na ich znovuzvolenie, ak by počet funkčných období nebol obmedzený,“ vysvetľuje Putala.

Obmedzenie funkčných období je podľa neho zároveň motiváciou pre dekana vytvárať zdravé akademické prostredie tak, aby sa mohol po skončení vykonávania funkcie vrátiť do neho opäť plnohodnotne pôsobiť ako učiteľ a vedec.

Pauza by mala byť aspoň jedno funkčné obdobie

Rada vysokých škôl podľa svojho predsedu vždy jednoznačne presadzovala obmedzenie funkčných období dekanov a rektorov na dve po sebe idúce.

Zajímavost :  Drahšia známka má zaplatiť nové diaľnice. Sumu 90 eur vláda vyhodnotila ako prijateľnú

„To neznamená, že by akademická obec s primeraným odstupom času, čo by malo byť aspoň jedno plnohodnotné funkčné obdobie, nemohla osvedčeného dekana či rektora zvoliť znova. Avšak zvolenie kandidáta, ktorý sa čoskoro vzdá, aby sa mohol opätovne zvoliť pôvodný dekan/rektor, je účelovým obchádzaním spomínaného obmedzenia,“ hodnotí.

Legislatívna zmena, ktorá dočasne zrušila obmedzenie dvoch za sebou funkčných období, sa udiala poslaneckým návrhom za chrbtom Rady vysokých škôl.

„Spoločným úsilím so Študentskou radou vysokých škôl sa nám podarilo do novely zákona o vysokých školách platného od apríla 2022 obnoviť toto ustanovenie. Avšak zmena tohto ustanovenia znamená resetovanie počítaných funkčných období a umožňuje dekanom a rektorom pôsobiacim vo funkcii v momente legislatívnej zmeny byť zvolení na dve ďalšie funkčné obdobia,“ vysvetľuje Putala.

Súvisiaci článok Pedagogická fakulta Trnavskej univerzity protestuje proti doživotným rektorom Čítajte 

Rada vysokých škôl nezasahuje

Tlačový odbor ministerstva školstva potvrdil, že aprílom 2022 sa obdobia vo funkcii dekana začínajú počítať odznova.

„Podľa prechodných ustanovení na účely počtu funkčných období dekana fakulty verejnej vysokej školy sa funkčné obdobie, ktoré začalo plynúť pred 25. aprílom 2022, považuje za prvé funkčné obdobie podľa predpisov účinných od 25. apríla 2022,“ informuje rezort školstva.

Rady vysokých škôl sme sa opýtali, či môže zasahovať v prípade, ak vyhodnotí, že ide zo strany vedenia fakulty o účelové obchádzanie časového obmedzenia funkčných období.

„Rada vysokých škôl nemá pre konkrétne prípady žiadnu kompetenciu, našou úlohou je predovšetkým vyjadrovať sa k legislatívnym a ďalším návrhom týkajúcim sa vysokých škôl,“ ozrejmuje Putala.

Analytička: Je to určité využívanie

Analytička pre oblasť vysokého školstva Renáta Hall hovorí, že aj na iných vysokých školách sa stáva, že sa dekani na svojich miestach držia aj dlhšie ako osem rokov.

„Aj keď päť období je dosť, to už nie je také bežné. Zákon máme postavený ako samosprávu a toto je určité využívanie.“ Bolo by to podľa nej v poriadku, ak by panovala celospoločenská zhoda, že dekan môže byť vo funkcii neobmedzene a zákon by to umožňoval.

„Ale toto nie je v duchu zákona, nebolo to tak myslené. Otázka je, či to naozaj nikto iný nechce riadiť alebo ostatní vedia, že aj tak nemajú šancu, tak ani nejdú do volieb.

Je paradox, že akademický senát síce kontroluje vedenie, ale na viacerých školách si aj vedenie vyberá senátorov,“ vysvetľuje Hall.

Súvisiaci článok Analytička: Vysoká škola nie je eseročka rektora, musí sa zodpovedať verejnosti Čítajte 

Zajímavost :  POČASIE: Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď. Dopoludnia čakajte silný vietor

Pravdepodobne posledné obdobie

Dekana Liberiosa Vokorokosa sme zastihli na oslavách 55. výročia založenia Fakulty elektrotechniky a informatiky v Košiciach. Opýtali sme sa ho, či považuje svoje dlhodobé pôsobenie na čele fakulty za správne.

„V zmysle novelizácie zákona sa nám to druhé obdobie uznávalo ako prvé, takže som teraz druhé obdobie dekanom.“

Je to prínosné pre fakultu, ak ju 17 rokov vedie ten istý človek? „Tak, keď ma zvolili? Asi oni to hodnotili, že je to dobré. Nielen senátori, ale aj akademická obec,“ odpovedal s úsmevom.

Mandát dekanovi končí v marci 2027. „Potom už pravdepodobne nebudem kandidovať, lebo už nebudem mať možnosť, bude mi končiť to tretie funkčné obdobie.“

Svoje zotrvávanie na poste dekana obhajuje tým, že fakulta počas jeho vedenia značne vyrástla. „Máme štyritisíc študentov, sme takmer najväčšou fakultou na Slovensku. Fakulta sa rozrastá, darí sa jej, čo nás veľmi teší.“

Súvisiaci článok Liberios Vokorokos v Košiciach vyštudoval vysokú školu Čítajte 

Na úrade práce sa neohrejú

Prodekan pre zahraničné vzťahy a propagáciu fakulty Ján Papaj uviedol, že podľa oficiálnych štatistických údajov má FEI TUKE až 98,8 percent uplatniteľnosť svojich absolventov.

„Naši absolventi majú priemernú hrubú nástupnú mzdu 1960 eur. Pretože žijeme s tými firmami, ktoré zamestnávajú našich absolventov aj počas štúdia. Vidíme vízie, čo chcú firmy dosiahnuť a tvoríme spolu s nimi programy.“

Prodekan Papaj vymenúva, že absolventi fakulty pracujú v Silicon Valley, u Elona Muska, či na riadiacich pozíciách veľkých firiem.

„Máme aj takých, ktorí vyvíjajú algoritmy, ktoré pomáhajú odhaliť rakovinu, odhadujú ceny komodít či pracujú na fakultných projektoch, ktoré maximalizujú bezpečnosť detí v online svete. Všetky firmy, ktoré prichádzajú do košického regiónu, prídu najprv ku nám,“ obhajuje úspechy fakulty pod vedením dekana Vokorokosa.

Celý článek zde | Podnikání za 500 Kč ? – ANO